Quins són els principals components de les instal·lacions fotovoltaiques?
Com és sabut, la funció d’una placa o panell solar és transformar la radiació solar en energia elèctrica (A). Precisament per això, les plaques són els elements més importants d’una instal·lació fotovoltaica, però no en són els únics.
Així doncs, a continuació fem un repàs dels elements més comuns de les instal·lacions d'aquest tipus:
- Inversor solar (B). És la part de la instal·lació encarregada de convertir el corrent continu (que produeixen els plaques) a corrent altern. Per això, és un element essencial en qualsevol instal·lació solar fotovoltaica. A més, emmagatzema informació sobre la producció dels panells (entre altres variables), la qual cosa possibilita que es puguin monitorar els principals paràmetres de funcionament de les plaques.
- Comptador bidireccional (C). En qualsevol habitatge hi ha un comptador general que en mesura el consum elèctric. En el cas de les instal·lacions que segueixen connectades a la xarxa, es requereix un comptador bidireccional que registri tant l’energia que es consumeix de la xarxa com la que s’hi injecta (qüestió important si tenim en compte la possibilitat d’abocar els excedents de la producció fotovoltaica a la xarxa elèctrica convencional).
- Sistema de monitoratge (D). Envia la informació de generació i consum d’energia a una aplicació web a la qual es dona d’alta a l’autoconsumidor i on aquest aboca les seves dades. D’aquesta manera, podrà monitorar la seva producció fotovoltaica, el consum del seu habitatge o empresa i l’estat de la seva instal·lació.
- Estructura. Són, bàsicament, les estructures que sostenen tota la instal·lació solar fotovoltaica. A més, asseguren que les plaques sempre estiguin ben orientades i inclinades (si és necessari) per potenciar-ne l’eficiència energètica.
- Bateries solars. Aquest component és necessari en aquelles instal·lacions en què es vulgui emmagatzemar l’energia que s’hagi generat, però que no s’hagi utilitzat.
- Cablejat elèctric. A trets generals, aquesta part de la instal·lació serveix per connectar la producció d’energia al seu ús final.
El temps de vida de les plaques i la seva garantia
Pel que fa al funcionament de les plaques solars al llarg dels anys, es contempla que la seva potència disminueix després d’aproximadament 25 anys des de la seva posada en marxa. Això es deu al fet que les seves cèl·lules fotovoltaiques es degraden de forma lineal amb el pas del temps, tot i que aquesta degradació acaba representant al voltant d’un 10%. Amb tot, s’estima que els anys de vida útils dels panells es poden arribar a allargar fins prop dels 40 anys si se’n duu a terme un manteniment adequat.
Pel que fa a la garantia, s’ofereixen 25 anys de garantia de producció, amb almenys el 80% de la seva generació inicial.
A més, cal tenir en compte que la neteja de les plaques solars és senzilla: per mantenir-les netes i assegurar el seu màxim rendiment només caldrà netejar-les puntualment amb un drap o esponja, aigua tèbia i sabó.
Per estudiar el teu cas en particular, SolarProfit
Des de SolarProfit t’acompanyarem durant tot el procés de consulta i instal·lació de plaques solars fotovoltaiques, tant si és pel teu domicili com si és pel teu negoci. T’assessorarem sempre que ho necessitis: analitzarem el teu cas, crearem un pressupost adaptat a les teves necessitats, i ens encarregarem de la instal·lació i de tots els tràmits associats, també dels administratius.