
Múrcia, una regió amb una tradició lligada al Sol
Pel seu bon clima i la seva terra fèrtil, Múrcia viu, en gran part, de la indústria agrícola,. A causa del pas del temps, les sequeres i les crisis econòmiques, la regió ha sabut adaptar-se i treure rendiment al seu territori gràcies a la construcció i el turisme.
Actualment i malgrat el que ha succeït, la comunitat autònoma continua destacant per l'agricultura, considerada “l'horta d'Europa”, a més d'altres indústries com la naval o bé l'energètica. De fet, la indústria energètica destaca sobretot a la zona de Cartagena. El valle de Escombreras alberga moltes empreses dedicades a la producció i transformació d'energia.
Així doncs, com moltes altres comunitats veïnes, i amb la coneguda derogació de l'Impost al Sol, Múrcia ha començat a fer el pas cap a la transició energètica, oferint subvencions molt interessants a particulars. Aquestes ajudes per l'autoconsum acaben sent molt profitoses gràcies al clima del qual disposen els murcians, tal com succeeix en municipis com Cartagena o Molina de Segura.
És rendible posar plaques solars a Múrcia?
El clima a la regió murciana està entre el mediterrani i el subtropical sec. Els estius són càlids, humits i el cel tendeix a estar serè. A l'hivern, que sol ser llarg, podem apreciar alguns anticiclons tèrmics provinents de Castella-la Manxa que fan que la regió disposi de temporades seques i fredes.
A la regió, per tant, es donen grans contrastos entre les diferents èpoques de l'any. Amb hiverns freds i una mica plujosos i estius molt càlids, la temperatura oscil·la anualment entre els 4 °C i els 33 °C.
El potencial de la Regió de Múrcia per a l'autoconsum
Els murcians compten amb bones condicions climàtiques similars a altres comunitats com València o Andalusia. Concretament, els de la Regió de Múrcia disposen de 3.348 hores de Sol de mitjana anuals.
Cal tenir en compte que la Regió de Múrcia suposa un 3,10% del total de la superfície de l'estat disponible per a aquest tipus d'instal·lacions fotovoltaiques, aconseguint les 5.385 hectàrees efectives per a la instal·lació de panells solars.
Compara-ho amb la resta de comunitats fent clic aquí.
Ajudes per a plaques solars a la Regió de Múrcia
Els murcians disposen de la bonificació de l'IBI (Impost de Béns immobles). Aquestes ajudes, no tan extenses com en altres comunitats, complementen a les subvencions autonòmiques que concedeix la regió. La suma, per tant, avala la instal·lació de panells fotovoltaics, i la converteixen en una oportunitat molt atractiva.
Quines subvencions autonòmiques hi ha per a l'autoconsum?
Des del 3 de novembre de 2021 està oberta la convocatòria de les Subvencions NextG per instal·lacions d'autoconsum amb fonts d'energia renovable en el sector residencial, administracions públiques i el tercer sector. Aquestes ajudes estaran disponibles fins al 31 de desembre de 2023 o fins que s'esgoti el crèdit, i procedeixen del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència Europeu "NextGenerationEU".
Reduccions de l'IBI a la Regió de Múrcia per instal·lar plaques solars
*Aquestes dades poden estar subjectes a canvi anualment.
Si comencem parlant de l'IBI, que és una de les bonificacions més interessants, un bon nombre de poblacions es poden beneficiar d'ella en tot el territori. Els municipis que poden aprofitar aquestes bonificacions sobre l'impost de béns immobles són:
|
En primer lloc, amb un 50% de bonificació tenim a Cartagena, San Javier i Yecla. Amb un 40% hi ha Molina de Segura i Santomera, seguits per Lorquí que té, respectivament, un 25% de bonificació. Cieza gaudeix d'un 20%, i Jumila i Las Torres de Cotillas tenen un 15%. Finalment, trobem Alcantarilla, amb un 10%, i Abarán, amb una bonificació variable.
En particular...
A la Regió de Múrcia cal destacar els municipis de Yecla, amb la bonificació del 50% durant cinc anys. Altres municipis com Cartagena i San Javier tenen el 50% de bonificació durant tres anys en el cas del primer i un any en el cas de l'últim.
Qui pot beneficiar-se de les ajudes per a l'autoconsum?
A la Regió de Múrcia pot beneficiar-se fins a un 21% de la població de les bonificacions sobre l'IBI. Aquestes ajudes estan destinades a particulars, a més d'autònoms i empreses.
Quins municipis es queden sense bonificacions de l'IBI?
A continuació, es llisten els municipis que es queden sense ajuda IBI a la Regió de Múrcia:
Plaques solars: una inversió, més que una despesa
La instal·lació de plaques solars fotovoltaiques es paga a si mateixa amb l'estalvi que es genera en la factura de la llum, però amb les bonificacions IBI es paguen molt abans. En menys de cinc anys les plaques es poden haver amortitzat i, a partir d'aquest moment, la instal·lació genera un estalvi considerable a l'any quant a factures de llum. A més, amb una instal·lació mitjana s'evita prop d'una tona a l'any en emissions de CO₂, contribuint a fer un món més sostenible.
Així doncs, Múrcia disposa d'un potencial d'autoconsum molt major que països líders en el sector, com Alemanya o el Regne Unit. La radiació solar en la comunitat murciana permet usar la instal·lació fotovoltaica a un rendiment òptim la major part de l'any, afermant-se com una inversió estable. És per això que es vol impulsar aquest tipus energies renovables per part de l'Estat, així com des de les diferents comunitats autònomes, sent aquestes energies més part del present que no del futur del consum elèctric.
SolarProfit, la teva empresa d'instal·lació de plaques solars
Fer el pas a l'autoconsum pot ser més fàcil del que sembla. Des de SolarProfit t'assessorarem d'inici a fi; analitzem el cas, creem un pressupost adaptat i gestionem els tràmits administratius.
No et perdis el nostre blog i xarxes socials, ja que les ajudes solen estar molt demandades i no volem que perdis l'oportunitat de beneficiar-te i així estalviar en el consum de la teva llar.
BIBLIOGRAFIA WEB:
PUBLICACIONS RELACIONADES:
Ajudes per a plaques solars: Subvencions, deduccions i bonificacions fiscals.