Les principals conclusions de la Cimera Climàtica de les Nacions Unides
La Cimera Climàtica de les Nacions Unides, coneguda com a COP28 va acabar el passat 12 de desembre, amb la signatura de 198 països de l'anomenat Acord de Dubai. Després de dues setmanes de deliberació que van començar el 30 de novembre, la COP28 ha aconseguit un acord històric que, en resum, pretén posar en marxa una transició per "allunyar-se dels combustibles fòssils en els sistemes energètics de manera justa, ordenada i equitativa, accelerant l'acció en aquesta dècada crítica". L'objectiu és aconseguir les zero emissions netes per a l'any 2050.
Però, quins són els principals punts de l'Acord de Dubai?
Els principals acords de la COP28
1. Eliminar gradualment l'ús de combustibles fòssils:
Per primera vegada s'esmenta la situació futura d'aquest tipus de combustibles. Tot i que per a alguns ha resultat insuficient, ja que no inclou compromisos explícits, aquest punt suposa una fita històrica, que a més podria suposar un gran pas per a la contenció de l'augment de temperatura global. A més, més d'un centenar de països s'han compromès a triplicar la producció de renovables per a l'any 2030.
2. Mantenir l'objectiu d'1,5 oC de límit d'escalfament global:
Es manté una vegada més el límit en 1,5 oC com es va establir en l'Acord de París. El text esmenta la necessitat d'assolir les zero emissions netes per a l'any 2050. Es concreta una reducció del 43 % per al 2030 i del 60 % el 2035. Es posa especial èmfasi en les emissions de metà.
3. Fons de pèrdues i danys:
Aquest punt ja es va tractar a la COP27 celebrada a Egipte. Consisteix en un fons econòmic destinat a aquells països en vies de desenvolupament i que pateixen les conseqüències del canvi climàtic. En aquesta edició s'ha concretat la seva posada en marxa.
4. Triplicar la capacitat global de renovables:
L'objectiu es marca en assolir almenys els 11.000 GW de potència renovable i duplicar la taxa mitjana anual d'obres d'eficiència energètica. Aquest punt resulta essencial per a la consecució del límit d'1,5 oC i requereix, alhora, de mesures d'acceleració de la transició energètica, la millora de l'eficiència energètica i l'escalada de les renovables per part de tots els països.
5. Eliminar les subvencions ineficients i duplicar el finançament per a l'adaptació:
També dins l'àmbit econòmic, s'ha acordat eliminar aquelles subvencions destinades al sector dels combustibles fòssils que no resultin eficients ni es destinin a abordar la pobresa energètica ni la transició energètica justa. D'altra banda, s'ha decidit duplicar el finançament que es va acordar el 2019 destinat a l'adaptació per a l'any 2025.
Altres, entre altres conclusions, s'ha acordat revertir la desforestació, reduir l'escassetat d'aigua, enfortir la producció alimentària i agrícola i reduir els efectes del canvi climàtic. Els 198 països signants de l'acord hauran de comunicar cada 5 anys les mesures preses per al compliment d'aquest acord. No es recullen les possibles sancions per incompliment, però sí que s'estableix un full de ruta per canviar amb urgència els sistemes energètics dels països i minimitzar els efectes ambientals i econòmics del canvi climàtic. Les següents edicions de la COP, que se celebraran a Azerbaidjan (COP29) i Brasil (COP30) reforçaran els compromisos acordats en aquesta edició.
Vols saber més sobre la Cimera Climàtica de les Nacions Unides? Llegeix més aquí.
SolarProfit, sempre a favor d'un planeta net
Com a empresa pertanyent al sector de les renovables, sempre remem a favor d'un planeta sense contaminació i d'energies netes. És per això que des de fa anys apostem per un sistema d'energia neta i sostenible com la fotovoltaica, i ara també per l'aerotèrmia. Si vols rebre un pressupost personalitzat per instal·lar plaques solars o aerotèrmia a casa teva, no dubtis posar-te en contacte amb el nostre equip.