Alemanya segueix generant més electricitat d’origen fotovoltaic que Espanya
És indubtable que l’aposta per l’energia solar fotovoltaica ha viscut un augment considerable en els últims anys en territori espanyol, sobretot des de la derogació del conegut Impost al Sol l’any 2018.
El 2021 es va marcar un rècord històric a Espanya, ja que es va registrar un augment de 1.203 megawatts (MW) en sistemes d’autoconsum fotovoltaic. A més, l’any passat també va ser el país europeu que va tenir un creixement més elevat en generació d’energia solar fotovoltaica respecte a l’any anterior. Amb tot, el sector fotovoltaic té molt marge de creixement al territori respecte al de països amb menys superfície i hores de Sol.
El futur de l’energia fotovoltaica a Espanya
L’energia solar té a Espanya molt marge de creixement, la qual cosa es confirma si es comparen les xifres actuals de potència instal·lada i de producció amb les de països com Alemanya (amb menor superfície disponible per a la instal·lació de plaques solars i menys hores de Sol de mitjana anuals que Espanya). Segons l’informe Baròmetre Fotovoltaic 2022, tot i aquests paràmetres, les instal·lacions fotovoltaiques del país germànic van generar el 2021 més del doble d’electricitat que les espanyoles.
Per destacar encara més el potencial fotovoltaic espanyol, segons l’Observatori de les Energies Renovables, Espanya té molts països per davant si es comparen les xifres de potència fotovoltaica instal·lada en relació amb la població: són 10 els estats membres de la Unió Europea que tenen més plaques solars per habitant que Espanya.
Any de rècords gràcies a les instal·lacions de plaques solars
Si s’atén al conjunt de dades de la Unió Europea, s’observa que el 2021 es va marcar un rècord quant a instal·lació d’energia fotovoltaica: mai s’havia registrat un creixement tan elevat de nova potència neta. D’aquesta manera, la producció d’electricitat solar ha crescut a Europa un 12,4% fins als 157,5 terawatts (TW) l’hora.
Aquest fet encara afegeix més esperança al panorama espanyol, el qual compta amb expectatives molt positives: la solidesa del sector de la instal·lació de plaques solars, la quantitat d’hores de Sol que rep el país anualment, la competitivitat de la tecnologia fotovoltaica, i l’increment descontrolat del preu de la llum.
La dependència energètica: un impuls per a la fotovoltaica
La guerra a Ucraïna ha provocat que es posi el focus en un aspecte que ja fa anys que està sobre la taula: la dependència energètica europea. Ara, més que mai, s’entenen els riscos que comporta l’excessiva dependència de les importacions de productes energètics per abastir tot un continent i la importància de la transició energètica.
És per això que els estats membres potencien, encara més, l’ús d’energies renovables. A casa nostra, per exemple, els autoconsumidors poden optar a un conjunt d’ajudes econòmiques que contribueixen a reduir el període d’amortització de la inversió que realitzen. Des de SolarProfit ens encarreguem de mantenir al dia als nostres clients sobre les bonificacions existents, i duem a terme tots els tràmits necessaris perquè cada vegada hi hagi més persones que puguin accedir a l’energia solar fotovoltaica. Sol·licita el teu pressupost i comença a generar bona energia.