
El medi ambient com a centre de totes les formes de vida
El dia 5 de juny de cada any se celebra el Dia Mundial del Medi Ambient amb l’objectiu de sensibilitzar a la població mundial sobre la importància de cuidar els ecosistemes i fomentar el respecte al medi ambient. L’origen d’aquesta efemèride es remunta a l’any 1972, i es va proclamar oficialment per part de l’Assemblea General de les Nacions Unides coincidint amb l’inici de la Conferència d’Estocolm, la qual estava centrada precisament en el medi ambient.
La necessitat de cuidar el medi ambient, no només en el seu dia internacional
Ja fa dècades que s’estan explotant i destruint els ecosistemes del nostre planeta. Els experts, al seu torn, també fa dècades que avisen sobre les conseqüències catastròfiques que té el canvi climàtic sobre totes les formes de vida del nostre planeta. Per exemplificar la gravetat de la situació, es pot afirmar que cada tres segons es perd una superfície de bosc equivalent a un camp de futbol, o que ja hem perdut el 50% dels esculls de coral mundials.
Evidentment, aquestes afectacions en els ecosistemes tenen conseqüències en diferents àmbits. Estem perdent capacitat d’absorció de diòxid de carboni, i les emissions d’aquest gas nociu precisament han augmentat durant tres anys consecutius, la qual cosa ens situa gairebé en un punt de no retorn.
Davant d’aquesta situació, l’any 2021 es va posar en marxa el que s’ha anomenat Decenni de les Nacions Unides sobre la Restauració d’Ecosistemes (2021-2030), amb l’objectiu de tornar la vida a milions d’hectàrees (tant de boscos com de terres de cultiu, i tant terrestres com marines), i amb el convenciment que els ecosistemes saludables són la base perquè siguem capaços de millorar les condicions de vida de tots els éssers vius, lluitar contra el canvi climàtic i evitar la destrucció de la biodiversitat.
Malgrat que aquestes fites han d’anar acompanyades de grans accions a escala global, a nivell individual també podem prendre partit i contribuir a aconseguir aquests objectius comuns de diverses maneres: cultivant arbres, creant espais verds a les ciutats, repoblant els nostres jardins amb espècies silvestres, netejant i recollint les escombraries dels rius i les platges, apostant per les energies renovables com la solar fotovoltaica, etc.
Instal·lacions de plaques solars: una alternativa verda a l’abast de particulars i empreses
L’energia solar és una de les energies renovables amb més potencial, en especial en països com el nostre. Gràcies a l’aposta per aquesta font d’energia verda i a les instal·lacions de plaques solars que l’acompanyen, s’ha aconseguit reduir l’efecte hivernacle i fer arribar l’energia elèctrica a àrees aïllades on fins ara no arribava.
A més, l’energia solar genera electricitat amb emissions zero i radioactivitat zero, i les plaques es poden reciclar al final de la seva vida útil. Les tipologies de panells que més es comercialitzen estan fetes de silici, el segon material més abundant a la Terra, el qual no és ni tòxic ni contaminant. De fet, les plaques solars no estan classificades com a residus perillosos, i la Unió Europea exigeix des de fa gairebé 10 anys que es recuperi el 85% de tots els mòduls fotovoltaics utilitzats, i que es recicli almenys el 80% de cada mòdul. L’objectiu d’aquestes mesures és cuidar al màxim el medi ambient i potenciar l’aplicació dels principis de l’economia circular, també des de les renovables.
Les dades de l’energia solar fotovoltaica a Espanya
L’aposta per les energies renovables és urgent i necessària. A més, a casa nostra comptem amb unes circumstàncies geogràfiques i climàtiques que afavoreixen l’aplicació de les instal·lacions de plaques solars dins el nostre model energètic. I aquest fet el ratifiquen diferents dades presentades per Greenpeace:
- Espanya té un potencial renovable suficient per abastir més de 56 vegades la demanda elèctrica de tota la península Ibèrica per al 2050.
- Un sistema elèctric basat al 100% en renovables és tècnicament possible i econòmicament assequible.
- Amb un model energètic basat en renovables, Espanya podria estalviar més de 200.000 milions d’euros a l’any de mitjana.
Si bé s’està produint un canvi en el sistema energètic amb la reactivació en la instal·lació d’energies renovables (sobretot des de la derogació de l’Impost al Sol el 2018), el ritme que s’està prenent és encara massa lent. El Govern planteja arribar al 2030 amb un 74% d’electricitat d’origen renovable, però actualment només s’instal·la un terç del que és necessari per aconseguir-ho.
Per això, des de SolarProfit fa més de 15 anys que apostem per l’energia solar fotovoltaica i per la transició energètica. Si tu també estàs pensant a fer el pas cap a l’autoconsum i vols instal·lar plaques solars a casa teva o a la teva empresa, t’assessorarem per trobar la millor solució pel teu cas particular i ens encarregarem de tots els tràmits associats per a la instal·lació dels panells solars. A més, t’informarem de les ajudes econòmiques a què podries optar per ser autoconsumidor. Ara és el moment de fer el pas cap a l’autoconsum fotovoltaic.