Plaques solars a Euskadi: Passa't a l'autoconsum!

A Euskal Herria també pots generar la teva pròpia energia

El passat mes de gener, l'Ens Basc de l'Energia ha creat una convocatòria d'ajudes juntament amb el Govern Basc i que ha estat aprovat pel consell de ministres.

Euskadi pretén, amb aquest programa, impulsar la sostenibilitat d'edificacions existents mitjançant canvis en materials (com l'envolupant tèrmic) o la substitució d'instal·lacions de generació fotovoltaica.

Aquest programa d'ajudes, així com grans projectes com les grans instal·lacions de Aixeindar o Ekian permet que els bascos vegin l'aposta real del seu govern amb les energies renovables.


És rendible posar plaques solars en una regió com Euskadi?

El País Basc no té un clima homogeni, concretament es pot dividir en tres zones de diferent clima. Al nord de la comunitat, incloent Bizkaia i Gipuzkoa, s'aprecia el vessant atlàntic en la qual són típiques les precipitacions. En la zona sud, prop de la depressió de l'Ebre i Rioja Alabesa, el clima es torna més sec i calorós a l'estiu i fred a l'hivern. La zona mitjana de la comunitat, Álava i els seus voltants, disposen d'un clima canviant entre el clima del nord i el del sud.

Totes aquestes variants climàtiques poden reduïr lleugerament el rendiment de les plaques, però com vam veure en un post dedicat, això no implica que les plaques deixin de generar energia i sempre estaran generant estalvi a la teva factura.


Per a més informació sobre la relació que tenen les plaques solars amb el clima en el nord de la península, et deixem un post específic parlant sobre això.


 

El potencial d'Euskadi de cara a l'autoconsum

El País Basc compta amb bones condicions per al consum d'energies renovables com la fotovoltaica. Concretament, els bascos disposen de 1.915 hores de sol de mitjana anuals.

Hem de tenir en compte que Euskadi suposa un 3,2% del total de la superfície de l'estat, i de tota la seva extensió, més de 5.600 hectàrees són considerades efectives per a la instal·lació de panells solars.

 


Compara-ho amb la resta de comunitats fent clic aquí.Quines bonificacions hi ha disponibles a Euskadi?

Actualment el País Basc permet la bonificació de l'IBI, així com del *ICIO, fent de la instal·lació de panells fotovoltaics una oportunitat molt atractiva.


Quines ajudes autonòmiques hi ha?

Programa d'ajudes a inversions en instal·lacions d'autoconsum 2020. Aquest pla, vigent fins al 30 de juny de 2021 (o per esgotament del pressupost) pretén subvencionar actuacions en instal·lacions de producció elèctrica com ara:

  • Noves instal·lacions aïllades de la xarxa elèctrica, bé de tipus fotovoltaica, eòlica o minicentrals hidroelèctriques, sempre que la potència nominal de generació instal·lada no superi els 250 kW.
  • Noves instal·lacions connectades a la xarxa elèctrica.
    • Noves instal·lacions connectades a la xarxa elèctrica de tipus fotovoltaic, amb finalitats d'autoconsum d'acord amb la normativa vigent.
    • Noves instal·lacions connectades a la xarxa elèctrica, de tipus eòlic o minicentrals hidroelèctriques, sempre que la potència nominal de generació instal·lada no sigui superior a 1 MW.


​L'IBI

Si comencem parlant de l'IBI, que és una de les ajudes més interessants, un alt nombre de poblacions es poden beneficiar d'ell en tot el territori.

Els municipis que poden aprofitar aquestes bonificacions sobre l'impost de béns immobles són:


En primer lloc, amb una bonificació del 60% trobem Elgoibar, seguida de les localitats que tenen un 50%: Arrasate/Mondragón, Arrigorriaga, Azpeitia, Barakaldo, Basauri, Bilbao, Durango, Éibar, Erandio, Ermua, Errenteria, Irún, Leioa, Oiartzun, Portugalete, Santurzi i Zumaya.

Per la seva banda, trobem a Bermeo amb un 30% de bonificació, i a Ordizia amb un 25%. Finalment, amb un 20% tenim a Lasarte-Oria i a San Sebastián amb un 10%. Amurrio és l'única localitat amb bonificació variable.

En particular...

Bizkaia i Guipúzcoa són els únics territoris que disposen del binomi IBI i ICIO. Elgoibar lidera la llista de municipis amb major bonificació, amb un 60% de bonificació de l'IBI durant un període de 5 anys.

De Guipúzcoa també podem destacar municipis com Azpeitia, Mondragón, Oiartzun o Zumaya.

Bizkaia també disposa de municipis amb la major bonificació en energia solar, com Barakaldo, Basauri, Bilbao, Ermua, Leioa o Santurtzi. Basauri, concretament, disposa d'una bonificació de 50% durant 10 anys.

A Álava, l'únic municipi a aprofitar la bonificació IBI és Amurrio. Aquest municipi disposa d'una bonificació de l'IBI variable segons els ingressos de la unitat familiar, així com del nombre de membres que la formen. La bonificació tindrà un període de 3 anys.

Basauri i Bilbao serien els dos municipis amb un percentatge del 50% de la bonificació durant un període de deu i set anys respectivament.


Quines persones poden beneficiar-se'n?

A Euskadi poden beneficiar-se fins a un 63% de la població de l'IBI. Aquestes ajudes estan destinades a particulars, a més d'autònoms i empreses.


Quins municipis es queden fora?

En el cas d'Euskadi, les poblacions de més de 10.000 habitants que es queden fora d'aquestes bonificacions són:​


​Una inversió, més que una despesa

La instal·lació de plaques solars fotovoltaiques es paga a si mateixa amb l'estalvi que es genera en la factura de la llum, però amb les bonificacions IBI es paguen molt abans. En menys d'un lustre les plaques es poden haver amortitzat i, a partir d'aquest moment, la instal·lació genera un estalvi considerable a l'any quant a factures de llum. A més, amb una instal·lació mitjana s'evita prop d'1 tona a l'any en emissions de CO₂, contribuint a un món més sostenible.

Hem pogut veure, doncs, que Euskadi encara i no tenir tantes bonificacions com altres comunitats, disposa d'un potencial d'autoconsum major que països líders en el sector, com Alemanya o el Regne Unit. La radiació solar a Euskadi permet usar la instal·lació fotovoltaica, afermant-se com una inversió estable, i és per això que es vol impulsar d'aquest tipus energies renovables per part de l'Estat, així com des de les diferents comunitats autònomes, sent aquestes energies més part del present que no del futur del consum elèctric.


SolarProfit, un company de viatge

Fer el pas a l'autoconsum pot ser més fàcil del que sembla. Des de SolarProfit t'assessorarem d'inici a fi; analitzant el cas, creant un pressupost adaptat i posteriorment de la instal·lació, així com de la part més enutjosa, la paperassa. 

No perdis de vista el nostre blog i xarxes socials, perquè les ajudes solen ser molt demandades i no volem que et perdis l'oportunitat d'aprofitar-les i així estalviar en el consum de llum de la teva llar, així com evitar les constants pujades del preu de la llum.

 

 

 

 


 

PUBLICACIONS RELACIONADES:

A les plaques solars els agraden els núvols. Al nord d'espanya també et pots beneficiar de l'autoconsum.

5 motius per passar-se a l'autoconsum.

Guia per contractar una instal·lació d'autoconsum.

TORNAR
900 25 35 45
Sol·licitar estudi
Sol·licitar estudi

Utilitzem «cookies» pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis.  Si continues navegant, considerem que acceptes el seu ús. Més informació Més informació

ACEPTO