Instal·lar panells solars: una solució sostenible
Ambdós s’utilitzen com si fossin fonts d’energia inesgotables i els contaminants que aquestes emeten a l’atmosfera fan perillar el medi ambient. És per això que podríem dir que hem perdut totalment el control de l’energia que consumim. Això es deu principalment a dos factors: el primer i més clar de tots és que nosaltres, els ciutadans, no en som els propietaris; el segon, és de l’evolució de l’abastiment dels països productors.
Totes les pujades de preu i lluites polítiques i econòmiques pel consum del petroli, l’encariment de l’electricitat, etc. deriven de l’escassetat d’aquestes energies. La solució a l’exhauriment dels combustibles fòssils són les energies renovables (energia solar, biomassa, eòlica, etc). Bàsicament, són fluxos energètics que es poden considerar inesgotables, no estan controlats per ningú i per molt que es consumeixen no disminueixen.
La transició energètica és el procés que abandona els combustibles fòssils per energies sostenibles
La democratització de l'energia és un concepte social, cultural, polític i econòmic que garanteix a la ciutadania tenir-ne l'accés. Es basa en la reducció de l'ús de combustibles fòssils i en ajudes per incentivar a la ciutadania a prendre el control del seu consum energètic. Obre la porta a l'autoconsum, fent que el ciutadà lideri aquesta transició cap a un nou model sostenible i descentralitzat.
La transició energètica doncs, és possible gràcies a la participació de diferents actors: prosumidors (consumidors que també produeixen), cooperatives, associacions, municipis i ajuntaments que reemplacen les empreses elèctriques per l'ús d'energies renovables. Sens dubte, aquesta transició es necessària per afrontar la crisi climàtica que vivim.
L'autoconsum és la solució
L’autoconsum energètic permet tenir el poder regulador de l’energia que un consumeix. El ciutadà no ha de dependre de cap factor extern ni preocupar-se per la pujada anual de la llum, doncs és ell qui controla i gestiona el seu propi consum.
Aquest nou model energètic converteix, doncs, la ciutadania en protagonista. Avui en dia, gran part de la població encara desconeix el funcionament d'aquesta font d'energia, fet que dificulta el pas a l'autoconsum. Per aquest motiu, cal abordar el problema des de l'educació i la formació per la participació, i motivant la corresponsabilitat ciutadana.
L'autoconsum fotovoltaic ha d'anar lligat a un gir social. Cal aprofitar el desenvolupament tecnològic per dur a terme aquest canvi en què es prioritzi el medi ambient i la ciutadania, per davant de l'economia. I és d’aquesta necessitat d’on sorgeixen iniciatives com l’autoconsum col·lectiu, amb el que l’energia d’una instal·lació d’autoconsum fotovoltaic pot ser consumida de manera compartida entre una comunitat de veïns, sigui en una urbanització de cases o en un bloc de pisos.
PUBLICACIONS RELACIONADES:
Com puc beneficiar-me de la compensació d'excedents?
La importancia de gestionar el consum de casa amb plaques solars