L’electricitat generada a partir de fonts d’energia renovable bat rècords el 2021
Fa temps que les fonts d’energia renovable, i en concret la solar fotovoltaica, estan en auge a casa nostra. Una prova d’aquesta afirmació és que gairebé el 50% de la generació elèctrica espanyola del 2021 provenia de fonts renovables. Aquesta és una xifra que supera, així mateix, el rècord que es va aconseguir l’any anterior, quan la xifra es va enfilar fins al 44%, segons registres de Red Eléctrica Española (REE).
L’anomenat Informe del sistema elèctric espanyol 2021 recull aquestes dades, i apunta que l’any passat es van produir al país més de 121.000 GWh, la qual cosa representa gairebé un 10% més que l’any 2020. Dins d’aquesta potència generada, la fotovoltaica en va representar el 8%, dada que demostra que encara hi ha molt marge per continuar apostant per aquesta font d’energia renovable.
Aquest augment en l’ús d’energia d’origen renovable va provocar, paral·lelament, una reducció de les emissions de diòxid de carboni (CO2), i l’any passat es va registrar el mínim històric nacional d’emissions, tot i que encara ens trobem molt allunyats dels objectius de reducció d’emissions plantejats a escala global per tal de frenar el canvi climàtic.
La solar fotovoltaica, una opció clara pel futur del model energètic
Un altre dels punts importants que destaca l’informe és l’augment de l’aposta per l’energia solar fotovoltaica, ja que la potència instal·lada d’aquest tipus de tecnologia es va incrementar en un 28,8% durant el 2021 en relació amb l’any anterior. Aquest augment és causat per l’aposta dels particulars per les instal·lacions de plaques solars, però també per la incorporació de més de 3.300 MWh amb aquest origen al parc de generació nacional.
En l’àmbit global, l’Agència Internacional d’Energia (IEA) ha reafirmat la tendència a l’alça de les energies renovables, indicant que la potència renovable va créixer gairebé 300 GWh durant el 2021. Amb tot, i com ja anunciàvem més amunt, l’IEA assegura que tot i aquestes bones notícies i els rècords que els acompanyen, el ritme actual d’implementació d’energies renovables no és suficient per assolir els objectius de descarbonització de l’economia el 2050. De fet, es calcula que, per aconseguir-los, durant el període 2021-2026 el creixement d’aquestes fonts d’energia renovable hauria de ser del doble, com a mínim. Per tant, es pot afirmar que l’any 2021 ha estat un any de rècords tant a escala estatal com a escala global, però el ritme de creixement actual continua sent insuficient per poder arribar a temps a complir els objectius de la lluita contra el canvi climàtic.
El paper de l’energia fotovoltaica i les plaques solars en l’expansió de les renovables
Segons l’IEA, l’energia solar representarà més de la meitat de l’expansió de les renovables aquest 2022, i es preveu que la Xina sigui el país que encapçali els rànquings de capacitat instal·lada de renovables, seguida pel continent europeu, Estats Units i l’Índia.
Perquè això sigui possible cal, entre d’altres, que es faciliti la seva aposta des dels governs dels diferents països i s’eliminin les traves que actualment endarrereixen la seva aplicació. En l’àmbit espanyol es va començar a fer un canvi en relació amb l’energia solar fotovoltaica a partir del 2018, any en què es va derogar el que es coneixia com a Impost al Sol. Des d’aquell moment, s’ha posat a l’abast dels autoconsumidors un paquet d’ajudes econòmiques que contribuiran a l’amortització de la seva inversió. Per exemple, cal destacar les bonificacions en l’Impost sobre Béns Immobles (IBI), les subvencions autonòmiques o les deduccions fiscals.
Si estàs pensant a fer el pas cap a l’autoconsum solar fotovoltaic, des de SolarProfit estudiarem el teu cas particular i ens encarregarem de trobar la millor solució per cobrir les teves necessitats energètiques. Durem a terme les gestions associades a la teva instal·lació de plaques solars, i et mantindrem al dia de les ajudes a les quals podries optar. Ara, més que mai, és el moment de començar a generar bona energia.