Plaques solars a Múrcia: Passa't a l'autoconsum!

Múrcia, una regió amb una tradició lligada al Sol

Pel seu bon clima i la seva terra fèrtil, Murcia viu, en gran part, de la indústria agrícola,. A causa del pas del temps, les sequeres i les crisis econòmiques, la regió ha sabut adaptar-se i treure rendiment al seu territori gràcies a la construcció i el turisme.

Actualment i malgrat el succeït, la comunitat autònoma continua destacant per l'agricultura, considerada “l'horta d'Europa”, a més d'altres indústries com la naval o bé l'energètica. La indústria energètica destaca sobretot en la zona de Cartagena. La vall de Runams alberga moltes empreses dedicades a la producció i transformació d'energia.

Així doncs, com moltes altres comunitats veïnes, i amb la coneguda derogació de l'impost al sol, Murcia ha començat a fer el pas cap a la transició energètica, oferint subvencions molt interessants a particulars. Aquestes ajudes d'autoconsum acaben sent molt profitoses gràcies al clima del qual disposen els murcians.


És rendible posar plaques solars en una regió com Múrcia?

El clima a la regió murciana està entre el mediterrani i el subtropical sec. Els estius són càlids, humits i el cel tendeix a estar buidat. A l'hivern, el qual sol ser llarg, podem apreciar alguns anticiclons tèrmics provinents de Castella-la Manxa que fan que la regió disposi de temporades seques i fredes.

En la regió, per tant, es donen grans contrastos entre les diferents èpoques de l'any. Amb hiverns freds i una mica plujosos i estius molt càlids, la temperatura oscil·la anualment entre els 4 °C i els 33 °C.


El potencial de la Regió de Múrcia de cara a l'autoconsum

Els murcians compten amb bones condicions climàtiques similars a altres comunitats com València o Andalusia. Concretament els de la regió disposen de 3.348 hores de sol de mitjana anuals.

Cal tenir en compte que la Regió de Múrcia suposa un 3,10% del total de la superfície de l'estat disponible per a aquest tipus d'instal·lacions fotovoltaiques, aconseguint les 5.385 hectàrees efectives per a la instal·lació de panells solars.

 


Compara-ho amb la resta de comunitats fent clic aquí.Quines bonificacions hi ha disponibles a la Regió de Múrcia?

Els murcians disposen de la bonificació de l'IBI (Impost de Béns immobles) i del ICIO (Impost de Construccions, Instal·lacions i Obres). Aquestes ajudes, no tan extenses com en altres comunitats, complementen a les ajudes autonòmiques que concedeix la regió. La suma, per tant, avala la instal·lació de panells fotovoltaics, i la converteixen en una oportunitat molt atractiva.


Quines ajudes autonòmiques hi ha?

Múrcia disposa d'un 10% de bonificació (fins a 1.000 euros anuals) per inversió en instal·lacions de recursos energètics renovables.

La base d'aquesta deducció estarà constituïda per les quantitats satisfetes per a l'adquisició i instal·lació dels recursos energètics renovables que hagin estat a càrrec del contribuent.

Es consideraran obres de rehabilitació de l'habitatge les que compleixin qualsevol dels següents requisits:

a) Que hagin estat qualificades o declarades com a actuació protegida en matèria de rehabilitació d'habitatges en els termes previstos en el Reial decret 2066/2008, de 12 de desembre, pel qual es regula el Pla Estatal d'Habitatge i Rehabilitació 2009-2012, o amb aquelles normes d'àmbit estatal o autonòmic que les substitueixin.

b) Els establerts en la normativa reguladora de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques.


L'IBI

Si comencem parlant de l'IBI, que és una de les ajudes més interessants, un bon nombre de poblacions es poden beneficiar d'ell en tot el territori.

Els municipis que poden aprofitar aquestes bonificacions sobre l'impost de béns immobles són:

​​

En primer lloc, amb un 50% de bonificació tenim a Cartagena i La Aljorra. Amb un 40% hi ha Molina de Segura, seguida per Lorquí i Mazarrón que tenen, respectivament, un 25% de bonificació. Cieza gaudeix d'un 20%, i Jumila i Las Torres de Cotillas tenen un 15%. Finalment trobem Alcantarilla, amb un 10%, i Abarán, amb una bonificació variable.

En particular...

A la Regió de Múrcia cal destacar els municipi de Yecla amb la bonificació del 50% durant cinc anys. Altres municipis com Cartagena, La Aljorra, San Javier i Santiago de la Ribera tenen el 50% de bonificació durant tres anys en el cas dels dos primers i un any en el cas dels dos últims.

Altres municipis amb cinc anys de bonificació són Alcantarilla, Mazarrón i Las Torres de Cotillas. Aquestes poblacions, no obstant això, disposen de percentatges del 10% per als alcantarilleros, un 25% per als mazarroneros i del 15% per a Torres de Cotillas.


Quines persones poden beneficiar-se'n?

A la Regió de Múrcia pot beneficiar-se fins a un 21% de la població de les bonificacions sobre l'IBI. Aquestes ajudes estan destinades a particulars, a més d'autònoms i empreses.


Quins municipis es queden sense bonificacions IBI?

A continuació, es llisten els municipis que es queden sense ajuda IBI a la Regió de Múrcia:


Una inversió, més que una despesa

La instal·lació de plaques solars fotovoltaiques es paga a si mateixa amb l'estalvi que es genera en la factura de la llum, però amb les bonificacions IBI es paguen molt abans. En menys de cinc anys les plaques es poden haver amortitzat i, a partir d'aquest moment, la instal·lació genera un estalvi considerable a l'any quant a factures de llum. A més, amb una instal·lació mitjana s'evita prop d'una tona a l'any en emissions de CO₂, contribuint a fer un món més sostenible.

Així doncs, Murcia disposa d'un potencial d'autoconsum molt major que països líders en el sector, com Alemanya o el Regne Unit. La radiació solar en la comunitat murciana permet usar la instal·lació fotovoltaica a un rendiment òptim la major part de l'any, afermant-se com una inversió estable. És per això que es vol impulsar aquest tipus energies renovables per part de l'Estat, així com des de les diferents comunitats autònomes, sent aquestes energies més part del present que no del futur del consum elèctric.


​SolarProfit, un company de viatge

Fer el pas a l'autoconsum pot ser més fàcil del que sembla. Des de SolarProfit t'assessorarem d'inici a fi; analitzant el cas, creant un pressupost adaptat i posteriorment de la instal·lació, així com de la part més enutjosa, la paperassa.

No pierdas de vista nuestro blog y redes sociales, pues las ayudas suelen ser muy demandadas y no queremos que te pierdas la oportunidad de aprovecharlas y así ahorrar en el consumo de luz de tu hogar, así como evitar las constantes subidas del precio de la luz.

 

 


 

BIBLIOGRAFIA WEB:
  1. BOE.es - Requeriments aplicació Article 1, punt 5.


PUBLICACIONS RELACIONADES: 

Ajudes per a plaques solars: Subvencions, deduccions i bonificacions fiscals.

5 motius per a passar-se a l'autoconsum.

Guia per a contractar una instal·lació d'autoconsum.

TORNAR
900 25 35 45
Sol·licitar estudi
Sol·licitar estudi

Utilitzem «cookies» pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis.  Si continues navegant, considerem que acceptes el seu ús. Més informació Més informació

ACEPTO