
Castella i Lleó, terra de sabor i de Sol
Castella i Lleó és la comunitat autònoma amb més extensió del territori espanyol i també de les que més ajudes ofereix per a la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques. Les seves 9 províncies (Àvila, Burgos, Lleó, Palència, Salamanca, Segòvia, Sòria, Valladolid i Zamora) tenen diferents aplicacions quant a subvencions i bonificacions per a l'autoconsum, i fins i tot algunes ofereixen ajudes per a la totalitat de la seva població.
Cal destacar que, a més de les ajudes disponibles, instal·lar plaques a Castella i Lleó dóna una rendibilitat de fins a un 15% cada any, gràcies a l'estalvi mensual que suposa en les factures de la llum. Per això, a municipis com Abioncillo de Calatañazor, Aranda de Duero, Arévalo, Benavente, Candeleda, Ciudad Rodrigo, Dueñas, Miranda de Ebro, Ortigosa del Monte, Trescasas, Laguna de Duero, Medina del Campo, Monfarracinos, Ólvega, Ponferrada, San Andrés del Rabanedo, Santa Marta de Tormes o Venta de Baños cada vegada més habitatges i empreses aposten per l'autoconsum solar.
És rendible posar plaques solars a Castella i Lleó?
El clima a la regió és mediterrani continentalitzat, per la qual cosa els hiverns solen ser freds i llargs, amb temperatures per sota dels 10 graus i els estius, curts i calorosos, amb una mitjana de 20 graus.
Com ja hem vist en altres publicacions, el fred és beneficiós per al rendiment de les instal·lacions fotovoltaiques. Així com la calor i aridesa de l'estiu castellanolleonès pot desequilibrar la balança cap a la rendibilitat de les instal·lacions.
El potencial de Castella i Lleó per a l'autoconsum
Els castellanolleonesos compten amb bones condicions climàtiques similars a altres comunitats com Catalunya o Andalusia. Concretament els de la regió disposen de 2.950 hores de Sol de mitjana anuals.
Castella i Lleó suposa un 11,7% del total de la superfície de l'estat, aconseguint les 20.664 hectàrees efectives per a la instal·lació de panells.
Compara-ho amb la resta de comunitats fent clic aquí.
Ajudes per a plaques solars a Castella i Lleó
Els castellanolleonesos disposen de la bonificació de l'IBI (Impost de Béns immobles). Aquesta ajuda avala la instal·lació de panells fotovoltaics, i la converteixen en una oportunitat molt atractiva.
Quines subvencions autonòmiques hi ha per a l'autoconsum?
Des del 17 de gener de 2022 està oberta la convocatòria de les Subvencions NextG per instal·lacions d'autoconsum amb fonts d'energia renovable en el sector residencial, administracions públiques i el tercer sector. Aquestes ajudes estaran disponibles fins al 31 de desembre de 2023 o fins que s'esgoti el crèdit, i procedeixen del Ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència Europeu "NextGenerationEU".
Reduccions de l'IBI a Castella i Lleó per instal·lar plaques solars
*Aquestes dades poden estar subjectes a canvi anualment.
L'IBI és una de les ajudes més interessants i hi ha diverses poblacions que contemplen aquesta bonificació.
|
Amb un 50% de bonificació trobem a Aranda del Duero, Miranda del Ebro, Palencia, Salamanca i Soria. Ciudad Rodrigo té un 40% i, per la seva banda, Cervera de Pisuerga té un 35% i Portillo té un 20%. Ávila té un 5%+50%.
En particular...
A les províncies d'Àvila i Palència, les ciutats homònimes són les úniques que de moment sabem que obtenen una bonificació. Les dues capitals provincials compten amb un 50% de bonificació, Ávila per tres anys i Palència durant cinc.
A Burgos és Miranda de l'Ebre l'únic municipi que de moment pot obtenir una bonificació del 50% de l'IBI durant un any.
Finalment, Salamanca compta amb Ciudad Rodrigo, amb un 40% de bonificació durant cinc anys.
La capital de Salamanca, igual que altres capitals provincials, també compta amb la màxima bonificació, amb
un 50% durant cinc anys.
Qui pot beneficiar-se de les ajudes per a l'autoconsum?
Quins municipis es queden sense bonificacions de l'IBI?
A continuació, es llisten municipis que es queden sense la bonificació de l'IBI de les províncies que sí que disposen d'aquestes.
Plaques solars: una inversió, més que una despesa
La instal·lació de plaques solars fotovoltaiques es paga a si mateixa amb l'estalvi que es genera en la factura de la llum, però amb les bonificacions de l'IBI es paga molt abans. En menys d'un lustre les plaques es poden haver amortitzat i, a partir d'aquest moment, la instal·lació genera un estalvi considerable a l'any en cada factura de la llum. A més, amb una instal·lació mitjana s'evita prop d'1 tona a l'any en emissions de CO₂, la qual cosa contribueix a un món més sostenible.
Com hem vist, el potencial d'autoconsum a Castella i Lleó és molt major que en països líders en el sector, com Alemanya o el Regne Unit. La radiació solar en la comunitat castellanoleonesa permet usar la instal·lació fotovoltaica al seu màxim rendiment la major part de l'any, afermant-se com una inversió estable, i és per això que es vol impulsar d'aquest tipus energies renovables per part de l'Estat, així com des de les diferents comunitats autònomes, sent aquestes energies més part del present que no del futur del consum elèctric.
SolarProfit, la teva empresa d'instal·lació de plaques solars
Fer el pas a l'autoconsum és més fàcil del que pot semblar. Des de SolarProfit t'assessorarem d'inici a fi; analitzem el cas, creem un pressupost adaptat i gestionem els tràmits administratius.
No perdis de vista el nostre blog i xarxes socials, perquè les ajudes solen ser molt demandades i no volem que et perdis l'oportunitat d'aprofitar-les i així estalviar en el consum de llum de la teva llar, així com evitar les constants pujades del preu de la llum.
PUBLICACIONS RELACIONADES:
Ajudes per a plaques solars: Subvencions, deduccions i bonificacions fiscals.