Plaques solars a Extremadura: Passa't a l'autoconsum!

Extremadura i les renovables; passat, present i també futur

Extremadura posseeix, com ja veurem més endavant, d'una bona radiació solar, la qual cosa permet que al costat de les bonificacions que hi ha disponibles a la regió, faci de la instal·lació de panells fotovoltaiques una inversió molt oportuna per als extremenys.

La transició energètica ja ha començat a la regió, concretament a empreses, les quals aprofiten les seves instal·lacions per estalviar-se entre un 40% i un 60% de la factura elèctrica. Aquesta dada, sumat a el model de consum que atorga a l'consumidor el poder de decisió i control sobre la producció i el consum de l'energia generada, fa que el particular cada vegada estigui més inclòs a aquest món de les renovables des que es va derogar l'impost a el sol.

Per si fos poc, les institucions autonòmiques, a través d'ajudes com les bonificacions que hi ha disponibles per a moltes de les comunitats autònomes, fan que l'aposta per a la transició energètica sigui una realitat cada vegada més comú i menys arriscada que anys enrere.


És rendible posar plaques solars en una regió com Extremadura?

Si bé ja hem vist que tot apunta a un rotund sí, tinguem en compte la climatologia per poder veure tot el potencial d'aquesta zona geogràfica. El clima extremeny forma parteixi de l'Espanya mediterrània, influenciat també per l'oceà. Això comporta al fet que els estius siguin secs, així com calorosos pels anticiclons provinents de Açores.

Els hiverns són freds, de vegades secs i altres plujosos, segons es presentin les borrasques de l'Atlàntic. Els tardors i primaveres són molt variables.


El potencial de la regió extremenya de cara a l'autoconsum

Extremadura no compta amb les mateixes condicions climàtiques que altres comunitats com Catalunya o Andalusia. Concretament els extremenys disposen de 3.294 hores de sol de mitjana anuals.

Hem de tenir en compte que Extremadura suposa un 3,6% de l'total de la superfície de l'estat, arribant a les 6.411 hectàrees efectives per a la instal·lació de panells solars.

 


Compara-ho amb la resta de comunitats fent clic aquí.​Quines bonificacions hi ha disponibles a Extremadura?

Els extremenys disposen de la bonificació de l'IBI, ICIO, a més d'ajudes autonòmiques que veurem més tard i que lamentablement ja s'han esgotat, fent de la instal·lació de panells fotovoltaics una oportunitat molt atractiva.


Quines ajudes autonòmiques hi ha?

Lamentablement, una de les ajudes autonòmiques més interessants ja s'ha esgotat. Tot i això, vegem en què consistia aquest ajut i així entendre-la, per a futures edicions:

Al novembre de 2020 la junta d'Extremadura va presentar unes ajudes destinades a actuacions de foment d'energies renovables al territori en forma de subvencions.

Aquests ajuts disposaven d'un total de gairebé nou milions d'euros només dedicats a energia renovables. Les subvencions es destinen a particulars i comunitats de veïns en un 55%, la resta se li dedica a el sector de les PIMES i sector empresarial.

La concessió és directa i hi ha un termini de sis mesos per a sol·licitar-la.


L'IBI

Si comencem parlant de l'IBI, que és una de les ajudes més interessants, un alt nombre de poblacions es poden beneficiar d'ell en tot el territori.

Els municipis que poden aprofitar aquestes bonificacions sobre l'impost de béns immobles són:


Por ordre decreixent, tenim a Casar de Cáceres amb un 50% de bonificació, a Don Benito amb un 30% i a Mérida amb un 10%.

En particular...

Badajoz és l'única província que pot optar a les bonificacions d'IBI, així com d'ICIO. Don Benito i Mèrida es converteixen en els municipis més favorables per a la instal·lació, ja que són els únics que disposen d'ajudes per a l'Impost de Béns Immobles, amb un 30% i un 10% respectivament durant un lustre.

A la província de Càceres, així com altres municipis de Badajoz no hi ha disponibles les subvencions de l'IBI, però poden aprofitar de possibles ajudes que ofereixin cada ajuntament en particular.


Quines persones poden beneficiar-se'n?

A Extremadura pot beneficiar-se fins a un 18% de la població de les bonificacions sobre l'IBI. Aquestes ajudes estan destinades a particulars, a més d'autònoms i empreses.


Quins municipis es queden sense bonificacions IBI?

A continuació, es llisten municipis que es queden sense ajuda IBI de les províncies que si disposen d'aquestes.
Una inversió, més que una despesa

La instal·lació de plaques solars fotovoltaiques es paga a si mateixa amb l'estalvi que es genera en la factura de la llum, però amb les bonificacions IBI es paguen molt abans. En menys d'un lustre les plaques es poden haver amortitzat i, a partir d'aquest moment, la instal·lació genera un estalvi considerable a l'any pel que fa a factures de llum. A més, amb una instal·lació mitjana s'evita prop d'1 tona a l'any en emissions de CO2, contribuint a un món més sostenible.

Hem pogut veure, doncs, que Extremadura disposa d'un potencial d'autoconsum molt més gran que països líders en el sector, com Alemanya o el Regne Unit. La radiació solar a Extremadura permet usar la instal·lació fotovoltaica al seu màxim rendiment la major part de l'any, afermant-se com una inversió estable, i és per això pel que es vol impulsar d'aquest tipus energies renovables per part de l'Estat, així com des de les diferents comunitats autònomes, i aquestes energies més part de el present que no d'el futur de l'consum elèctric.


​SolarProfit, un company de viatge

Donar el pas a l'autoconsum pot ser més fàcil del que sembla. Des SolarProfit t'assessorarem d'inici a fi; analitzant el cas, creant un pressupost adaptat i posteriorment de la instal·lació, així com de la part més enutjosa, la paperassa.

No perdis de vista el nostre blog i xarxes socials, ja que les ajudes solen ser molt demandades i no volem que et perdis l'oportunitat d'aprofitar-les i així estalviar en el consum de llum de la teva llar, així com evitar les constants pujades de preu de la llum .

 

 


 

PUBLICACIONS RELACIONADES: 

Ajudes per a plaques solars: Subvencions, deduccions i bonificacions fiscals.

5 motius per passar-se a l'autoconsum.

Guia per contractar una instal·lació d'autoconsum.

TORNAR
900 25 35 45
Sol·licitar estudi
Sol·licitar estudi

Utilitzem «cookies» pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis.  Si continues navegant, considerem que acceptes el seu ús. Més informació Més informació

ACEPTO