Feliços 4.603 milers de milions d'anys!
Aquest 21 de juny ha començat de manera oficial l'estiu i, amb el solstici, se celebra també el Dia Internacional del Sol. La data no és coincidència, doncs és el dia més llarg de l'any (encara que a l'hemisferi nord el solstici es presenti a vegades el 20 o 22 de juny).
Si bé és cert que el Sol no deixa de ser una estrella més de les milers que hi ha a l'univers, és l'absoluta protagonista del sistema solar, així com de la galàxia. No manté units solament a tots els planetes del sistema, sinó que dóna la llum, la calor i l'energia que necessita la Terra per a albergar la vida que coneixem.
Gràcies a la ciència i la divulgació, cada vegada són més les dades que es recullen d'aquesta estrella, així que per a celebrar el seu dia repassarem 10 de les curiositats que amaga.
1. Les seves dimensions
El seu radi mesura 696.340 quilòmetres, per la qual cosa dins d'ell hi cabrien fins a 1.300.000 planetes com la Terra. Encara i així, a l'univers és considerada una estrella petita.
2. Forma pràcticament esfèrica
El Sol amb prou feines té un quilòmetre de diferència entre el seu diàmetre polar i l'equatorial. La Terra, en canvi, té una forma més aplanada pels pols i més ampla per l'equador.
3. Gairebé tota la massa del nostre sistema
La massa del Sol representa el 99.8% de la massa total del sistema solar. En comparació amb la Terra, l'estrella és aproximadament 330.000 vegades més densa. De fet, tres quartes parts estan compostes d'hidrogen i l'heli conforma la major part de la massa restant.
4. Pesat, però veloç
Es calcula que el Sol viatja a més de 220 quilòmetres per segon. Donades les dimensions de la galàxia, aquesta velocitat permet a l'estrella fer una volta completa a la Via Làctia en “tan sols” 250 milions d'anys.
5. Vuit minuts
La velocitat de la llum és de 300.000 quilòmetres per segon, per la qual cosa la llum que irradia el Sol triga 8 minuts a arribar al nostre planeta, ja que es troben a una distància de 150.000.000 quilòmetres l'un de l'altre. De fet, per a arribar a Neptú o Plutó, la llum trigaria entre 4 i 5 hores.
6. Cinc milions de distància
La Terra i el Sol se separen fins a 5.000.000 quilòmetres durant l'any. Els dos cossos se situen en els 147.000.000 quilòmetres de distància el mes de gener, mentre que a l'estiu se situen a 152.000.000 quilòmetres.
7. Un lloc calorós
La temperatura a l'interior del Sol arriba als 15.000.000 graus Celsius. Gràcies a la força gravitacional, el seu nucli es manté i, per això, no s'expandeix.
8. A la flor de la vida
Després de més de quatre milions i mig d'anys, el Sol ha cremat ja gairebé la meitat de l'hidrogen que posseeix. L'estrella ha crescut en tot aquest temps un 20% i actualment està en l'etapa de mínima activitat.
9. Una fi encara llunyana
Quan el Sol arribi a la fi de la seva vida com a gegant vermell col·lapsarà, conservant la seva enorme massa, però reduint el seu volum a un valor semblant al del nostre planeta. És inevitable que, degut a la combustió de tots els seus gasos, l'estrella acabi esgotant l'hidrogen del planeta, així com l'heli, tot i que per a això necessitarà 130.000.000 anys més.
10. Alguna cosa en comú
Una virtut que podem compartir amb el Sol és la capacitat de generar energia. L'estrella la genera per a tot el sistema igual, que nosaltres podem generar l'energia necessària a les nostres llars gràcies als seus raigs. A SolarProfit coneixem al Sol des de fa més d'una dècada i podem ensenyar-te a treure profit a aquesta energia mitjançant la instal·lació d'un sistema fotovoltaic.
Fer el pas a l'autoconsum pot ser més fàcil del que sembla. Des de SolarProfit t'assessorarem d'inici a fi; analitzant el cas, creant un pressupost adaptat i encarregant-nos de la instal·lació, així com de la part més feixuga: la paperassa.
No perdis de vista el nostre blog i les nostres xarxes socials, perquè les ajudes solen ser molt demandades i no volem que et perdis l'oportunitat d'aprofitar-les i d'estalviar així en el consum de llum de la teva llar.