Plaques solars a Galícia: Passa't a l'autoconsum!

Galícia, una de freda i una de calenta 

La setmana passada, la Xunta de Galícia juntament amb la Conselleria d'Economia, Empresa i Innovació va llançar una nova convocatòria per a sol·licitar les ajudes a l'autoconsum. Aquestes ajudes han estat llançades la mateixa setmana que les de Cantàbria, sent dues de les comunitats amb menys potència fotovoltaica instal·lada de moment, però amb un gran potencial perquè proliferi l'energia solar fotovoltaica. 

Aquesta nova convocatòria reafirma el compromís de l'Estat, així com de la pròpia comunitat autònoma amb la transició a energies renovables com la fotovoltaica. Des de 2015, la Xunta ha anat renovant anualment els suports a altres energies renovables, com la aerotèrmia o la geotèrmia a més de la solar tèrmica i la fotovoltaica.

Lamentablement, la convocatòria del present any es va esgotar en tot just unes hores després de la seva sortida. A què es deu el seu èxit?

Aquestes convocatòries van beneficiar l'any passat a més de 1.700 llars particulars, gràcies a les línies d'ajudes que van mobilitzar més de 12 milions d'euros i que, per tant, van permetre estalviar fins a 900.000 l'any passat. Fins ara, i des de 2015, el total de les línies d'ajudes ascendeixen a 56 milions d'euros, així com l'estalvi total és de 4,5 milions d'euros. Més de 9.000 famílies han estat les beneficiàries durant tot aquest temps. 

Aquests números avalen a l'Institut Enerxético de Galícia perquè el pressupost per a aquest 2021 hagués incrementat un 33%. 

Més tard parlarem d'aquestes ajudes... però abans, què tan rendibles són les plaques a Galícia?


És rendible posar plaques solars en una regió com Galícia?

El clima gallec forma parteixi de l'Espanya del nord, humida i atlàntica. Aquestes característiques atlàntiques s'emfatitzen en la costa, així com a l'interior se suavitzen. Amb temperatures suaus que oscil·len entre els 8 ºC i els 18 ºC, Galícia es caracteritza per ser de les comunitats més plujoses, sobretot per la zona de la capital.


Per a més informació sobre la relació que tenen les plaques solars amb el clima en el nord de la península, et deixem un post específic parlant sobre això.El potencial de la comunitat gallega de cara a l'autoconsum

Galícia no compta amb les mateixes condicions climàtiques que altres comunitats com Catalunya o Andalusia. Concretament els gallecs disposen de 2.776 hores de sol de mitjana anuals.

Hem de tenir en compte que Galícia suposa un 4,5% del total de la superfície de l'estat, aconseguint les 7.900 hectàrees efectives per a la instal·lació de panells.

 


Compara-ho amb la resta de comunitats fent clic aquí.Quines bonificacions hi ha disponibles a Galícia?

Actualment els gallecs poden gaudir de la bonificació de l'IBI, ICIO, deducció en l'IRPF, a més d'ajudes autonòmiques esmentades a l'inici, fent de la instal·lació de panells fotovoltaics una oportunitat molt atractiva.


De quant és la deducció IRPF?

La comunitat gallega aplica un 15% de deducció del total de les quantitats invertides a tota persona física o jurídica que tributi en aquesta.

La base de la deducció tindrà com a límit 9.000 € per subjecte passiu.


Quines ajudes autonòmiques hi ha? (o hi havia)

Si bé ja hem dit que aquest any les ajudes es van esgotar en tot just unes hores, no podem passar per alt l'informar-te d'aquestes, com a antecedents parra noves convocatòries.

Així doncs, al novembre de 2020 es van presentar les bases reguladores de les ajudes per a projectes d'energia solar fotovoltaica dirigides a particulars. El llançament d'aquestes ajudes, realitzat el 3 de març de 2021, es va esgotar en un termini rècord de tres hores.

Aquestes ajudes autonòmiques, esmentades també a l'inici, eren de 5,1 milions d'euros, dels quals dos es destinen íntegrament a l'energia fotovoltaica. Aquestes convocatòries ajuden a milers de llars gallegues el present any a bonificar un 50% de la quantitat invertida, fins a un màxim de 4.000 €.

 

L'IBI 

Si comencem parlant de l'IBI, que és una de les ajudes més interessants, un alt nombre de poblacions es poden beneficiar d'ell en tot el territori. 

Els municipis que poden aprofitar aquestes bonificacions sobre l'impost de béns immobles són:


Trobem, amb un 50% de bonificació, a A Coruña, Ames, A Estrada, Ponteareas, Santiago de Compostela, Teo i Vilagarcía de Arousa. Quant al 25%, tenim a Sanxexo, i a Cambados amb un 20%. Cal tenir en compte també a Betanzos amb un 15% de bonificació.

En particular...

​Santiago de Compostela, al costat de Vilalba i Ponteareas, són els tres municipis amb millor bonificació IBI, amb un 50% de bonificació durant 5 anys. Santiago de Compostel·la, a més, pot gaudir simultàniament de la bonificació del ICIO, així com d'ajudes autonòmiques comentades anteriorment.

A Coruña, Teo, A Estrada i Vilagarcía de Arousa disposen de la mateixa bonificació (50%) però reduint la seva longevitat fins als tres anys. A més, algunes disposen de la possibilitat de sumar a la bonificació de l'IBI altres ajudes com la que ofereix la Xunta.

Els ciutadans de la província d'Ourense poden estar tranquils, si bé no disposen d'ajudes en l'IBI, sí que poden optar a les alternatives autonòmiques, així com deduccions en l'IRPF i fins i tot en alguns casos, el ICIO.


Quines persones poden beneficiar-se'n?

A Galícia es pot beneficiar fins a un 29% de la població de les bonificacions sobre l'IBI. Aquestes ajudes estan destinades a particulars, a més d'autònoms i empreses.


Quins municipis es queden sense bonificacions IBI?

 

Una inversió, més que una despesa

La instal·lació de plaques solars fotovoltaiques es paga a si mateixa amb l'estalvi que es genera en la factura de la llum, però amb les bonificacions IBI es paguen molt abans. En menys d'un lustre les plaques es poden haver amortitzat i, a partir d'aquest moment, la instal·lació genera un estalvi considerable a l'any quant a factures de llum. A més, amb una instal·lació mitjana s'evita prop d'1 tona a l'any en emissions de CO₂, contribuint a un món més sostenible.

Hem pogut veure, doncs, Galícia disposa d'un potencial d'autoconsum major que països líders en el sector, com Alemanya o el Regne Unit. La radiació solar a la comunitat gallega permet usar la instal·lació fotovoltaica, afermant-se com una inversió estable, i és per això que es vol impulsar d'aquest tipus energies renovables per part de l'Estat, així com des de les diferents comunitats autònomes, sent aquestes energies més part del present que no del futur del consum elèctric.


SolarProfit, un company de viatge

Fer el pas a l'autoconsum pot ser més fàcil del que sembla. Des de SolarProfit t'assessorarem d'inici a fi; analitzant el cas, creant un pressupost adaptat i posteriorment de la instal·lació, així com de la part més enutjosa, la paperassa. 

No perdis de vista el nostre blog i xarxes socials, perquè les ajudes solen ser molt demandades i no volem que et perdis l'oportunitat d'aprofitar-les i així estalviar en el consum de llum de la teva llar, així com evitar les constants pujades del preu de la llum.

 

 


 

PUBLICACIONS RELACIONADES:

A les plaques solars els agraden els núvols. Al nord d'espanya també et pots beneficiar de l'autoconsum.

5 motius per passar-se a l'autoconsum.

Guia per contractar una instal·lació d'autoconsum.

TORNAR
900 25 35 45
Sol·licitar estudi
Sol·licitar estudi

Utilitzem «cookies» pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis.  Si continues navegant, considerem que acceptes el seu ús. Més informació Més informació

ACEPTO