
La importància de la preservació de la Capa d’Ozó en el seu dia internacional
El 16 de setembre de 1987 es va firmar el Protocol de Mont-real, el qual posava el focus en les substàncies i elements que esgoten la Capa d’Ozó. Per commemorar aquesta data, l’Assemblea General de les Nacions Unides (ONU) va decidir el 1994 proclamar-la com el Dia Internacional de la Preservació de la Capa d’Ozó.
La Capa d’Ozó té una importància cabdal per assegurar que la Terra tingui unes condicions adequades d’habitabilitat, ja que la protegeix de la radiació ultraviolada del Sol. Amb tot, aquesta fina franja de gas està en perill des de fa dècades a causa de l’ús excessiu que s’ha fet de certes substàncies tòxiques i altament contaminants. De fet, el terme “forat a la Capa d’Ozó” es va emprar ja per primera vegada l’any 1985 en un article científic del British Antartic Survey, el qual se centrava en la problemàtica de la destrucció d’aquesta capa.
Quins efectes estan tenint les mesures aprovades?
Des de l’adopció del Protocol de Mont-real (al qual es van adherir 197 països), s’ha aconseguit eliminar més del 99% dels productes químics que esgoten l’ozó i, així, s’ha contribuït notablement a la mitigació del canvi climàtic. D’aquesta manera, l’any 2019 el forat de la Capa d’Ozó es va reduir al seu mínim històric des de 1982.
Però el camí no ha fet més que començar, ja que les substàncies químiques que danyen la Capa d’Ozó tenen una elevada vida mitjana de permanència a l’atmosfera. És per això que hauran de passar unes quantes dècades sense emissions per a què les concentracions d’ozó es recuperin, i es preveu que se n’aconsegueixi un estat “normal” cap a l’any 2050. De fet, els esforços de protecció de la Capa d’Ozó també han contribuït a evitar l’emissió a l’atmosfera d’uns 135.000 milions de tones de diòxid de carboni durant el període comprès entre l’any 1990 i el 2010.
El canvi també depèn de nosaltres
La lluita contra el canvi climàtic ha de tenir més d’un front d’actuació i, malgrat que les accions a escala global són indispensables, també és essencial que adoptem en el nostre dia a dia hàbits respectuosos amb el medi ambient. El reciclatge, la reducció de l’ús de mitjans de transport privats i el consum de fonts d’energies renovables són canvis que estan a l’abast de la majoria de la població.
En aquesta línia, si t’estàs plantejant passar-te a l’autoconsum i instal·lar plaques solars fotovoltaiques a casa teva o al teu negoci, l’equip de SolarProfit està preparat per assessorar-te i acompanyar-te abans, durant i després de la instal·lació dels teus panells solars. D’aquesta manera podràs disposar d’un pressupost personalitzat i de tota la informació sobre els permisos, les subvencions i les ajudes, entre d’altres. A més, podràs tenir un càlcul acurat dels anys que necessitaràs per amortitzar la teva instal·lació i de l’estalvi econòmic que podràs aconseguir cada mes respecte al consum de la xarxa elèctrica convencional.