Cinc documentals per a aprendre sobre medi ambient
Unes setmanes enrere es va celebrar la Setmana Mundial de l’Aigua, en la qual es va donar visibilitat molts dels problemes que pateixen les aigües del nostre planeta, una part essencial de la Terra i a la vegada, per la supervivència humana. A les aigües es veuen reflectits els efectes d’un canvi climàtic que empitjora cada vegada més la situació dels glaciars, que disminueixen la seva mida i es fonen any rere any. Alhora, és una mostra de la contaminació humana, que deixa un gran reguer de residus que acaben al mar.
Si vols conèixer més sobre els efectes del canvi climàtic i el medi ambient, et deixem un llistat de cinc documentals que es troben a diferents plataformes en línia per aprendre i conscienciar-nos una mica més sobre la situació del nostre planeta.
1. Un oceà de plàstic (2016) – Netflix
El que devia ser un documental sobre la balena blava va acabar sent un documental sobre els residus plàstics als fons marins. I és que quan el periodista australià Craig Leeson va començar la seva investigació sobre els cetacis, es va sorprendre de la gran quantitat de plàstics que es trobaven a les aigües, inclús servint com a aliment pels animals que hi viuen. A plastic ocean, que l’any 2020 va rebre el Premi Especial al Millor Documental per la conscienciació Mediambiental, mostra el viatge de quatre anys del periodista per diferents països del món bussejant els fons marins a la recerca de residus plàstics. Es tracta d’una realitat oculta en el fons dels nostres mars que suposa cada vegada més un problema més gran tant pel planeta, com per la salut dels animals marins i inclús la nostra.
2. Abans que sigui tard (Before the flood) (2016) – Netflix
Dirigit per cares conegudes com Leonardo DiCaprio, Martin Scorsese i Fisher Stevens, aquest documental reflexiona juntament amb líders mundials, científics i experts en medi ambient sobre els efectes del canvi climàtic i les accions que podem emprendre per frenar el desastre. DiCaprio juntament amb Stevens van viatjar durant tres anys per diferents països del món per conèixer de primera mà els efectes devastadors del canvi climàtic i documentar-ho. A la narració podem veure altres cares conegudes com Elon Musk, Barack Obama o el papa Francesc. El podràs veure a Netflix, Disney+ o National Geographic Channel.
3. The Antarctica Challenge: A Global Warning (2009) – YouTube
Un viatge al cor del canvi climàtic i una de les zones on més ha afectat el canvi climàtic: l’Antàrtida. Allà veurem com les espècies animals de la zona veuen com es degrada el seu hàbitat dia rere dia i han de buscar noves formes de sobreviure i alimentar-se. Què podem fer per combatre els desastrosos efectes del canvi climàtic? Aquest documental, disponible a YouTube, dona resposta a moltes preguntes sobre els devastadors efectes que pateix el nostre planeta.
4. Població zero (2008) – Amazon Prime Video
El relat gira entorn de la hipotètica situació que els humans desapareguessin de la Terra. Quines serien les conseqüències? Seria positiu o negatiu pel planeta? El planeta es troba en una situació climàtica molt preocupant, que està directament relacionada amb l’activitat humana. Amb l’extinció dels humans, aquestes es veurien arrencades d’arrel. Seria capaç la natura de regenerar-se si se li dona una pausa de tota activitat i contaminació humana? Com es transformaria el món? Aquesta situació imaginària mostra com seria el procés de regeneració de la terra sense persones.
5. Gel en flames (2019) – HBO Go
El documental explora un possible escenari futur en el qual l’alliberament de gasos tòxics com el metà a l’Àrtic provoquen un cataclisme que acabi amb l’espècie humana. Però sense quedar-se en una posició catastrofista, analitza com tecnologies existents que extreuen el CO₂ de l’atmosfera podrien ser el remei per a l’emissió de gasos tòxics a l’atmosfera. Perquè sí, hi ha molts científics desenvolupant aquest tipus de tecnologies que potser acaben sent el millor remei per la greu crisi climàtica que tenim.
Escull SolarProfit, la teva companyia de panells solars
En una situació climàtica tan greu com la que tenim, tota acció responsable ajuda. Aquest és un dels motius pels quals apostem per una energia verda renovable com és la solar fotovoltaica. Aquest recurs no perjudica el medi ambient, i permet alimentar l’electricitat d’una casa sense necessitat de recórrer a recursos contaminants com el gas. Tu també vols apostar per l’energia solar? Instal·la plaques solars i uneix-te a la Comunitat amb el Cap Ben Alt.