Tot el que cal saber quant al manteniment de les plaques solars
El manteniment i la neteja de les plaques solars són molt senzills, però alhora molt importants, ja que d’aquests factors en depèn el rendiment dels panells. Així, si duem a terme un manteniment adequat, aconseguirem garantir la major producció fotovoltaica possible i, per tant, la màxima rendibilitat de la instal·lació. A més, també estarem allargant la vida útil de les plaques.
Manteniment preventiu
Per manteniment preventiu entenem aquell manteniment que duem a terme per evitar el deteriorament prematur de la nostra instal·lació. En aquest sentit, hi ha dues tasques principals.
En primer lloc, el manteniment del sistema de generació, que consistirà a comprovar amb certa periodicitat que no hi hagi cap objecte o brutícia que pugui dificultar el funcionament de les plaques (com podrien ser, per exemple, els excrements de les aus). Així, és molt positiva la instal·lació de BirdBlockers que impedeixin l’acumulació d’objectes i nius sota les plaques. A més, també s’hauran d’inspeccionar les possibles degradacions dels panells, és a dir, comprovar que cap d’ells estigui en mal estat i que la qualitat d’aquests sigui l’adequada.
Com afirmàvem, la neteja de les plaques és senzilla i s’assembla molt a la que duem a terme als vidres de casa nostra, ja que ambdós materials són molt similars. Principalment necessitarem aigua tèbia i una esponja o drap que no en danyi la superfície. Amb tot, les plaques no necessiten una neteja exhaustiva i normalment és suficient si es netegen tres o quatre cops l’any (freqüència que dependrà també de la quantitat de pluja que caigui a la zona).
En segon lloc hi trobem la comprovació de l’estructura de suport dels panells. Com que les estructures se solen construir amb materials resistents, el seu manteniment pot ser molt més puntual (un cop l’any aproximadament). En aquest cas, es tractaria de comprovar possibles degradacions o assegurar-se que l’estat de la fixació dels mòduls a l’estructura és l’adequat. També cal considerar el manteniment d’altres elements de la instal·lació, com la revisió del correcte funcionament de l’inversor.
En global, el manteniment preventiu sempre és l’aposta més segura, ja que ens permetrà evitar problemes i avaries futures. Amb tot, l’establiment de la freqüència de manteniment depèn de molts factors, i s’han de tenir en compte les condicions climàtiques de la zona on es trobi la instal·lació. Per exemple, en les zones on és més comuna la pols en suspensió, la brutícia s’acumularà amb més mesura i, per tant, caldrà augmentar la freqüència del manteniment i la neteja.
A més, és un tipus de manteniment tan senzill que el pot dur a terme el/la propietari/ària de la instal·lació, tot i que contractar una empresa externa que ho dugui a terme és una opció igualment vàlida.
Manteniment correctiu
Per manteniment correctiu entenem aquell que es duu a terme quan hi ha una part de la instal·lació que necessita ser assistida, per això és molt important que l’executin professionals qualificats. Així, seran ells els encarregats de reparar o substituir una part de la instal·lació quan sigui necessari. De fet, tot i que hi ha ocasions en què és poc previsible la fallada d’algun dels elements de la instal·lació, el manteniment preventiu ajudarà a reduir la quantitat d’incidències que poden sorgir al llarg dels anys. Si tens dubtes sobre aquesta qüestió, pots preguntar al personal de SolarProfit sense compromís.