Com canvia el mercat elèctric aquest 2022?
Ja fa mesos que els preus de l’electricitat no paren de pujar i la fi d’aquesta tendència a l’alça és del tot incerta. El sector elèctric està vivint una forta crisi, en part perquè depèn en gran mesura de fonts d’energia no renovables com el gas, el petroli i el carbó. Tot i que el nostre país està vivint una clara transició cap a fonts d’energia renovables com és la solar fotovoltaica, avui en dia encara patim les conseqüències de la nostra vinculació a recursos finits i altament contaminants.
Davant d’aquesta situació, a mitjans de l’any passat el govern espanyol va posar en marxa una sèrie de mesures per mitigar la pujada dràstica del preu de l’energia elèctrica. Per exemple, es va decidir que es disminuiria l’IVA de la llum del 21 al 10%, com a mínim, fins a finals del 2021. Aquesta mesura suposaria un estalvi d’uns 35€ de mitjana per a les butxaques dels consumidors fins a finals d’any.
Amb tot, el preu de la llum ha continuat sent molt superior al d’anys anteriors i s’han registrat valors sense precedents i, per això, s’ha decidit prorrogar algunes de les mesures preses l’any passat i que ja van entrar en vigor l’1 de gener d’enguany.
Any nou, noves mesures per l’energia elèctrica
En primer lloc, cal destacar l’aprovació de l’Ordre TED/1484/2021, de 28 de desembre, per la qual s’estableixen els preus dels càrrecs del sistema elèctric. Es tracta d’una norma que va entrar en vigor a principis d’aquest 2022 i que estableix diversos costos regulats del sistema elèctric per tot aquest any. En concret, suposa una rebaixa d’un 33% aproximadament dels seus imports respecte als quals hi havia al mes d’abril del 2021.
En segon lloc, durant aquest any hi haurà vigent una reducció d’un 4,6% de mitjana dels peatges de transport i distribució que es van començar a aplicar a partir de l’1 de juny de l’any passat amb el canvi de la tarifa elèctrica. En tercer lloc, es prorroga també la reducció al 0,5% de l’Impost Elèctric fins al pròxim 30 d’abril. En quart lloc, i atenent a la rebaixa de l’IVA anteriorment mencionada, es prorroga l’aplicació del 10% d’aquest impost fins al pròxim 30 d’abril.
Autoconsum i plaques solars: l’opció de la tranquil·litat
Totes aquestes mesures tenen per objectiu l’abaratiment del preu de la llum que, tot i això, continua marcant rècords històrics a casa nostra. Si bé els governs comencen a apostar per les energies renovables, molts consumidors s’han avançat a aquesta tendència i han buscat en les plaques solars una solució a les constants pujades en el cost de l’energia elèctrica.
Amb la modalitat d’autoconsum connectat a la xarxa, l’usuari guanya independència respecte de les empreses elèctriques convencionals, tot i que continuarà tenint electricitat durant les hores nocturnes. A més, si durant el dia la persona no consumeix tota l’electricitat que produeixen les seves plaques, l’empresa comercialitzadora estarà obligada a compensar-la per l’energia que bolca a la xarxa elèctrica, la qual cosa encara reduirà més la factura de la llum.
A més, cal tenir en compte el conjunt d’ajudes econòmiques que des dels governs es posen a disposició de tots aquells que decideixen apostar per l’autoconsum. Per la seva importància caldria destacar, sobretot, les bonificacions en l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) que hi ha disponibles en gran part de municipis, i les subvencions europees Next Generation que ja estan disponibles a gairebé totes les comunitats autònomes.
Si estàs pensant a fer el pas cap a l’autoconsum, des de SolarProfit t’assessorarem i estudiarem el teu cas per trobar la millor solució per cobrir les teves necessitats energètiques. Gràcies a un estudi tècnic, determinarem les característiques que hauria de tenir la teva instal·lació solar fotovoltaica i et mantindrem al dia de les ajudes a les quals podries optar per optimitzar la rendibilitat de la teva inversió. Ara és el moment de començar a generar bona energia!