Aquestes són les activitats que emeten més CO2 a l'atmosfera
Després de veure el problema de les emissions de CO₂ a l’atmosfera i de quina forma el sistema mundial de comerç contribueix a l’emissió de gasos contaminants a l’atmosfera, és moment d’analitzar quines activitats són les més perjudicials per al planeta.
Quan es pensa en contaminació atmosfèrica, una de les primeres coses que ve a la ment són els gasos emesos per vehicles en funcionament com cotxes, avions o vaixells. Això, per descomptat, contamina el planeta, però hi ha un altre factor que genera 1/3 part del total d’emissions anuals: la fabricació de productes, materials i edificis. Els processos de fabricació generen un 31% de les emissions totals, sent la causa principal de contaminació.
Molts dels gasos que s’emeten es coneixen com a “emissions de procés” i són difícils d’evitar. Aquestes emissions són les que s’alliberen amb els processos químics necessaris per a la fabricació de materials com l’acer, el formigó o el plàstic, entre d’altres. Aquests materials estan molt presents en el dia a dia i és difícil trobar una alternativa per a aquests processos de fabricació.
Un camí cap a les renovables
Encara que s’ha avançat molt en el procés de descarbonització, les energies no renovables continuen liderant el panorama elèctric espanyol. La generació d’electricitat és la segona causa d’emissions de CO₂ a l’atmosfera, amb un 27% del total. Davant d’un augment constant de demanda, és essencial recórrer a recursos renovables com a alternativa. Cobren especial importància les centrals de carbó, que són les més contaminants.
Les següents causes principals de contaminació són, per ordre de generació d’emissions: l’agricultura i la ramaderia, amb un 18%; el transport, amb un 16%; els sistemes de climatització, amb un 6% i, per últim, altres causes (2%).
Què podem fer per a reduir les emissions de CO₂?
La petjada de carboni d’un espanyol és d’una mitjana d’unes 5,5 tones de CO₂. Com vam veure anteriorment, això no necessàriament es deu a una emissió directa des d’Espanya, sinó que inclou les emissions de tots aquells béns que comprem.
Cal avançar molt més en el camí cap a les renovables, però cada persona pot aportar el seu gra de sorra canviant simples gestos de la nostra rutina diària. Un fet important que tot el món pot fer és reduir el consum i optar per productes sostenibles o reutilitzables. És important, per tant, aplicar les tres “R”: reduir, reciclar i reutilitzar.
L’aposta de SolarProfit per les renovables
SolarProfit vol aportar el seu gra de sorra al planeta, i és per això que aposta per les energies renovables com la solar fotovoltaica. De fet, gràcies a l’autoconsum, cada any es redueixen les emissions en més d’1,5T anuals de CO₂. Alhora, beneficia a totes aquelles persones que decideixen apostar per la fotovoltaica. Si tu també vols fer el pas a l’autoconsum, no dubtis posar-te en contacte amb SolarProfit.