L’Informe de Riscos Mundials pel 2022 posa el focus en el clima
El Fòrum Econòmic Mundial ha publicat recentment l’anomenat Informe de Riscos Mundials pel 2022, el qual determina que el canvi climàtic i la crisi que l’acompanya continuen sent la nostra principal amenaça a llarg termini. Les condicions meteorològiques extremes causades pel canvi climàtic ocupen la segona posició en el llistat de riscos, precedides per la pèrdua de biodiversitat.
La d’enguany ja és la 17ª edició d’aquest informe, document que insta als diferents governs a crear polítiques concretes que permetin aconseguir els objectius mediambientals a escala global. Cal una resposta coordinada de les diverses parts interessades per garantir la transició a les economies netes, apunten els autors del document.
Els motius per lluitar contra el canvi climàtic
Com ocorre en la majoria de temes d’actualitat, rere la preocupació pel canvi climàtic hi ha també una preocupació de naturalesa econòmica. Els experts asseguren que si no s’actua amb rapidesa davant d’aquesta amenaça, el PIB mundial podria experimentar una greu davallada.
Aquest informe arriba després que el passat mes de novembre se celebrés la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP26) a Glasgow, la qual va donar com a fruit l’anunci de diversos objectius de reducció d’emissions, posant el focus sobretot en les metes a curt termini. La cimera va servir també perquè els governs acordessin reduir progressivament l’ús del carbó, el combustible fòssil que més contamina. A més, després de diversos anys, també es van acordar les directrius per concretar l’aplicació de l’Acord de París. Per exemple, es va determinar que els països puguin intercanviar crèdits de carboni a través de les Nacions Unides.
Amb tot, actualment encara se segueix sense aconseguir l’objectiu de l’Acord de París que pretén limitar l’augment de la temperatura mundial a 1,5º per sobre dels nivells preindustrials. La tendència actual és que la temperatura superi un grau més al que seria desitjable i, per tant, es fa palès que les mesures acordades encara es presenten com a insuficients.
Reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle i aposta per energies renovables
Malgrat la celebració de diverses cimeres pel clima, els experts asseguren que el canvi de model energètic s’ha de produir urgentment i que calen mesures concretes que determinin quan i com s’aconseguiran els objectius plantejats globalment.
En l’àmbit espanyol, durant els últims anys s’han fet canvis notables a escala legislativa per tal de facilitar l’impuls de la transició energètica i, per tant, de les energies renovables. Des que l’any 2018 es va derogar l’Impost al Sol, va deixar d’estar penalitzada l’aposta per l’autoconsum solar fotovoltaic. Posteriorment, es van presentar un seguit d’ajudes econòmiques (com les bonificacions en l’IBI i les subvencions autonòmiques) que pretenen potenciar l’ús d’aquesta energia i abandonar progressivament els combustibles fòssils. A més, factors com la pujada del preu de la llum han provocat que els consumidors busquin alternatives més assequibles a l’hora de consumir energia elèctrica. I una d’elles, precisament, són les instal·lacions de plaques solars.
Des de SolarProfit fa més d’una dècada que apostem per l’energia solar i la fem accessible a la població. Si estàs pensant a fer el pas cap a l’autoconsum solar fotovoltaic i vols instal·lar plaques solars a casa teva o a la teva empresa, t’assessorarem i determinarem quina és la millor solució per donar cobertura a les teves necessitats energètiques. A més, podràs consultar-nos si tens dubtes sobre les ajudes, bonificacions, subvencions i deduccions fiscals que es posen a l’abast dels autoconsumidors. Ara és el moment de començar a generar bona energia, perquè el preu de la llum pot continuar pujant, però el de la teva instal·lació solar no ho farà mai.