El preu de l'electricitat a Espanya
El mercat elèctric és l'espai on s'estipula el preu de l'electricitat a Espanya. T'expliquem amb detall el seu funcionament i com treballen les comercialitzadores, les quals posaran el preu final que tu pagues en les teves factures per l'electricitat. La informació és poder i volem empoderar-te perquè puguis prendre bones decisions.
Preu fix i preu indexat
El primer que cal saber és que existeixen dues formes principals de subministrar energia: preus fixos i preus indexats.
Preus fixes
En el cas de les persones autoconsumidores d' energia solar, és habitual establir un preu fix associat a la compra de llum i un preu fix associat a la venda de l' excedent.
Preus indexats
Aquesta tarifa consisteix a pagar l'energia que compres al preu que val en cada moment del dia. I de la mateixa manera, vendre els excedents al preu que marqui en aquell just moment.
ProfitEnergy, la comercialitzadora elèctrica de SolarProfit, no ofereix preus fixos. Per què? Molt fàcil, és més beneficiós per al client pagar l'energia al preu real en cada moment del dia. I alhora pagar-li els excedents al mateix preu real en el moment que els injecta. Segueix llegint, et posem un exemple.
Es dona per fet que ningú compra a 10 per vendre a 8. És a dir, quan hi ha un preu fix, el venedor ven a un preu superior al que pretén comprar en el futur, quan tu la consumeixis. Com que aquest preu varia al mercat diari OMIE, la companyia que t'ofereixi un preu fix s'ha d'assegurar un marge suficient per acabar guanyat sempre. Aquest marge que es genera queda totalment ocult per a tu. És a dir, és possible que la comercialitzadora compri l'energia elèctrica a 6 i la vengui a 15, sense que el client ho sàpiga.
D'altra banda, ProfitEnergy et cobra el preu de l'energia en cada moment. Apliquem el preu d 'OMIE amb un marge fix, que és sempre transparent per als nostres clients. És a dir, si el marge és 1 i l'energia val 6, tu pagues 7, d'aquesta manera els nostres clients sempre saben el que estan pagant i com val realment l'energia que consumeixen.
Amb el preu de venda dels excedents succeeix exactament els mateixos, però sense els marges. ProfitEnergy, paga l'excés d'excedents al preu real en el moment que es bolca a la xarxa elèctrica. Si el preu de mercat és 10, en paguem 10.
En canvi, les comercialitzadores que venen a preu fix, si n'han promès pagar 3, pagaran aquesta quantitat, encara que en aquell moment el preu de mercat sigui de 10. En aquest cas, els seus clients en perden 7.
En aquest esquema pots veure com varia el preu de l'energia elèctrica al llarg del dia
Font: www.esios.ree.es
Canvi en els impostos de la factura elèctrica
Estem vivint diferents canvis en els impostos relatius a la factura elèctrica. A continuació, et posem en context.
Tots els productes i serveis que adquirim van subjectes a l'Impost sobre el Valor Afegit, el famós IVA. L'IVA fixat per a l'energia elèctrica és del 21%, però amb l'objectiu de pal·liar la crisi energètica derivada de la volta a l'activitat després de la pandèmia de COVID-19, en 2021 es va pactar una reducció de fins al 10% en els conceptes de lloguer del comptador, consum d'energia i peatges. I no sols això, en 2022 va començar el conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna, fent esclatar una crisi novament en el mercat energètic. En resposta a aquesta nova situació, el Govern va decidir baixar l'IVA fins a un 5%.
Aquesta mesura va finalitzar el 31 de desembre de 2023, per tant, al llarg d'aquest 2024, ja pagarem el 21% d'IVA, i només baixarà a un 10% si els preus del mercat baixen de 45 €/MWh
L'IVA no és l'únic tribut que incrementa. Toca parlar de l'Impost Especial de l'Electricitat (IEE). En 2024, aquest impost ha passat del 0,5% al 2,5%. Durant el primer trimestre es mantindrà, però després pujarà al 3,8% (a partir del segon trimestre), i continuarà pujant fins al 5,11%, el seu valor originari.
Quina opció és més econòmica: tarifa fixa o indexada?
Per respondre't a això, farem servir l'exemple del que es coneix com a preu regulat. És la tarifa que el Govern obliga aplicar a algunes comercialitzadores per protegir els consumidors. És la tarifa coneguda com a PVPC (d'una altra manera, la 'tarifa pública' a la qual et pots acollir).
I, com ha estat aquesta tarifa pública els últims anys?
Aquesta tarifa ha estat igual que la de ProfitEnergy avui, indexada.
I, ha estat més cara o barata?
La tarifa indexada ha estat, amb molta diferència, la més barata. L'associació de consumidors FACUA ha analitzat això en moltes ocasions, aquí un exemple .
Les tarifes elèctriques fixes estan pensades, com és lògic, per maximitzar el marge de les comercialitzadores, alhora que apareixen atractives als consumidors amb algun 'ganxo'. Els autoconsumidors amb plaques solars són avui víctimes fàcils d' un preu de pagament per excedents baix, carregat de limitants que queden recollits en la lletra petita i un preu desproporcionat pel consum i per la part fixa de potència contractada. Amb seguretat, aquesta tarifa que has trobat per pagar-te molt bé els excedents va causar una pèrdua econòmica en comparació amb la tarifa indexada tant a compra com a venda que t'oferim amb un petit marge per cobrir la gestió.
ProfitEnergy , la comercialitzadora de SolarProfit
Finalment, quedaria respondre a la pregunta lògica que, si el PVPC és tan fabulós, per què triar ProfitEnergy, la comercialitzadora de SolarProfit?
El nou PVPC deixa de ser 100% indexat des de gener de 2024, la qual cosa està suposant que l'estalvi sigui menor, així ho expliquen els mitjans . I és que el PVPC no compensa el 100% dels excedents contra els costos fixos (potència contractada), ni trasllada saldos a altres mesos. Per tant, el PVPC és la millor opció per a un consumidor normal, però no per a un autoconsumidor amb plaques solars.
I perquè quedi més clar, et proposem un exercici: prenent el cost de l'energia del 10 de febrer a les 15:00 h, el preu de compra és de 0,0399 € per KWh. Si vols mirar en la teva factura a quin preu pagues l'energia, probablement et portis una decepció sobre el marge que t'estan aplicant.
És molt important per a SolarProfit, donar el millor servei i assessorament a les persones que fan el pas per generar bona energia, maximitzant el seu estalvi i protegint el planeta. Si tens qualsevol dubte, ¡contacta amb nosaltres!