Alexandre Edmond Becquerel i l’efecte fotovoltaic
L’aprofitament de la llum solar es remunta molts anys enrere, concretament a l’època romana. Els grecs ja dissenyaven les seves cases per a aprofitar el màxim de llum solar possible, i inclús els romans van afegir el vidre a les finestres per així captar la llum solar de forma molt més efectiva.
No obstant això, avui dia aprofitem la llum del sol per a molt més que això. La invenció dels panells solars fotovoltaics va suposar un gran avenç per al sector. Però anem a l’origen de tot. Saps qui i com va descobrir l’efecte fotovoltaic?
Els seus orígens i referents
El descobridor va ser un jove francès de tan sols 19 anys, anomenat Alexandre Edmond Becquerel. Pertanyia a una important dinastia francesa. Alexandre comptava amb un referent dins el món de la ciència, el seu pare Antoine-Cesar Becquerel, que va ser considerat el cofundador de l’electroquímica. A més, el fill del mateix Alexandre, que es deia Antoine-Henri Becquerel, també va seguir els mateixos passos i es va dedicar al món científic, i inclús va arribar a guanyar un Nobel de Física l’any 1903 juntament amb el famós matrimoni Curie.
Com va ser el descobriment de l’efecte fotovoltaic?
Becquerel es va centrar en la investigació i experimentació amb la llum i les seves propietats, així com en les reaccions químiques de certes substàncies exposades a la llum. És així com durant una de les seves tardes d’investigació estava experimentant amb una pila electrolítica submergida en una substància de les mateixes propietats. L'any 1839, se'n va adonar després de diverses proves que en exposar la pila a la llum del Sol, el corrent pujava per un dels elèctrodes. Aquest va ser el tret de sortida a un camí d’investigació que va dur a Becquerel a ser el descobridor d’una tecnologia que es troba avui més que mai en auge dins la societat, la tecnologia fotovoltaica.
Un abans i un després en l’àmbit de l’energia solar
Com ja vam explicar en un altre post, la història de l’energia solar segueix el seu rumb de la mà d’altres investigadors que van anar incorporant millores a aquest efecte per així crear un artefacte que gràcies a l’efecte fotovoltaic generés electricitat suficient per a cobrir certes necessitats.
Alexandre va seguir pel camí de la investigació, centrat inicialment en el camp de la luminescència, posteriorment en el magnetisme i finalment en la conductivitat tèrmica dels gasos. Va publicar un tractat científic de la mà del seu pare, i més tard publicaria el llibre “La lumière, ses causes et ses effets” (La llum, les seves causes i els seus efectes), separat en dos volums.
Després de la mort del seu pare, va liderar el Laboratori de Física del Museu Nacional d’Història Natural, a França, i finalment va morir a l’edat de 71 anys a la seva terra natal, París.
SolarProfit, la teva companyia d'instal·lació de panells solars
Actualmente, les energies renovables cobren especial rellvància. Les renovables són una solució efectiva a la qual recorren cada vegada més persones. La solar fotovoltaica està cada cop més present als sostres espanyols. si tu també vols fer el pas a l'autoconsum, no dubtis posar-te en contacte amb SolarProfit.