Haig de pagar més impostos si instal·lo plaques solars?
L’autoconsum solar viu un bon moment a casa nostra. Com ja hem comentat en diverses ocasions al nostre blog, l’existència d’ajudes econòmiques pels autoconsumidors ha contribuït a l’augment de la popularitat de l’energia solar fotovoltaica. Però es penalitza d’alguna manera aquesta aposta per les plaques solars?
Situació legislativa de l’autoconsum fotovoltaic
L’any 2018 es va derogar el conegut Impost al Sol, taxa que obligava els autoconsumidors a pagar per estar connectats a la xarxa elèctrica. Per tant, tot aquell qui optava per instal·lar plaques solars havia d’abonar igualment una taxa per contribuir al manteniment del sistema elèctric. És per això que, amb la fi d’aquest impost, es va iniciar un període d’afavoriment a l’autoconsum que a més se suma a la inexistència d’impostos sobre les instal·lacions de mòduls fotovoltaics o sobre l’energia que aquests produeixen (a part de l’IVA i del permís d’obra). Així, l’aposta per l’autoconsum fotovoltaic no està gravada per cap impost especial avui en dia al nostre país.
L’aposta per l’energia solar fotovoltaica
Amb la derogació de l’Impost al Sol es va preparar des del Govern espanyol un paquet de mesures per fomentar l’autoconsum fotovoltaic, d’entre les que cal destacar l’eliminació de l’impost a les plaques solars, l’eliminació del requisit d’autorització prèvia per part de la distribuïdora elèctrica a l’hora d’instal·lar panells, l’opció d’acolliment a la compensació d’excedents i la possibilitat d’apostar per l’autoconsum compartit (és a dir, autoconsum fotovoltaic per proveir d’energia elèctrica a més d’una llar).
Partint d’aquesta premissa, queda clar que l’administració facilita l’aposta per l’energia solar fotovoltaica i, fins i tot, es posen a disposició de l’autoconsumidor ajudes de diferent naturalesa per a què la inversió encara sigui més rendible i atractiva. Dins d’aquesta categoria cal destacar per la seva importància les bonificacions en l’Impost sobre Béns Immobles (IBI), les deduccions fiscals en l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) i les subvencions autonòmiques, com ara les conegudes Next Generation EU. A l’hora de consultar la disponibilitat d’aquestes ajudes cal recordar que estan subjectes a condicions territorials, temporals i fins i tot d’existència dels mateixos fons.
A tots aquests factors cal sumar-hi el fet que el cost de la instal·lació de plaques solars és cada cop més baix, ja que la tecnologia emprada en les instal·lacions fotovoltaiques està notablement optimitzada. Per tant, aquesta baixada de preu, sumada a les ajudes econòmiques a l’autoconsum, permet que es pugui arribar a amortitzar la instal·lació en menys de 7 anys (període que dependrà de les característiques de la instal·lació i de les ajudes disponibles a la zona on aquesta s’ubiqui).
Avantatges fiscals pels autoconsumidors
L’aposta per l’energia solar fotovoltaica i les plaques solars té recompensa. Depenent de la Comunitat Autònoma i de la població on visquis, podràs optar a diferents tipus d’ajudes per a l’autoconsum.
Si estàs pensant a instal·lar plaques solars al teu domicili o negoci i vols conèixer el detall de la situació a la teva zona, des de SolarProfit t’assessorarem per a què puguis treure el màxim partit a la teva futura instal·lació. A més, gestionarem els tràmits necessaris per posar-la en marxa i t’acompanyarem durant tot el procés cap a la bona energia.