La legislació que regula l’ús de l’energia solar fotovoltaica i el de les instal·lacions de plaques solars
L’any 2018 es va viure un moment important en el panorama legislatiu espanyol quant a energia solar fotovoltaica: es derogava el conegut com a Impost del Sol, el qual penalitzava l’aposta i l’ús de l’energia solar fotovoltaica. En la seva substitució, es va aprovar una nova normativa d’autoconsum fotovoltaic sota el nom de Reial decret 244/2019, vigent avui en dia, el qual incentiva la producció d’energia solar. Aquest text legal suposava un abans i un després en el món de l’autoconsum fotovoltaic, ja que estableix el següent:
- S’eliminen les taxes a la generació d’energia solar fotovoltaica. Per tant, l’energia produïda a partir d’instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic queda lliure d’impostos.
- Es possibilita l’opció d’acollir-se a l’autoconsum compartit, la qual cosa aplica a les comunitats de veïns i a les associacions, que podran generar la seva pròpia energia.
- Es possibilita la compensació d’excedents: si les plaques solars dels usuaris generen més energia de la que consumeixen, les comercialitzadores els descomptaran de la factura l’energia bolcada a la xarxa.
- La potència ja no té límits, i es pot instal·lar una potència superior a la potència contractada.
- Se simplifiquen els tràmits administratius i tècnics, sobretot en els casos d’instal·lacions de petita potència.
- Quant a producció de tercers, es poden llogar teulades perquè tercers puguin generar electricitat i comparteixin els beneficis.
Quines modalitats d’autoconsum contempla la legislació vigent?
Dins del món de l’autoconsum, l’usuari pot triar quina modalitat s’adapta millor a la seva casuística i a les seves necessitats energètiques, en funció dels seus excedents. En concret:
- Autoconsum sense excedents. Normalment, en aquesta modalitat l’usuari té bateries que li permeten emmagatzemar l’energia sobrant. Per tant, la modalitat d’autoconsum sense excedents permet a l’usuari autogestionar-se el consum d’electricitat, i no hi ha abocament d’energia a la xarxa elèctrica convencional.
- Autoconsum amb excedents:
- Autoconsum amb excedents acollit a compensació. Aquesta modalitat engloba els casos en què la instal·lació de plaques solars genera més energia de la que es consumeix a la llar o empresa on estan ubicades. L’abocament de l’energia sobrant es fa a la xarxa convencional, i l’usuari rep una compensació per la quantitat abocada que es veurà reflectida a la factura de la llum.
- Autoconsum amb excedents no acollit a compensació. En aquest cas, l’energia produïda i no consumida no s’abocarà a la xarxa elèctrica i, per tant, l’autoconsumidor no rebrà una compensació per aquesta quantitat.
Amb aquesta situació legislativa, a Espanya s’està apostant fermament per l’energia solar fotovoltaica i el país està incrementant dia a dia l’ús de l’energia solar com a font d’autoconsum energètic.
A part de la legislació, quins altres factors afavoreixen l’aposta per les instal·lacions de plaques solars fotovoltaiques?
Com ja s’ha comentat en anteriors publicacions, existeixen un seguit d’ajudes econòmiques que s’han posat a l’abast de la ciutadania i que afavoreixen l’aposta per aquesta font d’energia renovable. En primer lloc, cal destacar les bonificacions relacionades amb l’Impost sobre Béns Immobles (IBI). En aquest cas, el percentatge de l’impost i el temps durant el qual es bonificarà depenen de cada ajuntament.
Paral·lelament, s’han de tenir en compte les deduccions fiscals en l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF). En aquest cas, es pot sol·licitar aquesta ajuda quan es fa la declaració de la renda, sempre que es compleixin una sèrie de requisits (com ara, ser el propietari de l’habitatge o que les plaques les hagi instal·lat una empresa autoritzada).
Finalment, també cal considerar les subvencions autonòmiques, les quals estan lligades a convocatòries concretes i, per tant, la seva disponibilitat no és indefinida. Tot i això, els Fons Next Generation han provocat que aquest tipus d’ajuda guanyi molta popularitat entre els autoconsumidors en els últims mesos.
Instal·lar plaques solars i apostar per l’autoconsum fotovoltaic amb SolarProfit
Fer el pas cap a l’autoconsum solar fotovoltaic és més senzill del que sembla. Si vols instal·lar plaques solars al teu domicili o a la teva empresa, des de SolarProfit estudiarem el teu cas particular i t’assessorarem en funció de la teva casuística i de les teves necessitats energètiques. A més, et mantindrem al dia de les ajudes econòmiques a les quals podràs optar a l’hora de passar-te a l’autoconsum, i ens encarregarem dels tràmits associats abans, durant i després de dur a terme la instal·lació. Ara, més que mai, és el moment de passar-se a l’autoconsum!