L’energia solar passiva, la gran desconeguda dins del sector de les energies renovables
L’auge de l’autoconsum fotovoltaic a casa nostra és un fenomen que s’està mantenint en els darrers anys. Cada vegada hi ha més consumidors que decideixen instal·lar plaques solars a les teulades de les seves llars o empreses per poder aconseguir un estalvi significatiu a les seves factures de la llum, al mateix temps que utilitzen una font d’energia neta com és la solar fotovoltaica. En conseqüència, el coneixement sobre aquest tipus d’energia és cada cop més extens i ja costa imaginar-se les plaques solars com un element aliè a les teulades. Si bé l’energia solar es pot aprofitar de diferents maneres (per exemple, la fotovoltaica o la tèrmica), hi ha un ús que encara passa força desapercebut: el de l’energia solar passiva.
L’energia solar passiva i les seves característiques
Tot i que pugui semblar un concepte nou, en el nostre dia a dia aprofitem l’energia solar de forma passiva en més d’una ocasió. En concret, aquest concepte implica aprofitar directament l’energia procedent del Sol sense transformar-la ni necessitar cap dispositiu electrònic que la transformi ni que l’emmagatzemi.
L’energia solar passiva és quelcom que se sol tenir en compte a l’hora de construir edificis. De fet, la crisi energètica en què ens trobem immersos ha provocat que els governs posin el focus en la despesa energètica dels països i en trobar maneres de disminuir-la. Precisament, una forma eficaç de fer-ho és construir edificis que aconsegueixin dos objectius: captar, emmagatzemar i distribuir l’energia procedent del Sol sobretot durant l’hivern; i minimitzar la calor durant els mesos estiuencs.
La millor manera d’aprofitar els avantatges de l’energia solar passiva és tenint en compte factors com el clima de la zona on es construirà l’edifici, ja que la temperatura i la radiació del Sol jugaran un paper molt important a l’hora de poder aprofitar aquest tipus d’energia.
Què s’ha de tenir en compte per poder aprofitar al màxim l’energia solar passiva?
Si bé és cert que adaptar els edificis antics per ser més eficients energèticament pot representar una despesa notable, hi ha diversos aspectes que s’han de tenir en compte a l’hora de construir-ne de nous:
- Orientar les finestres cap al sud amb una inclinació d’uns 30º.
- Instal·lar un bon aïllament tèrmic, la major part del qual s’ha de concentrar al sostre, ja que és la zona per on més temperatura es perd.
- Comptar amb una bona massa tèrmica, és a dir, que les parets, els sostres i els terres estiguin construïts a partir de materials que siguin capaços d’absorbir l’energia solar (com la totxana, el formigó o la pedra).
- Tenir en compte l’orientació de la construcció i les ombres que pot projectar-hi la vegetació del voltant.
L’energia solar fotovoltaica, energia solar activa
Tant si es parla d’energia solar passiva com activa, en ambdós casos es tracta d’energies 100% renovables que contribueixen a reduir les emissions de CO2 a l’atmosfera, al mateix temps que són una opció idònia per evitar l’ús de fonts d’energia contaminants com les fòssils.
En aquest sentit, la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques s’ha posicionat en els últims anys com una de les maneres més populars per aprofitar la llum del Sol de manera activa. De fet, a SolarProfit fa més de 16 anys que ens dediquem a propagar l’energia solar fotovoltaica per les teulades residencials i industrials del país. A més, hem desenvolupat el nostre propi sistema de bateries intel·ligents que optimitzen els consums dels autoconsumidors aconseguint que les seves factures s’apropin a 0€.
Si tu també vols estalviar a finals de mes al mateix temps que il·lumines casa teva amb energia neta i renovable, demana’ns pressupost i buscarem la millor solució energètica pel teu cas particular.