Requisits i processos necessaris per instal·lar plaques solars
Cada vegada hi ha més persones que decideixen fer el pas cap a l’autoconsum, i els motius que els duen a fer-ho són diversos: des de la voluntat d’estalviar en la factura de la llum fins al desig de ser més respectuosos amb el medi ambient, per exemple.
Per donar resposta a aquesta voluntat de canvi, des de SolarProfit s’ofereix un servei d’assessorament que acompanya a l’usuari al llarg de tots els passos que s’han de seguir per instal·lar plaques solars. Precisament, en aquest post ens centrarem a fer un repàs del que hem de fer per passar-nos a l’autoconsum.
En primer lloc, s’ha de fer un estudi de la localització on es volen instal·lar les plaques i una anàlisi del consum que genera l’habitatge on es vol dur a terme la instal·lació. En funció d’aquestes variables es determinarà el nombre de plaques que seran necessàries i la seva inclinació i orientació, entre d’altres. En global, s’acabarà fent un estudi del cas particular i una anàlisi de la viabilitat de la instal·lació, que haurà de fer-se per part d’un instal·lador autoritzat per a què l’obra pugui legalitzar-se.
Un cop decidides totes les variables tècniques de la nostra futura instal·lació, s’han de presentar a l’Ajuntament corresponent els tràmits i llicències que s’hauran d’aprovar abans d’iniciar la instal·lació (com ara la llicència d’obra). En aquest moment ja s’han de tenir clares les taxes i impostos corresponents que se’ns aplicaran, així com les bonificacions de les instal·lacions d’autoconsum a les que podrem optar.
Les fases de la instal·lació
Un cop arribats a aquest punt ja es pot iniciar la instal·lació solar fotovoltaica. El primer pas haurà de ser el muntatge dels suports de la instal·lació, que dependrà sobretot de la tipologia de teulada o de superfície que tinguem i de la inclinació d’aquesta. Un cop fixada l’estructura, els mòduls es col·locaran, es fixaran i es connectaran a l’inversor, que convertirà el corrent continu que generen les plaques en corrent altern (el que necessitem en el nostre dia a dia). Posteriorment s’haurà de connectar l’inversor al quadre elèctric.
Si bé es necessita el permís d’obres de l’Ajuntament per la posada en marxa de la instal·lació, un cop obtingut aquest, el procés d’instal·lació és breu i pot arribar a durar entre 1 i 3 dies (entenent-se que, com més gran sigui la instal·lació, més temps es trigarà a acabar-la).
Posteriorment a la instal·lació, s’hauran de dur a terme una sèrie de tràmits administratius nous, com podria ser la gestió del certificat de final d’obra, el registre administratiu o les diverses inspeccions que s’hauran de passar.
A Espanya, els sistemes fotovoltaics es legalitzen segons el que s’estableix en el Reial decret 244/2019. Pel que fa a la legalització de les instal·lacions d’autoconsum amb excedents, s’han de complir els següents requisits:
- Que la potència contractada no superi els 100 kW.
- Que l’energia provingui de fonts renovables.
- Tenir un contracte amb una empresa comercialitzadora per la compensació dels excedents.
- No tenir associat cap altre règim retributiu per la instal·lació en qüestió.
En el cas de la modalitat d’autoconsum sense abocament d’excedents, només es podrà utilitzar l’energia que es produeix i s’haurà d’instal·lar un mecanisme que impedeixi tant el consum com l’abocament fora de la instal·lació d’autoconsum.
Per a més informació, SolarProfit
Si bé s’han clarificat els principals passos que se segueixen a l’hora d’instal·lar plaques solars fotovoltaiques, els professionals de SolarProfit t’assessoraran per qualsevol dubte o consulta que et sorgeixi i t’ampliaran tota la informació que requereixis. Podràs comptar amb el suport dels diferents departaments sempre que ho necessitis.
A més, et guiaran durant tot el procés i s’encarregaran de fer les gestions necessàries, també les administratives.