Plaques solars a les Illes Balears: Passa't a l'autoconsum!

Vius en una casa a les Illes Balears i vols instal·lar plaques solars?

​Balears aposta amb força per les energies renovables com la fotovoltaica. El Govern destinarà ajuts a particulars, PIMES, associacions empresarials, entitats sense ànim de lucre i comunitats de veïns.

L'autoconsum cobra cada vegada més protagonisme al nostre país i en les agendes polítiques. Les mesures necessàries per assolir amb els objectius climàtics i transitar de manera àgil cap a les energies renovables són ben conegudes. Aquestes passen per posar a la disposició ajudes que incentivin la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques per a l'autoconsum, per exemple.

El govern de Balears és conscient d’aquesta urgència i va anunciar el passat dilluns 4 de gener la nova convocatòria d’ajuts per valor de 5 milions d’Euros per aquest 2021. Unes subvencions dedicades al foment d’instal·lacions d’energia solar fotovoltaica (així com altres renovables com ara l’energia microeòlica). 


És rendible posar plaques solars a les illes?

Les Balears disposen de molt bon clima mediterrani i compten amb un nombre d'hores de Sol major que altres comunitats.

Ses Illes gaudeixen d'un clima suau durant l'hivern i molt calorós i assolellat a l'estiu. Les brises permeten a l'arxipèlag no acusar tant la xafogor durant mig any. Les pluges, poc abundants, solen aparèixer a la tardor i esporàdicament la resta de l'any.


El potencial de les illes de cara a l'autoconsum

Els habitants de ses Illes compten amb millors condicions climàtiques que altres comunitats com València o Andalusia. Concretament els de la regió disposen de 3.039 hores de Sol de mitjana anuals.

Cal tenir en compte que la Regió de Múrcia suposa un 2,10% del total de la superfície de l'estat disponible per a aquest tipus d'instal·lacions fotovoltaiques, arribant a les 3.668 hectàrees efectives per a la instal·lació de panells solars.

 


Compara-ho amb la resta de comunitats fent clic aquí.Quines ajudes hi ha disponibles a "Ses Illes"?

  • La bonificació de l'Impost per Béns immobles (IBI).
  • La bonificació de l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO).
  • Reducció de l'Impost sobre la Renda de Persones Físiques (IRPF).
  • Ajudes Autonòmiques.

Més de la meitat dels illencs podran beneficiar-se de la doble bonificació (IBI i ICIO). Amb aquestes bonificacions, a les Balears poden arribar a amortitzar una instal·lació fotovoltaica en menys de cinc anys.

 

Quines ajudes autonòmiques hi ha?

Ses Illes, juntament amb el Pla Operatiu FEDER 2021-2027, ofereixen ajudes destinades a la instal·lació de plaques solars. D'aquest pla, l'última convocatòria per part del govern va ser d'un 50% de bonificació. 

A la seva compareixença del passat dilluns, Juan Pedro Yllanes, vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius va destacar que aquestes ajudes responen a una demanda de la població de “ses illes”, incentivant la implementació d’energies renovables a l’arxipèlag Balear.

“Cada vegada, són més els que se sumen a la transició energètica i l'administració ha de poder donar l'empenta necessària per aconseguir que el canvi de model energètic s'estengui i sigui una realitat ".

- Juan Pedro Yllanes

El pressupost d’aquest any (5M) suposa un increment d’un 30% del total pressupostat l’any anterior (3,5M), després que s’apujés a inicis de 2020 mig milió més en detriment de l’allau de sol·licituds rebudes.

 

L'IBI

Si comencem parlant de l'IBI, que és una de les ajudes més interessants, podem veure que un alt nombre de poblacions es poden beneficiar d'ella a tot l'arxipèlag.

Els municipis que poden aprofitar aquestes bonificacions sobre l'impost de béns immobles són els que superin els 10.000 habitants:

 


 


Les dades es van actualitzant periòdicament, així doncs, els municipis amb un asterisc ja estan actualitzats a 2021. Per a més informació, fes clic aquí.


Amb un 50% de bonificació trobem a Alcúdia, Capdepera, Inca, Maó, Palma, Pollença i Santa Eulàlia des Riu. Només Eivissa té un 40%.

En particular....

Mallorca gaudeix de les millors bonificacions de l'equip balear. Maó és el municipi més beneficiat, amb cinc anys de bonificació del 50% de l'IBI. Altres ciutats de l'illa mallorquina, com Palma, també acaben rebent bonificacions del mateix percentatge, però amb un període més curt.

L'illa de Menorca, tot i no tenir subvencions de l'IBI, pot beneficiar-se d'altres ajudes com les autonòmiques o l'IRPF.  

L'illa eivissenca és la segona de l'arxipèlag amb les millors bonificacions. Eivissa i Santa Eulària des Riu són les úniques poblacions de Menorca que es poden beneficiar de la bonificació de l'IBI.  En el cas de la capital, un 40% durant cinc anys, i en el cas de Santa Eulàlia, un 50% durant tres anys.  

L'illa de Formentera només tindrà bonificacions de l'ICIO al municipi del mateix nom. De les altres ajudes, només es poden aplicar ajudes autonòmiques de manera oportuna.  

Cabrera és l'única illa que es queda sense cap tipus de bonificació.  


Quines persones poden beneficiar-se'n?

Aquestes ajudes estan destinades a particulars, a més d'autònoms, empreses privades o entitats sense ànim de lucre. Aquestes últimes han de complir els requisits requerits per l'IDAE (Institut per la Diversificació i l'Estalvi de l'Energia).


Què passa en el cas dels particulars

La nova línia d’ajudes estableix un màxim subvencionable de 3 kWp en el cas d’instal·lacions d’energia solar fotovoltaica per l’autoconsum. Pel que fa al percentatge subvencionable, se situa entre el 30% i el 50% de la inversió feta en funció de la instal·lació i del sol·licitant de l’ajuda. Cal tenir en compte que queden excloses totes les actuacions iniciades abans de la data de la sol·licitud.

Aquestes sol·licituds es podran presentar a partir del 15 de gener de a la pàgina Web del GOIB (Govern Illes Balears) en aquest enllaç. Es tancaran quan s’hagin esgotat els 5M assignats o el 30 de Juliol de 2021.

En definitiva, l’anunci de la nova convocatòria de subvencions és una oportunitat única per a totes aquelles persones que vulguin aprofitar aquest any per instal·lar plaques solars a casa seva. Amb ajuts com aquests, el cost de la instal·lació es veu notablement reduït, permetent així amortitzar-la molt abans.

Aquestes ajudes estan cofinançades en un 50% pels fons Europeus del Programa Operatiu FEDER (2021-2027) i aniran destinades a particulars, entitats sense ànim de lucre, PIMES, associacions empresarials i per segon any consecutiu, també a les comunitats veïnals.


​Quins municipis es queden sense bonificacions IBI?

En el cas de "Ses Illes", les poblacions de més de 10.000 habitants que es queden fora d'aquestes bonificacions són:


Una inversió, més que una despesa

La instal·lació de plaques solars fotovoltaiques es paga a si mateixa amb l'estalvi que es genera a la factura de la llum, però amb les bonificacions IBI es paguen molt abans. En menys de cinc anys les plaques es poden haver amortitzat i, a partir d'aquest moment, la instal·lació genera un estalvi considerable a l'any quant a factures de llum. A més, amb una instal·lació mitjana s'evita prop d'una tona a l'any en emissions de CO₂, contribuint a fer un món més sostenible.

Així doncs, "Ses Illes" disposen d'un potencial d'autoconsum molt major que països líders en el sector, com Alemanya o el Regne Unit. La radiació solar en la comunitat balear permet usar la instal·lació fotovoltaica a un rendiment òptim la major part de l'any, reafirmant-se com una inversió estable. És per això que es vol impulsar aquest tipus d'energies renovables per part de l'Estat, així com des de les diferents comunitats autònomes, sent aquestes energies més part del present que no del futur del consum elèctric.


​SolarProfit, un company de viatge

Fer el pas a l'autoconsum pot ser més fàcil del que sembla. Des de SolarProfit t'assessorarem d'inici a fi, analitzant el cas, creant un pressupost adaptat i encarregant-nos de la instal·lació, així com de tots els tràmits administratius.

No perdis de vista el nostre blog i les nostres xarxes socials, doncs les ajudes solen ser molt demandades i no volem que et perdis l'oportunitat d'aprofitar-les i així estalviar en el consum de llum de la teva llar, així com evitar les constants pujades del preu de la llum.

 


 

Infografia Balears cat

 

Fem una ullada a alguns casos reals...


Marratxí

 

Lloseta

 

Palma de Mallorca

 


 

PUBLICACIONS RELACIONADES: 

Com puc beneficiar-me de la compensació d'excedents?

5 motius per passar-se a l'autoconsum.

Quantes plaques solars necessito a casa?

 

TORNAR
900 25 35 45
Sol·licitar estudi
Sol·licitar estudi

Utilitzem «cookies» pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis.  Si continues navegant, considerem que acceptes el seu ús. Més informació Més informació

ACEPTO