Plaques solars a Navarra: Passa't a l'autoconsum!

Navarra, hi ha llum més enllà de les bonificacions IBI

Navarra ha presentat aquest mes el Pla d'Autoconsum Elèctric per a 2021, així com el Pla Energètic Navarra 2030 amb els objectius d'iniciar una transició cap al consum d'energies renovables, disminuint els casos de pobresa energètica, fomentant la instal·lació tant en administracions com particulars. Aquestes iniciatives pretenen derogar també resolucions que limitaven la instal·lació de panells a Navarra.


Antecedents

La comunitat foral reafirma la seva aposta per aquesta mena d'energies, perquè acaba de finalitzar el “SustaiNAVility”, un projecte europeu que pretenia reduir el consum d'energia i fer els primers passos cap a energies renovables. El projecte va tancar amb una un total de 21,5 milions d'euros invertits enfront dels 16 milions que havia de previsió inicial.

GoGreen Pamplona se suma a aquesta llista de projectes a favor del canvi. El passat 2020 va néixer aquesta estratègia, la qual pretén frenar el canvi climàtic i accelerar cap a les fonts renovables.

Com a guinda del pastís tenim al municipi de Corella, el qual albergarà un parc fotovoltaic on es generaran més de 100.000 mWh, equivalents al consum energètic de més de 30.000 famílies.


És rendible posar plaques solars en una regió com Navarra?

Navarra, malgrat la seva situació i les seves quatre climatologies ben diferenciades (la Zona Atlàntica al nord-oest, el Pirineu al nord-est, la Zona Mitjana en el centre i la Zona Sud) obté condicions molt favorables per a la instal·lació de panells fotovoltaics. Si bé hi ha similituds al clima cantàbric per la seva proximitat, també disposa de zones àrides on la radiació solar pren protagonisme.


Per a més informació sobre la relació que tenen les plaques solars amb el clima en el nord de la península, et deixem un post específic parlant sobre això.El potencial de Navarra de cara a l'autoconsum

Navarra compta amb condicions òptimes per al consum d'energies renovables com la fotovoltaica. Concretament la Comunitat Foral disposa de 2.285 hores de sol de mitja anuals.

Hem de tenir en compte que, a més, que Navarra suposa un 2% del total de la superfície de l'estat, però genera el 1,8% de la potència fotovoltaica sobre el total generat a nivell nacional. Percentatge que podria ser superior, ja que la superfície efectiva per a la instal·lació és de 3.623 hectàrees.

 


Compara-ho amb la resta de comunitats fent clic aquí.Quines bonificacions hi ha disponibles a Navarra?

Actualment Navarresa no compta amb bonificacions en els Impostos de Béns immobles, però si disposa de deduccions en l'IRPF, així com ajudes autonòmiques per a continuar incentivant als particulars l'ús d'energies renovables.


Quines ajudes autonòmiques hi ha?

En aquest cas només es beneficia el municipi de Pamplona. Amb l'estratègia GoGreen Pamplona, la ciutat va establir una bonificació del 50% a les inversions destinades a la instal·lació de panells fotovoltaics. Aquestes instal·lacions havien d'estar a Pamplona i que consumissin uns 2.000€ d'ús particular o 4.000€ d'ús compartit. En aquest cas, es podrien subvencionar els elements generadors, inversions, bateries o cablejats, així com un 10% del pla de disseny.


De quant és la deducció IRPF?

La comunitat foral aplica un 15% de deducció a tota persona física o jurídica que tributi en aquesta regió i procedeixi a la instal·lació de panells solars.
 
Aquesta deducció pot veure's ampliada fins a un màxim de 30% si:
 
  • S'evita l'efecte d'hivernacle. (+10%)
  • Es té emmagatzematge. (10%)
  • Si el sistema és microxarxa amb dues fonts d'energia. (5%)
  • La hi habitatge està dins d'una comunitat de veïns (5%)


Deducció Fiscal per Inversions en instal·lacions d'energies renovables

Qui es poden beneficiar? Persones físiques i jurídiques que tributin a Navarra.

Quines inversions entren en aquesta deducció? Les realitzades en 2018, 2019, 2020 i/o 2021.

Fins quan està disponible aquesta deducció? Aquesta deducció està disponible tot l'any, és a dir, 31 de desembre de 2021.


​Una inversió, més que una despesa

La instal·lació de plaques solars fotovoltaiques es paga a si mateixa amb l'estalvi que es genera en la factura de la llum, però amb les bonificacions IBI es paguen molt abans. En menys d'un lustre les plaques es poden haver amortitzat i, a partir d'aquest moment, la instal·lació genera un estalvi considerable a l'any quant a factures de llum. A més, amb una instal·lació mitjana s'evita prop d'1 tona a l'any en emissions de CO₂, contribuint a un món més sostenible.

Hem pogut veure, doncs, que Navarra encara i no tenir tantes bonificacions com altres comunitats, disposa d'un potencial d'autoconsum major que països líders en el sector, com Alemanya o el Regne Unit. La radiació solar a Navarra permet usar la instal·lació fotovoltaica, afermant-se com una inversió estable, i és per això que es vol impulsar d'aquest tipus energies renovables per part de l'Estat, així com des de les diferents comunitats autònomes, sent aquestes energies més part del present que no del futur del consum elèctric.


SolarProfit, un company de viatge

Fer el pas a l'autoconsum pot ser més fàcil del que sembla. Des de SolarProfit t'assessorarem d'inici a fi; analitzant el cas, creant un pressupost adaptat i posteriorment de la instal·lació, així com de la part més enutjosa, la paperassa. 

No perdis de vista el nostre blog i xarxes socials, perquè les ajudes solen ser molt demandades i no volem que et perdis l'oportunitat d'aprofitar-les i així estalviar en el consum de llum de la teva llar, així com evitar les constants pujades del preu de la llum.

 

 


 

BIBLIOGRAFIA WEB:
  1. Sustainavility
  2. GoGreenPamplona

PUBLICACIONS RELACIONADES:

A les plaques solars els agraden els núvols. Al nord d'espanya també et pots beneficiar de l'autoconsum.

5 motius per passar-se a l'autoconsum.

Guia per contractar una instal·lació d'autoconsum.

TORNAR
900 25 35 45
Sol·licitar estudi
Sol·licitar estudi

Utilitzem «cookies» pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis.  Si continues navegant, considerem que acceptes el seu ús. Més informació Més informació

ACEPTO