Plaques solars a Catalunya: Passa't a l'autoconsum!

Catalunya, terra de mar i muntanya... i ara també Sol

Catalunya és una comunitat autònoma que sempre ha destacat per la seva diversitat geogràfica. La dualitat de la mar i la muntanya ha meravellat a autòctons i forasters, però i si mirem cap amunt? El clima s'ha convertit en el protagonista "natural" d'aquest segle i Catalunya torna a sortir guanyador, perquè disposa d'una situació geogràfica idíl·lica per a treure rèdit d'aquest nou element de l'equació.

L'estat, coneixent aquestes dades, no ha passat per alt que l'energia fotovoltaica forma part d'aquest canvi, i és per això que s'aposta per la transició energètica posant a disposició múltiples ajudes. Una prova d'això és que l'ONU ha posat a Espanya entre els set països referents quant a transició energètica (Nacions Unides, 2021).

Cada vegada són més les possibilitats de beneficiar-se d'ajudes per a l'autoconsum, de fet, a Catalunya més del 80% de la població té descomptes en l'IBI, així que en SolarProfit volem explicar-te que beneficis pots obtenir depenent de la comunitat autònoma on vives, així com la localitat. Posem-nos en context:


És rendible posar plaques solars en una regió com Catalunya?

Com hem dit anteriorment, Catalunya està formada per quatre províncies que superen les 2500 hores de sol a l'any de mitjana. Aquesta quantitat d'hores és molt superior a països com Alemanya, líders en autoconsum a escala europea tot i disposar de menys hores de sol de mitjana a l'any.


Anem una mica més a prop, Espanya

A diferència d'altres comunitats on el sol es deixa veure menys, Catalunya disposa d'entre 2.250 i 2.750 hores de Sol anuals. Això significa que és una de les Comunitats Autònomes amb més radiació solar de la península, després d'Andalusia, Múrcia o unes certes províncies d'Extremadura i València.

Si a això li sumem el potencial que té la Comunitat Autònoma per a la instal·lació de panells solars, ens dóna com a resultat que els catalans tenen una oportunitat d'or per a aprofitar-se de l'autoconsum.


El potencial de Catalunya de cara a l'autoconsum

A més a més de la generosa quantitat d'hores de sol, Catalunya suposa un 14,5% de tot el territori estatal. La comunitat compta amb una superfície efectiva de 25.510 hectàrees viables per a la instal·lació de sistemes fotovoltaics.

 


Compara-ho amb la resta de comunitats fent clic aquí.Encara més a prop: a la mateixa zona

La comunitat catalana va acabar el 2020 consolidant-se com a regió líder en autoconsum fotovoltaic en tot l'estat, gràcies a les condicions naturals esmentades anteriorment, així com les bonificacions que faciliten els organismes públics per a incentivar una moda que ha vingut per a quedar-se: l'autoconsum d'energies renovables.

Si bé totes les dades anteriors avalen el potencial de les instal·lacions en aquest territori, veurem algun cas real que demostri el benefici real d'aquestes instal·lacions:
 


Quines ajudes hi ha disponibles a Catalunya?

A més de tenir cura del planeta, podem cuidar la butxaca. De quins beneficis disposa la comunitat autònoma quant a la instal·lació de plaques solars?

Sense bonificacions, la comunitat autònoma catalana pot arribar a amortitzar una instal·lació fotovoltaica en menys de vuit anys, però i si afegim les bonificacions?

Catalunya disposa de bonificacions de l'Impost per Béns immobles, bonificacions del ICIO i una deducció de l'Impost sobre la renda de Persones Físiques (IRPF).

Catalunya, doncs, no disposa d'ajudes autonòmiques per a l'autoconsum, però sí que compta amb facilitats burocràtiques en permisos d'obres per a la instal·lació de plaques solars.


​Quines ajudes autonòmiques hi ha?

En aquest cas, podem trobar deduccions a l'IRPF. Aquest impost es podrà deduir en el cas d'una rehabilitació de la vivenda habitual. Aquesta deducció podrà arribar fins els 9.000 euros anuals.


L'IBI

Si comencem parlant de l'IBI, que és una de les ajudes més interessants, podem veure que un alt nombre de poblacions es poden beneficiar d'ell en les quatre províncies.

Els municipis que poden aprofitar aquestes bonificacions sobre l'impost de béns immobles són els que superin els 10.000 habitants.


 


Les dades es van actualitzant periòdicament. Per a més informació, clica aqui.Quines persones poden beneficiar-se'n?

Aquestes ajudes estan destinades a particulars, a més d'autònoms, empreses privades o entitats sense ànim de lucre. Aquestes últimes han de complir els requisits requerits pel IDAE.


Quins municipis es queden sense bonificacions IBI?

En el cas de Catalunya, les poblacions de més de 10.000 habitants que es queden fora d'aquestes bonificacions són:

Una inversió, més que una despesa

La instal·lació de plaques solars fotovoltaiques es paga a si mateixa amb l'estalvi que es genera en la factura de la llum, però amb les bonificacions IBI es paguen molt abans. En menys d'un lustre les plaques es poden haver amortitzat i, a partir d'aquest moment, la instal·lació genera un estalvi considerable a l'any quant a factures de llum. A més, amb una instal·lació mitjana s'evita prop d'1 tona a l'any en emissions de CO₂, contribuint a un món més sostenible.

Hem pogut veure, doncs, que Catalunya disposa d'un potencial d'autoconsum molt major que països líders en el sector, com Alemanya o el Regne Unit. La radiació solar a Catalunya permet usar la instal·lació fotovoltaica al seu màxim rendiment la major part de l'any, afermant-se com una inversió estable, i és per això que es vol impulsar d'aquest tipus energies renovables per part de l'Estat, així com des de les diferents comunitats autònomes, sent aquestes energies més part del present que no del futur del consum elèctric.

 

SolarProfit, un company de viatge

Fer el pas a l'autoconsum pot ser més fàcil del que sembla. Des de SolarProfit t'assessorarem d'inici a fi; analitzant el cas, creant un pressupost adaptat i posteriorment de la instal·lació, així com de la part més enutjosa, la paperassa.

No perdis de vista el nostre blog i xarxes socials, perquè les ajudes solen ser molt demandades i no volem que et perdis l'oportunitat d'aprofitar-les i així estalviar en el consum de llum de la teva llar, així com evitar les constants pujades del preu de la llum.

 

 


WEBGRAFIA:

1. Nacions Unides, 2021

 

PUBLICACIONS RELACIONADES: 

Ajudes per a plaques solars: Subvencions, deduccions i bonificacions fiscals.

5 motius per passar-se a l'autoconsum.

Guia per contractar una instal·lació d'autoconsum.

TORNAR
900 25 35 45
Sol·licitar estudi
Sol·licitar estudi

Utilitzem «cookies» pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis.  Si continues navegant, considerem que acceptes el seu ús. Més informació Més informació

ACEPTO