Apostar per les energies renovables com la fotovoltaica i l’eòlica ja és més barat als Estats Units que utilitzar el carbó
Avui en dia ja resulta més car mantenir en funcionament el 99% de les centrals de carbó dels Estats Units que construir centrals solars o eòliques noves, tal com apunta un estudi d’Energy Innovation que compara el cost del combustible, el funcionament i el manteniment de la flota de carbó del país amb la construcció de noves centrals solars o eòliques des de zero.
Les plantes tèrmiques de carbó comporten, amb la seva generació d’electricitat, un 60% de les emissions que s’acumulen a la capa d’ozó. Tot i que en dècades passades havia suposat una xifra molt més elevada, el 2021 ja s’havia reduït fins al 55% a causa de la tendència baixista en la seva utilització. De fet, els llocs de treball derivats de la mineria del carbó s’han reduït a més de la meitat en l’última dècada.
Amb tot, el sector semblava que es reactivava amb el conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna, ja que va apujar el preu de l’energia globalment i, en especial, el del gas d’origen rus. Si bé és cert que els experts admeten que no es poden tancar totes les centrals de carbó d’un dia per l’altre, asseguren que s’han d’inutilitzar progressivament per mantenir la fiabilitat de la xarxa elèctrica i basar el model, així, en les energies renovables com la solar fotovoltaica.
El cost d’implantar energia renovable, cada cop més baix
La inversió que s’ha de dur a terme per instal·lar plaques solars és cada vegada més baixa gràcies, en part, a l’optimització de la seva tecnologia i a l’augment de la seva popularitat. En concret, als Estats Units també hi ha jugat un paper fonamental la Llei de Reducció de la Inflació aprovada el passat 2022, la qual representa l’acció més potent per abordar la crisi climàtica a la història del país nord-americà.
A casa nostra també s’han fet importants passos cap a la descarbonització de l’economia i de la societat en general. Un exemple clar és la derogació del conegut com a impost al Sol l’any 2018. Des d’aquell moment, es va marcar l’inici d’una època marcada per l’aposta per l’energia solar fotovoltaica tant en l’àmbit residencial com en l’industrial. A més, a escala europea també s’han posat en marxa mesures com els fons Next Generation, els quals, entre altres aspectes, potencien la instal·lació de plaques solars als diferents estats membres.
En concret, a Catalunya es van realitzar més de 39.200 instal·lacions de plaques solars. Això suposa un rècord des que es tenen registres, ja que el 2021 se’n van registrar unes 12.700 i el 2020, 5.800. Si es consulten registres més antics, amb prou feines se superaven el centenar d’instal·lacions fotovoltaiques l’any. Aquest auge, que es preveu que es continuarà accentuant en els anys vinents, es deu tant a les ajudes econòmiques que es posen a disposició dels autoconsumidors com a l’augment descontrolat del preu de la llum que s’ha registrat, sobretot, durant l’últim any.
SolarProfit, empresa instal·ladora de plaques solars per particulars i empreses
A SolarProfit fa més de 16 anys que ens dediquem a instal·lar plaques solars als sostres de particulars i empreses de tot el país, i treballem per oferir solucions personalitzades que donin resposta a les necessitats dels autoconsumidors. En concret, gràcies al nostre sistema intel·ligent de bateries, els usuaris poden apropar les seves factures a 0€ gràcies a la gestió que es fa de la seva demanda energètica.
A més, els avantatges dels serveis que oferim des de la nostra comercialitzadora, ProfitEnergy, faciliten la consecució de la factura 0 gràcies a la compensació d’excedents i a l’existència del Moneder Solar. Demana’ns pressupost i comença a gaudir de la bona energia a casa teva!