Plaques solars a Aragó: Passa't a l'autoconsum!

A Aragó, cada vegada més persones se sumen a la trancisió

Els aragonesos continuen avançant cap a les energies netes des que l'Impost al Sol va ser derogat el 2019. Cada vegada són més les facilitats que posseeix la regió quant a l'autoconsum, precipitant el boom de les energies renovables. I, si bé tots els tipus de renovables van arribant al país, la més comuna i efectiva per a les condicions de la península és l'energia solar.

Aragó és, juntament amb la Comunitat de Madrid o Catalunya, una de les regions més rendibles per a la instal·lació de plaques. La llum solar és abundant i els habitants ho confirmen, perquè a la comunitat hi ha ja 655 instal·lacions d'energia per a l'autoconsum, a més d'un centenar més que estan en procés.

Notícies com la del barri solar que s'ha presentat a Saragossa avala el compromís de la comunitat autònoma cap a l'eficiència energètica, així com les ajudes que arriben per part del govern autonòmic, el qual ofereix les millors bonificacions IBI després de Ceuta.


És rendible posar plaques solars en una regió com Aragó?

El clima és el propi de la zona del Mediterrani continental, malgrat estar encaixonada pels Pirineus, el Sistema Ibèric i per les serres costaneres de Catalunya. Aragó, doncs, no té la influència suavitzadora de la costa ni dels vents humits a causa d'aquestes limitacions geogràfiques.

El cert és que Aragó disposa d'una gran diversitat d'espais, des del desert dels Monegros fins a zones de neu permanent al Pirineu Central. Disposa també d'un clima de forts contrastos tèrmics entre l'hivern i l'estiu. Terol, per exemple, obté mínimes de 10 °C i màximes de 35 °C. Les precipitacions, encara que augmentin respecte a les zones més seques de la depressió de l'Ebre, continuen oferint uns clars màxims equinoccials i una elevada irregularitat interanual.


El potencial d'Aragó de cara a l'autoconsum

Els aragonesos compten amb bones condicions climàtiques, similars a altres comunitats com Catalunya o València. Concretament, la regió disposa ni més ni menys que de 2.910 hores de Sol de mitjana anuals.

Hem de tenir en compte que Aragó suposa un 4,3% del total de la superfície de l'estat disponible per aquest tipus d'instal·lacions fotovoltaiques, aconseguint les 7.589 hectàrees efectives per a la instal·lació de panells.

 


Compara-ho amb la resta de comunitats fent clic aquí.


 

Quines bonificacions hi ha disponibles a Aragó?

Els aragonesos disposen de la bonificació de l'IBI (Impost de Béns immobles) i de l'ICIO (Impost de Construccions, Instal·lacions i Obres). De la mateixa manera, les ajudes autonòmiques, com les possibles deduccions en l'IRPF, avalen la instal·lació de panells fotovoltaics, i la converteixen en una oportunitat molt atractiva.


Quines ajudes autonòmiques hi ha?

Convocatòria per deducció de l'IRPF en adquisició o rehabilitació habitatge en nuclis rurals d'Aragó.

Article 110-10 “Els contribuents podran deduir-se el 5% de les quantitats satisfetes en el període de què es tracti per l'adquisició o rehabilitació de l'habitatge que constitueixi o vagi a constituir l'habitatge habitual del contribuent, sempre que compleixin els requisits.”


L'IBI

L'IBI és una de les ajudes més interessants i un nombre notable de poblacions es poden beneficiar d'ell en tot el territori. Els municipis que poden aprofitar aquestes bonificacions sobre l'impost de béns immobles són:


Com podem veure, els municipis que gaudeixen d'un 50% de bonificació (durant diferents períodes) són Alcañiz, Almudevar, Arascues, Barbastro, Belchite, Binéfar, Castillonroy, Ejea de los Caballeros, Fraga, Gurrea de Gallego, Huesca, Jaca i Lledo. Per la seva banda, trobem a Zaragoza amb un 30% de bonificació.

En particular...

A la província d'Osca veiem com la capital homònima posseeix una bonificació del 50% durant cinc anys, la mateixa bonificació que Barbastre i Jaca, que completen aquest trio de poblacions de la província amb millor bonificació.

A la província de Saragossa només Ejea de los Caballeros posseeix la mateixa bonificació que els esmentats anteriorment, amb un 50% de bonificació durant cinc anys.

Saragossa capital, i Alcanyís (província de Teruel) gaudeixen de la bonificació del 50% també, però en el seu cas estaran disponibles durant tres anys.


Quines persones poden beneficiar-se'n?

A Aragó pot beneficiar-se fins a un 86% de la població. Aquestes ajudes estan destinades a particulars, a més d'autònoms i empreses.


Quins municipis es queden sense bonificacions IBI?

A continuació, es llisten municipis que es queden sense ajuda IBI de les províncies que sí que disposen d'aquestes, com Osca o Saragossa.


Una inversió, més que una despesa

La instal·lació de plaques fotovoltaiques es paga a si mateixa amb l'estalvi que es genera en la factura de la llum, però amb les bonificacions IBI es paguen molt abans. En menys de cinc anys les plaques es poden haver amortitzat i, a partir d'aquest moment, la instal·lació genera un estalvi directe en les factures de llum. A més, amb una instal·lació mitjana s'evita prop d'una tona a l'any en emissions de CO₂, contribuint a un món més sostenible.

Hem pogut veure, doncs, que Aragó disposa d'un potencial d'autoconsum molt major que països líders en el sector, com Alemanya o el Regne Unit. La radiació solar en la comunitat aragonesa permet usar la instal·lació fotovoltaica a un rendiment notable la major part de l'any, afermant-se com una inversió estable, i és per això que es vol impulsar d'aquest tipus energies renovables per part de l'Estat, així com des de les diferents comunitats autònomes, sent aquestes energies més part del present que del futur del consum elèctric.


​SolarProfit, un company de viatge

Fer el pas a l'autoconsum és més fàcil del que pot semblar. Des de SolarProfit t'assessorarem d'inici a fi, analitzant el cas, creant un pressupost adaptat i encarregant-nos de la instal·lació, així com de tots els tràmits administratius.

No perdis de vista el nostre blog i xarxes socials, perquè les ajudes solen ser molt demandades i no volem que et perdis l'oportunitat d'aprofitar-les i així estalviar en el consum de llum de la teva llar, així com evitar les constants pujades del preu de la llum.

 

 


 
BIBLIOGRAFIA WEB:

BOE.es - Requeriments aplicació Article 110-10


PUBLICACIONS RELACIONADES: 

Ajudes per a plaques solars: Subvencions, deduccions i bonificacions fiscals.

5 motius per a passar-se a l'autoconsum.

Guia per a contractar una instal·lació d'autoconsum.

TORNAR
900 25 35 45
Sol·licitar estudi
Sol·licitar estudi

Utilitzem «cookies» pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis.  Si continues navegant, considerem que acceptes el seu ús. Més informació Més informació

ACEPTO