De què depèn el preu de la llum?
Durant les darreres setmanes hem vist com la factura de la llum arribava a màxims històrics, tot i que no és la primera vegada que ocorre. Amb tot, sí que és la primera vegada que passa de manera tan consecutiva. Així, el passat 10 d’agost es va arribar a un nou màxim històric: 111,88 euros/MWh, malgrat el rebut de la llum del mes de juliol d’un usuari mitjà ja s’havia encarit un 36,2% respecte al mateix mes de l’any passat. Però per què ocorren aquestes fluctuacions en el preu?
Una de les particularitats de la demanda elèctrica és el fet que sigui necessari produir en cada moment allò que es consumeix. Per això, el preu varia depenent del tipus d’instal·lació de què depenguem (eòlica, fotovoltaica, carbó, gas, nuclear, etc.), ja que aquestes oferiran la seva energia a diferents preus depenent, sobretot, de l’energia que puguin produir i de la facilitat que tinguin per posar en marxa els seus generadors.
A més, cal tenir en compte que l’encariment en el preu del mercat elèctric està motivat pels alts preus dels drets d’emissió (que cada vegada són més alts a Europa) i per l’encariment del gas natural. De fet, si detallem el preu d’una factura, el cost de l’energia en representa entorn el 24%; més de la meitat depèn dels peatges (transport i distribució); i la resta està lligada a impostos.
Cada any, un preu diferent
Per detallar les variacions en el preu de la factura de la llum que hem anat vivint en els últims anys, a continuació hi ha un recull de dades elaborat per l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), en què es pot consultar l’evolució anual del preu mitjà de la factura de la llum al nostre país:
El que és clar és que, amb els actuals preus, ni la baixada de l’IVA al 10% ha evitat que la llum arribi a costos mai registrats. Concretament, aquesta baixada d’impostos afecta a tots aquells consumidors que tinguin contractada una potència de fins a 10kW, i es preveu que suposi un estalvi d’uns 35€ de mitjana per a les butxaques dels consumidors fins a finals d’any. Amb tot, aquesta mesura només està prevista de moment fins a finals d’aquest 2021.
Alternativa: les energies renovables
Si a aquesta pujada del preu de la llum hi sumem la nova tarifa que va entrar en vigor fa uns mesos, el resultat és un augment de la rendibilitat de les instal·lacions solars fotovoltaiques. Com que és un sector que no està subjecte a variacions de preu constants, l’energia solar ha anat guanyant adeptes durant els últims anys. Per això, és innegable que aquest sector està a l’alça.
Actualment, es calcula que el període d’amortització d’unes plaques solars fotovoltaiques es pot arribar a reduir fins als 5 anys aproximadament (període subjecte a les característiques de la pròpia instal·lació i a les ajudes a les quals s’opti).
Per apropar la ciutadania a l’energia solar, des de SolarProfit vam preparar un recull d’informacions que responen a les principals preguntes freqüents que sorgeixen als usuaris quan es plantegen passar-se a l’autoconsum. Si tot i això encara tens qualsevol dubte, pots comptar amb l’ajuda del nostre equip per assessorar-te en qualsevol moment del procés.