Plaques solars a Astúries: Passa't a l'autoconsum!

Astúries, del negre del carbó al negre de les plaques

Amb la mineria en hores baixes i les tèrmiques amb data de tancament, el futur de la indústria del carbó es preveu, més que mai, negre. Per aquest motiu, Espanya ha iniciat ja un pla de transició cap a energies renovables, com ara l'energia solar fotovoltaica. Com era d'esperar, el futur de les energies renovables pinta bé per al país i per a la Unió Europea, i és per això que cada comunitat autònoma vol sumar-se a l'autoconsum, aprofitant les seves fortaleses. L'Observatori de la Sostenibilitat ha plantejat un projecte per a omplir el país de sostres solars, i els resultats al Principat són prometedors.


És rendible posar plaques fotovoltaiques en una regió com Astúries?

Malgrat ser una de les comunitats autònomes amb major nuvolositat, el clima d'Astúries continua sent favorable per a l'autoconsum d'energies renovables. El clima, oceànic i plujós, es caracteritza pels seus vents i masses d'humitat. Encara i així, la temperatura mitjana se situa entre 13 i 20 °C depenent de si ens trobem al litoral o més a prop a la serralada Cantàbrica.

Però, per què diem que és favorable? Les plaques solars, com hem llegit ja en aquest blog, continuen sent molt rendibles per a l'autoconsum malgrat climes d'aquest tipus. Països com Alemanya o el Regne Unit ja aprofiten més que els espanyols la llum solar que reben, tenint menys hores de Sol que un territori com Astúries. 

Les plaques s’alimenten de la radiació solar, no necessàriament del bon temps.

Les plaques, mitjançant el funcionament de les cèl·lules que incorporen, poden continuar produint encara que el dia estigui nuvolós, i inclús si plou. De fet, aquesta pluja permetrà que les plaques estiguin netes ajudant al seu manteniment, així com el rendiment dels panells. Cal destacar, també, que aquests núvols no impedeixen que la radiació solar arribi a terra asturiana.

 


Per a més informació sobre la relació que tenen les plaques solars amb el clima en el nord de la península, et deixem un post específic parlant sobre això.


 

Astúries, doncs, vol desmuntar falsos mites i facilitar als seus habitants la instal·lació d'energies renovables, i és per això que atorga bonificacions i subvencions que ajuden a abaratir la inversió alhora que et permet estalviar en el consum de llum per així obtenir una major eficiència energètica.

Un cop repassat el context, i en vista de l'imminent anunci sobre les subvencions d'aquest 2021, repassarem tot el que has de tenir en compte per a la instal·lació de panells fotovoltaics al Principat i així estalviar a l'hora de contractar llum.


El potencial d'Astúries de cara a l'autoconsum

Astúries disposa de fins a 2.500 hectàrees en les quals és viable instal·lar panells fotovoltaics. L'Estat, coneixent aquestes dades i amb la intenció de facilitar la implementació de noves energies renovables, no ha passat per alt que l'energia fotovoltaica forma part d'aquest canvi. A més, la regió disposa de 1.962 hores de Sol de mitjana anuals.

 


Compara-ho amb la resta de comunitats fent clic aquí.Quines bonificacions hi ha disponibles al principat?

Els asturians disposen de la bonificació de l'IBI (Impost de Béns Immobles) i de l'ICIO (Impost de Construccions, Instal·lacions i Obres). La suma, per tant, avala la instal·lació de panells fotovoltaics, i la converteixen en una oportunitat molt atractiva.


Quines ajudes autonòmiques hi ha?

La Fundació Asturiana de l'Energia va llançar una convocatòria que lamentablement no inclou l'autoconsum, però quan el riu sona, aigua porta, i sembla ser que més aviat que tard s'acabaran obrint convocatòries destinades a aquest tipus d'instal·lacions.

Informi's en aquest blog, així com si ho desitja, ompli el formulari per poder rebre informació més exacta de les possibilitats de les que disposa el seu municipi.


L'IBI

Les subvencions varien segons el municipi en el qual ens trobem, així com de la seva comunitat. En el cas d'Astúries, els municipis que poden beneficiar-se de bonificacions sobre l'impost de béns immobles són els que superen els 10.000 habitants.

 


Amb un 50% de bonificació trobem a Carreño i Oviedo; amb un 40% hi ha Gijón; i amb un 20% tenim a Avilés i Llanera.

En particular...

Carreño i Oviedo són els que més ben beneficiats surten d'aquestes ajudes, amb un 50% de la bonificació (el màxim permesa), a més de mantenir aquesta bonificació durant cinc anys.

Gijón també està de sort, doncs els seus habitants poden gaudir, també, durant cinc anys d'una bonificació del 40%. Finalment, Avilés i Llanera compten amb una bonificació menor (20%) durant un màxim de 3 anys.

 

Qui se'n pot beneficiar?

Aquestes ajudes estan destinades a particulars, a més d'autònoms, empreses privades o entitats sense ànim de lucre. Aquestes últimes han de complir els requisits requerits per l'IDAE (Institut per a la Diversificació i l'Estalvi de l'Energia).


Quins municipis es queden sense bonificacions IBI?

En el cas d'Astúries, el Principat es queda amb 11 municipis fora d'aquestes bonificacions:

 

Una inversió, més que una despesa

La instal·lació de plaques solars fotovoltaiques es paga a si mateixa amb l'estalvi que es genera en la factura de la llum, però amb les bonificacions IBI es paguen molt abans. En menys d'una dècada les plaques es poden haver amortitzat i, a partir d'aquest moment, la instal·lació genera un estalvi d'uns 800 euros de mitjana a l'any. A més, amb una instal·lació mitjana s'evita prop d'1 tona a l'any en emissions de CO₂, contribuint a un món més sostenible.

Astúries, malgrat tenir un temps més nuvolós que assolellat, disposa d'un potencial d'autoconsum major que països líders en el sector, com Alemanya. La radiació solar a Astúries és suficient com per a fer de la instal·lació una inversió estable, i és per això que es vol impulsar aquest tipus d'energies renovables per part de l'Estat, a més de les diferents comunitats autònomes, sent aquestes energies part del present del consum elèctric.

Queda clar, doncs, que les poblacions de Carreño i Oviedo són els més beneficiats d'aquestes ajudes, seguits per Gijón. En menys quantitat, però igualment afortunades, hem pogut veure, també, les localitats d'Avilés i Llanera. Si no hi vius no tens per què preocupar-te, perquè hi ha altres ajudes per part de la Comunitat Autònoma a més de les de l'IBI per a promoure l'autoconsum en qualsevol part de la regió.

 

SolarProfit, un company de viatge

Donar el pas a l’autoconsum pot ser més fàcil del que sembla. Des de SolarProfit t'assessorarem d'inici a fi; analitzant el cas, creant un pressupost adaptat i encarregant-nos de la instal·lació, així com de la part més feixuga: la paperassa.

No perdis de vista el nostre blog i les nostres xarxes socials, doncs les ajudes solen ser molt demandades i no volem que et perdis l'oportunitat d'aprofitar-les i així d'estalviar en el consum de llum de la teva llar, així com evitar les constants pujades de preu de la llum.

 


 

PUBLICACIONS RELACIONADES: 

A les plaques solars els agraden els núvols. Al nord d'espanya també et pots beneficiar de l'autoconsum.

5 motius per passar-se a l'autoconsum.

Guia per contractar una instal·lació d'autoconsum.

TORNAR
900 25 35 45
Sol·licitar estudi
Sol·licitar estudi

Utilitzem «cookies» pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis.  Si continues navegant, considerem que acceptes el seu ús. Més informació Més informació

ACEPTO