L'energia solar que generen les plaques a penes es veurà afectada
Aquest dijous 10 de juny de 2021 hi haurà un eclipsi solar parcial durant el matí. Durant dues hores aproximadament (de 10.48 a 12.44 hora peninsular) es podrà gaudir d'un esdeveniment tan particular com curiós.
Davant d'un eclipsi parcial, la Lluna 'només' cobreix una petita part del Sol, deixant veure l'estrella de manera incompleta. És el tipus d'eclipsi que menys afecta a la quantitat de radiació solar que arriba a la Terra, doncs la Lluna no cobreix el Sol íntegrament.
Tipus d'eclipsis solars
Com es comportaran les plaques solars durant un eclipsi?
Depenent de la zona, l'eclipsi afecta a la producció dels panells solars de forma directament proporcional a la magnitud del fenomen. Amb ecplipsis totals, la producció seria nul·la durant uns minuts i, a partir d'aquí, aquesta creixeria en relació amb la quantitat de sol coberta per la Lluna.
El eclipsis parcials, en canvi, el rendiment dels panells solars no es veu afectat. Així, durant l'eclipsi d'aquest mes de juny, la Lluna cobrirà només un 20% del diàmetre solar al nord, un 10% al centre i un 2% al sud-est i els arxipèlags. És a dir, aquest fenomen serà gairebé imperceptible en la major part del territori, doncs la llum perduda és ínfima.
Quan es repetirà?
L'últim eclipsi parcial que es va poder contemplar a la península va ser a l'agost de 2017, i no ha sigut fins gairebé quatre anys més tard quan s'ha repetit aquest fet. El següent, previst per l'octubre de 2022, pot no tenir rellevància a causa de la coincidència amb la posta de Sol. Si parlem d'altres tipus d'eclipsi, com un total, no serà fins el 12 d'agost de 2026.
Eclipsa la factura de la llum amb l'autoconsum
Si bé hem comentat que les plaques perden efectivitat durant un eclipsi, un esdeveniment d'aquestes característiques pot repetir-se en un mateix lloc una vegada cada tres segles. De mitjana, hi ha al voltant de 250 eclipsis solars a tot el món cada 100 anys.
Els símils no triguen a arribar, i és que les (cada vegada més altes) tarifes de llum poden veure's reduïdes proporcionalment a l'energia que pugui generar una instal·lació fotovoltaica a la nostra teulada. A diferència dels esdeveniments astronòmics, estalviar en la factura de la llum pot repetir-se cada mes amb un bon percentatge de reducció.
SolarProfit, un company de viatge
Fer el pas a l'autoconsum pot ser més fàcil del que sembla. Des de SolarProfit t'assessorarem d'inici a fi; analitzant el cas, creant un pressupost adaptat i encarregant-nos de la instal·lació, així com de la part més feixuga: la paperassa.
No perdis de vista el nostre blog i les nostres xarxes socials, perquè les ajudes solen ser molt demandades i no volem que et perdis l'oportunitat d'aprofitar-les i així estalviar en el consum de llum de la teva llar.