Prediccions del sector fotovoltaic
En els últims anys, hem estat testimonis del creixement exponencial de la quota d'energies renovables en el "mix" nacional de generació elèctrica. Segons dades de fonts ministerials, el 2023 les energies renovables, com la fotovoltaica, van generar el 50,8% de l'electricitat a Espanya.
Les últimes estadístiques de REE, mostren que, el 2023, el "mix" de renovables va estar format per energia eòlica, amb un 46 %, energia solar fotovoltaica amb un 28 %, energia hidràulica amb un 19 %, i altres energies amb un 7 %. L'eòlica és l'energia dominant i sostinguda durant tot l'any, no obstant això, hem de posar atenció a les aportacions energètiques de la temporada estival, ja que, durant els mesos de juny i juliol, l'energia solar fotovoltaica va generar entre un 15 % i un 25 % més que l'energia eòlica.
L'energia solar fotovoltaica s'ha convertit en un pilar important en la consecució dels objectius mediambientals, i continua creixent gràcies als seus nombrosos beneficis, Tot i ser una tecnologia relativament jove, ha evolucionat ràpidament en les últimes dècades. La contínua inversió en recerca i desenvolupament ha convertit l'energia solar en una font a l'abast de tots els públics, tant privats com públics.
El nostre país no és l'únic que està apostant per aquest recurs. Si comparem la producció d'electricitat a partir d'energia solar entre els països de la Unió Europea, veiem com tots han incrementat la seva quota en les últimes dècades. En especial, països com Luxemburg o Països Baixos, utilitzen de forma estesa l'energia solar tot i no disposar d'una gran quantitat d'hores de Sol.
I seguint aquesta tendència, què podem esperar de la energia solar aquest 2024?
Segons l'últim estudi de la consultora Rystad Energy, el mercat solar fotovoltaic creixerà aquest any, en concret s'espera augmentar la capacitat elèctrica un 3 %, fins als 330 Gw. En altres paraules, s'estima que les instal·lacions solars continuïn augmentant, en pro de substituir les energies provinents de fonts fòssils.
I és que la generació i consum d'energia solar és una via per accelerar la descarbonització, i també permet l'autoconsum responsable permetent una major autonomia i independència de les grans companyies que fixen els preus del mercat energètic.
Podem dir que, part de la inversió en energia solar fotovoltaica per part del públic general respon a la situació d'extrema tensió geopolítica, afectant el preu de l'electricitat, i creant un mercat inestable amb pujades sobtades del preu de l'energia.
A més, hem de tenir en compte els objectius marcats a l'Agenda 2050 pel que fa a la urgència d'adoptar mesures que assegurin la descarbonització, especialment en l'àmbit de la generació d'energia. D'altra banda, la transició energètica ha de garantir la capacitat de consum necessària per donar respostes a les necessitats energètiques de la societat. Dit en altres paraules, l'ús d'energies renovables no pot comprometre l'avenç.
SolarProfit, generem energia responsable amb el medi ambient
Gràcies a la gran quantitat d'hores solars de què gaudim, Espanya té el potencial per maximitzar el rendiment de les plaques solars. És una font inesgotable d'energia a la qual estem exposats constantment, és una gran oportunitat per beneficiar-te de la independència energètica.
Disposem d'altres tecnologies que també responen a les necessitats mediambientals, econòmiques i d'autoconsum. Estem parlant de l'aerotèrmia. Mentre que les plaques solars ens subministren energia elèctrica, l'aerotèrmia ens proporciona climatització i aigua calenta sanitària a la nostra llar tot l'any. A més, aquestes dues tecnologies es complementen, ja que els sistemes d'aerotèrmia únicament necessiten electricitat per posar en marxa la climatització de la llar.