Plaques solars a Castella-La Manxa: Passa't a l'autoconsum!

Castella-la Manxa, cada vegada més involucrada en l'eficiència energètica

Castella-la Manxa disposa de més de 11.000 instal·lacions d'energia solar fotovoltaica, sumant gairebé els 2.000 megavats de potència. Aquests megavats suposen una cosa anecdòtica si els comparem amb els més de 7.000 que hi ha previstos aconseguir quan finalitzin els centenars de projectes que estan en marxa.

El Govern de la comunitat aprova setmanalment projectes d'aquest calibre també a particulars, avalant el canvi cap a la transició energètica.

Castella-la Manxa és la segona comunitat autònoma més extensa del territori espanyol. A excepció d'Albacete, la resta de províncies tenen diferents aplicacions quant a subvencions i bonificacions per a l'autoconsum. Algunes províncies tenen el privilegi que la totalitat de la seva població disposi de bonificacions d'IBI.


És rendible posar plaques solars en una regió com Castella-la Manxa?

El clima de la comunitat és moderat a causa de l'altitud, la qual estableix la mitjana de temperatura en 20 graus en el cas de Toledo. Excepte la zona occidental, la resta de la regió viu hiverns més aviat freds, amb grans oscil·lacions de temperatura en comparació a l'estiu. Pel que fa a les precipitacions, aquestes són abundants a la tardor i primavera.

Com ja hem vist en altres publicacions, el fred no és letal per al rendiment de les instal·lacions fotovoltaiques, així com la calor i aridesa de l'estiu castellà-manxec pot desequilibrar la balança cap a la rendibilitat de les instal·lacions.


El potencial de Castella-La Manxa de cara a l'autoconsum

Els castellà-manxecs compten amb bones condicions climàtiques, similars a les d'altres comunitats com Catalunya o Andalusia. Concretament, els de la regió disposen de 3.014 hores de Sol de mitjana anuals.

Hem de tenir en compte que Castella-la Manxa suposa un 7,9% del total de la superfície de l'estat disponible per a aquest tipus d'instal·lacions fotovoltaiques, aconseguint les 13.907 hectàrees efectives per a la instal·lació de panells.

 


Compara-ho amb la resta de comunitats fent clic aquí.Quines bonificacions hi ha disponibles a Castella-la Manxa?

Els castellà-manxecs disposen de la bonificació de l'IBI (Impost de Béns immobles) i de l'ICIO (Impost de Construccions, Instal·lacions i Obres). Aquestes ajudes, així com les possibles deduccions en l'IRPF, avalen la instal·lació de panells solars, i la converteixen en una oportunitat molt atractiva.


Quines ajudes autonòmiques hi ha?

Castella-la Manxa no disposa actualment d'una convocatòria oberta, però detallarem de què tractava la convocatòria de 2020, la qual no va ser la primera, i tampoc serà l'última.
 
L'ajuda, originària de la direcció general d'indústria, energia i mineria, permetia atydas a l'aprofitament de les energies renovables, bonificant fins a un 30% de l'total de la inversió, fins a 8.000 euros.
 
Informa't en aquest blog, així com si ho desitja, omple el formulari per poder rebre informació més exacta de les possibilitats que disposa teu municipi.


L'IBI

L'IBI és una de les ajudes més interessants, un bon nombre de poblacions es poden beneficiar d'ell en tot el territori. Els municipis que poden aprofitar aquestes bonificacions sobre l'impost de béns immobles són:


Amb un 50% de bonificació trobem a Campillo de Altobuey, Cuenca, Guadalajara i Puertollano. Amb un 40% hi ha Manzanares, i amb un 25% hi ha Alcázar de San Juan i Miguelturra. A més, s'ha de tenir en compte que Cabanillas del Campo i Mota del Cuervo tenen un 10%.

En particular...

A la província de Ciudad Real, trobem Puertollano i La Solana, amb un 50% de bonificació en cinc anys, la màxima bonificació possible. Malgrat disposar de cinc anys també, Miguelturra disposa d'un 25% de bonificació. Altres municipis com Alcázar de San Juan o Manzanares tenen un període de bonificació de tres anys, amb un 25% i un 40% de bonificació respectivament.

La ciutat de Cuenca pot disposar de fins a un 50% durant un sol any.

De la província de Guadalajara destaca la ciutat homònima, amb el 50% de bonificació durant cinc anys, així com Cabanillas del Camp, el qual disposa de 10% d'aquesta bonificació durant sis anys.

A la regió de Toledo trobem diversos municipis a destacar, com Talavera de la Reina o Torrijos, amb el 50% de la bonificació, durant cinc anys en el cas de Talavera i un any per a Torrijos.

Sonseca també disposa de la meitat de bonificació: 25% durant cinc anys. Finalment, Toledo ciutat disposa d'un 30% de bonificació durant tres anys també.


Quines persones poden beneficiar-se'n?

A Castella-la Manxa fins al 42% de la població es pot beneficiar de les bonificacions IBI. Aquestes ajudes estan destinades a particulars, a més d'autònoms i empreses.


Quins municipis es queden sense bonificacions IBI?

La província que es queda sense ajudes en l'IBI és Albacete. A continuació, es llisten els municipis de la resta de províncies que tampoc disposen de bonificacions per a la instal·lació de plaques solars.


Una inversió, més que una despesa

La instal·lació de plaques fotovoltaiques es paga a si mateixa amb l'estalvi que es genera en la factura de la llum, però amb les bonificacions IBI es paguen molt abans. En menys de cinc les plaques es poden haver amortitzat i, a partir d'aquest moment, la instal·lació genera un estalvi directe en les factures de llum. A més, amb una instal·lació mitjana s'evita prop d'una tona a l'any en emissions de CO₂, contribuint a un món més sostenible.

Hem pogut veure, doncs, que Castella-la Manxa disposa d'un potencial d'autoconsum molt major que països líders en el sector, com Alemanya o el Regne Unit. La radiació solar en la comunitat castellà-manxega permet usar la instal·lació fotovoltaica a un rendiment notable la major part de l'any, afermant-se com una inversió estable, i és per això que es vol impulsar d'aquest tipus energies renovables per part de l'Estat, així com des de les diferents comunitats autònomes, sent aquestes energies més part del present que del futur del consum elèctric.


​SolarProfit, un company de viatge

Fer el pas a l'autoconsum és més fàcil del que pot semblar. Des de SolarProfit t'assessorarem d'inici a fi, analitzant el cas, creant un pressupost adaptat i *encrgándonos de la instal·lació, així com de tots els tràmits administratius.

No perdis de vista el nostre blog i xarxes socials, perquè les ajudes solen ser molt demandades i no volem que et perdis l'oportunitat d'aprofitar-les i així estalviar en el consum de llum de la teva llar, així com evitar les constants pujades del preu de la llum.

 

 


 

PUBLICACIONS RELACIONADES: 

Ajudes per a plaques solars: Subvencions, deduccions i bonificacions fiscals.

5 motius per a passar-se a l'autoconsum.

Guia per a contractar una instal·lació d'autoconsum.

TORNAR
900 25 35 45
Sol·licitar estudi
Sol·licitar estudi

Utilitzem «cookies» pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis.  Si continues navegant, considerem que acceptes el seu ús. Més informació Més informació

ACEPTO