5 de març: Dia Mundial de l’Eficiència Energètica 2024
El 5 de març de 2024 se celebra el Dia Mundial de l'Eficiència Energètica. En un moment de màxima emergència climàtica al món, resulta essencial fer un ús responsable i eficient de l'energia en totes les nostres activitats quotidianes.
La nostra excessiva dependència als combustibles fòssils ha fet saltar les alarmes. La contaminació de l'atmosfera i, alhora, la pujada dels preus fa que cada vegada més s'aposti per mesures de descarbonització i alternatives sostenibles.
Una peça clau per accelerar el pas cap a la transició energètica és la millora de l'eficiència energètica, així com la sensibilització de la societat sobre la necessitat de reduir el consum energètic.
Què és l'eficiència energètica?
Es coneix com a eficiència energètica el punt d'equilibri entre el consum d'energia (energia útil) i l'obtenció del màxim rendiment en les activitats realitzades. L'objectiu és incrementar progressivament l'eficiència energètica en totes les activitats que fem, així com minimitzar els costos associats a aquest consum. Segons la RAE, 'eficiència' significa la 'capacitat d'aconseguir els resultats desitjats amb el mínim possible de recursos'. Això, aplicat a l'energia seria la capacitat d’acomplir activitats amb el mínim consum d'energia possible que, a més, provingui preferiblement de fonts sostenibles.
L'origen del Dia de l'Eficiència Energètica
Trobem l'origen d'aquesta data a Àustria, concretament l'any 1998. La celebració aquell any de la Conferència Internacional de l'Eficiència Energètica va suposar l'inici d'una data anual per conscienciar tothom de la importància de cuidar el nostre planeta i fer un ús responsable i eficient de l'energia. D'aquesta manera beneficiem tant el medi ambient com la nostra economia.
Les solucions sostenibles, el camí correcte per cuidar el planeta
Encara que els països adopten mesures cada vegada més estrictes per accelerar el pas cap a la transició energètica, el nostre sistema encara depèn en gran manera dels combustibles fòssils. Segons dades del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO), les principals fonts d'emissions de CO2 al nostre país provenen principalment dels següents sectors: el transport (29,6%); la indústria (22,4%); l'agricultura (11,9%); altres sectors (11,3%); la generació d'electricitat (10,8%); el sector residencial, comercial i institucional (9%) i els residus (5%).
Segons l’Informe sobre la Bretxa d'Emissions 2023 de la UNEP (United Nations Environment Programme), hem d'accelerar encara més la transició energètica per complir amb els objectius mundials de sostenibilitat que es van acordar en l'Acord de París el 2015 i que s'han continuat ratificant en les següents COP.
Com podem millorar l'eficiència energètica a la nostra llar?
Com hem explicat en articles anteriors, per millorar l'eficiència energètica a la nostra llar podem canviar petits gestos quotidians. Exemple d'això són comptar amb sistemes de climatització eficient com l'aerotèrmia, instal·lar un sistema fotovoltaic per aprofitar l'energia del sol, canviar la il·luminació tradicional per bombetes LED o revisar les etiquetes de classificació energètica dels nostres electrodomèstics.
Si estàs pensant a fer el pas a l'autoconsum, no dubtis demanar-nos més informació. El nostre equip realitzarà un estudi de la teva llar per oferir-te la solució que s'adapti a les teves necessitats energètiques. Converteix casa teva en un lloc més eficient i sostenible amb SolarProfit.