
De 51 mil milions a 0: el repte de les emissions de CO₂
Un dels principals fronts oberts en la lluita contra el canvi climàtic és, sens dubte, les elevades emissions de CO2 que emetem anualment a conseqüència de les nostres activitats diàries. Per a poder entendre la magnitud de la problemàtica, és necessari entendre d’on provenen per aleshores saber què podem fer per a mitigar l’impacte.
Per què les emissions de CO2 són el problema?
Segons els informes del Grup Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (IPCC en anglès), la humanitat allibera cada any 51 mil milions de tones de CO2 a l’atmosfera. Això suposa un problema si es vol aconseguir l’objectiu de limitar a 1,5ºC l’augment de la temperatura mitjana global. Per a arribar a aquesta meta, les emissions haurien de reduir-se a zero.
Així es veu el repte que tenim entre mans:
I know some like to be optimistic, keep the 1.5°C dream alive. It is 2022 now & we are no where near on track to reduce fossil CO₂ emissions ~50% by 2030.
— Glen Peters (@Peters_Glen) January 6, 2022
Most of the emissions drop in 2020 rebounded in 2021, & all indications are emissions will grow in 2022.
Wrong direction! pic.twitter.com/iFQ9b2zlOJ
S'ha comprovat que el causant de l’escalfament global són principalment els gasos d’efecte hivernacle (segons la RAE, aquells gasos que absorbeixen i remeten la radiació infraroja). Un conegut per tots és el CO2 o diòxid de carboni. La qüestió no és la presència en si d’aquest gas a l’atmosfera, sinó l’excés d’aquesta. L’activitat humana genera CO2 en excés, el qual provoca un trencament del cicle del carboni i un desequilibri dels ecosistemes del planeta.
El cicle del carboni i el seu paper en el canvi climàtic
És important conèixer el funcionament del cicle de carboni per a entendre la situació climàtica actual. Consisteix en la constant emissió i absorció del CO2 a través dels ecosistemes i processos propis de la natura. Per exemple, arbres, oceans i microorganismes absorbeixen CO2, mentre que humans I altres processos químics naturals l’emeten. D’aquesta manera comprovem que la natura és capaç de transformar el CO2 en vida.
El problema és, com diem, l’excés de CO2, que es remunta anys enrere. Ja des de la revolució agrícola, i sobretot durant la revolució industrial comencem a trencar aquest balanç de diòxid de carboni, creant així el famós efecte hivernacle. La crema de combustibles fòssils, entre d’altres, s’anava generant i alliberant a l’atmosfera, provocant un augment de les temperatures i, en conseqüència, un canvi climàtic accelerat.
El famós gràfic d’Ed Hawkins il·lustra de manera molt clara l’increment de la temperatura del planeta des de la revolució industrial. Cada línia vertical representa un any i com més vermell el color més càlida és la temperatura. L’últim bloc són les prediccions davant de dos escenaris futurs que depenen de les nostres accions. El primer escenari és un en el qual aconseguim reduir a zero les emissions i limitar l’augment de la temperatura a 1,5ºC. A l’altra banda, veiem les temperatures en el cas de no reduir el 100% de les emissions l’any 2050.
Changes in global temperature from 1850-2090 represented by coloured stripes.
Our planet has already warmed by 1.2°C, mainly due to burning fossil fuels.
Our choices over the next decade & beyond will determine our future.
Rapid actions now mean smaller climate consequences. pic.twitter.com/JByEbqJgu4
— Ed Hawkins (@ed_hawkins) December 15, 2021
En definitiva, l’excés d’emissions de CO₂ fa que la natura redueixi la seva capacitat d’absorció i de regeneració. D’aquesta manera, un excés de diòxid de carboni causa un augment constant de la concentració de CO₂ a l’atmosfera.
Ens trobem en un punt d’inflexió climàtic. No només hem de deixar de produir diòxid de carboni, sinó que a la vegada hem de trobar la tecnologia que ens permeti absorbir a gran escala part del CO₂ que es troba a l’atmosfera.
Consciència climàtica i l’aposta per la fotovoltaica
En un moment d’innegable emergència climàtica, hem d’apostar per recursos respectuosos amb el planeta i que generin el mínim d’emissions de CO₂ possibles a l’atmosfera. Els experts afirmen que la clau per reduir dràsticament les emissions és, en primer lloc, l’eficiència; i en segon lloc, la transició energètica.
Progressivament, es van prenent mesures per a reduir les emissions i avançar en el camí de la descarbonització. Una de les mesures més importants és l’aposta per les renovables. És per això que SolarProfit aposta per l’energia solar fotovoltaica, un recurs renovable que no perjudica el planeta.
Si tu també vols apostar per la fotovoltaica i fer un pas cap a l’autoconsum, no dubtis en posar-te en contacte amb SolarProfit. Els nostres experts t’assessoraran per trobar la solució a mesura que doni cobertura a les teves necessitats energètiques. Uneix-te a la Comunitat amb el Cap Ben Alt amb SolarProfit.