Plaques solars a Cantàbria: Passa't a l'autoconsum!

Cantàbria també pot sumar-se a l'autoconsum

El govern de Cantàbria pretén sumar-se al tren de l'energia solar i impulsar l'ús d'aquestes energies renovables amb incentius i ajudes econòmiques que, sumades a les establertes per altres entitats de caràcter públic, fan de l'autoconsum un atractiu cada vegada major.

Espanya, com hem llegit en altres posts d'aquest blog, disposa d'un potencial major que altres països capdavanters del continent, perquè 8 de cada 10 teulades són aptes per a la instal·lació de panells solars fotovoltaics.

Cantàbria està de sort, doncs quatre de cada cinc teulades càntabres estan preparades per a albergar instal·lacions de panells solars. El particular en aquest cas és el principal beneficiat d'aquestes ajudes esmentades anteriorment perquè una casa eficient pot arribar a estalviar-se fins a un 70% del seu consum tradicional.

Aquestes afirmacions impliquen que l'autoconsum a Cantàbria ja és rendible per si mateix, a més de ser recolzat per l'estat mitjançant convocatòries anuals de subvencions i ajudes autonòmiques per al consumidor. I encara que les convocatòries per a 2021 estan encara per anunciar per part de l'Institut de Diversificació i Estalvi d'Energia, SolarProfit ha volgut preparar un resum del que ha passat fins ara per anar preparant-nos per la nova convocatòria.


​És rendible posar plaques solars en una regió com Cantàbria?

Cantàbria disposa de dos tipus de clima ben diferenciats: l'oceànic i el mediterrani d'estiu càlid. La regió càntabra té canvis en la temperatura en terminis curts de temps. A més, se superen els 10 °C durant més de quatre mesos a l'any, arribant a una mitjana de 20 °C el mes més càlid. Se sap que els panells fotovoltaics aconsegueixen el seu màxim rendiment entorn els 25 °C, per la qual cosa la temperatura càntabra es manté en un bon nivell d'eficiència energètica.

La regió càntabra compta amb altes precipitacions amb molta humitat en unes zones i clima sec en unes altres. Aquestes pluges poden ser beneficioses, permetent que les plaques es mantinguin netes de brutícia i continuar estalviant en el consum de llum. Encara que Cantàbria no sigui “la terra del Sol”, té gran potencial per a l'autoconsum, captant energia solar en panells fotovoltaics.

Països com Alemanya ja compten amb incomptables llars amb instal·lacions d'autoconsum, malgrat tenir una incidència en llum solar pitjor que la de Cantàbria. És a dir, fins i tot veient menys el Sol, s'aprofiten més d'ell que els càntabres.

 


Per a més informació sobre la relació que tenen les plaques solars amb el clima en el nord de la península, et deixem un post específic parlant sobre això.


 

Quines ajudes hi ha disponibles a Cantàbria?

Les subvencions varien segons el municipi en el qual ens trobem, així com la seva comunitat.

Només les poblacions amb més de 10.000 habitants disposaran de les bonificacions en l'IBI, encara que el govern de la comunitat autònoma vol promoure la instal·lació dels panells en qualsevol de les localitats amb subvencions complementàries, a més de les que ofereix el Govern Central.

Les plaques solars són una inversió rendible en qualsevol municipi de Cantàbria, però El Astillero, Santa Cruz de Bezana i Castro Urdiales són d'especial interès ja que tenen accés a una bonificació en l'IBI durant diversos anys per instal·lar plaques solars.

 


Amb un 50% de bonificació tenim a Castro Urdiales; amb un 30% tenim a El Astillero i amb un 25% a Santa Cruz de Bezana.

En particular...

Atès que Castro Urdiales compta amb més de 30.000 habitants, és el millor beneficiat de la bonificació IBI, amb un 50% de bonificació enfront de El Astillero amb 30% o Santa Cruz de Bezana, amb un 25% a causa de les seves poblacions, de menys de 20.000 habitants.

Els anys del període, així mateix, es redueixen de cinc a tres si comparem Castro Urdiales amb La Drassana o Santa Cruz de Bezana.


Qui se'n pot beneficiar?

Persones majors d'edat amb plenes capacitats d'actuació i empadronades a la regió càntabra, així com empreses amb residència fiscal (o amb almenys un centre d'activitat) en la comunitat autònoma.

Les dades, amb previsió a mantenir-se igual, poden estar subjectes a canvis a inicis de 2021.


Quins municipis es queden sense bonificacions IBI?

Només dos municipis són els desafortunats i es queden sense aquestes ajudes:

No obstant això, les ajudes esmentades anteriorment que facilita el govern autonòmic de Cantàbria sí que estan disponibles a l'hora d'instal·lar els panells solars.


A més de l'IBI, quines ajudes autonòmiques hi ha a Cantàbria?

El govern càntabre presenta ajudes a l'autoconsum publicats en el Butlletí Oficial de Cantàbria. A principis de 2020 es va llançar l'última convocatòria en la qual s'establia una bonificació del 40% per a l'energia solar fotovoltaica, així com la instal·lació dels panells solars.

 


Infografia cantabria catUna inversió, més que una despesa

La instal·lació de plaques solars fotovoltaiques es paga a si mateixa amb l'estalvi que es genera en la factura de la llum, però amb les subvencions a Cantàbria es paguen molt abans. En uns 7 o 8 anys les plaques s'han amortitzat i, a partir d'aquest moment, la instal·lació genera un estalvi d'uns 800 euros a l'any. A més, amb una instal·lació mitjana s'evita prop d'1 tona a l'any en emissions de CO₂.

Com a conclusió, veiem que la regió càntabra té potencial en el món de l'autoconsum i és per això que es vol impulsar d'aquest tipus energies renovables, sent aquestes més part del present que no del futur del consum elèctric.


SolarProfit, un company de viatge

Fer el pas a l'autoconsum pot ser més fàcil del que sembla. Des de SolarProfit t'assessorarem d'inici a fi; analitzant el cas, creant un pressupost adaptat i encarregant-nos de la instal·lació, així com de la part més feixuga: la paperassa.

No perdis de vista el nostre blog i les nostres xarxes socials, perquè les ajudes solen ser molt demandades i no volem que et perdis l'oportunitat d'aprofitar-les i així estalviar en el consum de llum de la teva llar.

 

 

 

 


 
PUBLICACIONS RELACIONADES: 

A les plaques solars els agraden els núvols. Al nord d'espanya també et pots beneficiar de l'autoconsum.

5 motius per passar-se a l'autoconsum.

Guia per contractar una instal·lació d'autoconsum.

TORNAR
900 25 35 45
Sol·licitar estudi
Sol·licitar estudi

Utilitzem «cookies» pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis.  Si continues navegant, considerem que acceptes el seu ús. Més informació Més informació

ACEPTO