
L'estalvi energètic en les cases passives
Ens trobem immersos en rutines cada vegada més accelerades, per això la nostra llar ha de ser un refugi de confort i seguretat. Alhora, el respecte pel medi ambient està molt present en el nostre estil de vida. El cert és que a casa ens hem de sentir còmodes, però no a qualsevol preu, i la temperatura juga un paper important. El confort tèrmic afecta directament el benestar de la família, si en una estada fa molta calor o molt fred ens volem anar de seguida.
Les cases passives tenen l'objectiu de climatitzar la llar de forma sostenible i responsable amb el medi ambient.
Què és una casa passiva o PassiveHaus?
El concepte Passive House (casa passiva) s'origina a finals del S. XX a Alemanya, on la climatologia del país posa sobre la taula la necessitat de plantejar habitatges de més qualitat tèrmica i baix consum energètic.
Així doncs, les cases passives busquen el confort tèrmic en el disseny i construcció de l'habitatge, amb l'objectiu de reduir al màxim la pèrdua d'energia i minimitzar la necessitat de calefacció i refrigeració. Mitjançant les característiques i materials de construcció s’aconsegueix entre un 70% i un 90% d'estalvi energètic en comparació a un habitatge convencional (no passiu).
Una Passivehaus utilitza sistemes constructius enfocats a obtenir una climatització optima a través dels següents elements:
- Finestres Passivhaus: Les finestres són un punt de fuga de la calor ha tenir en compte. Hem de posar atenció a la instal·lació de finestres d'altes prestacions que permetin mantenir la calor a l'hivern, alhora que no perden lluminositat.
- Aïllament tèrmic: Aquest és un dels punts més important i que menys s'ha tingut en compte en la història de les construccions espanyoles. És vital triar un bon aïllament dissenyat segons les necessitats de cada edificació per protegir l'habitatge del fred, i també de la calor.
- Ventilació amb recuperació de la calor: aquest element és el pulmó de la casa passiva. Permet la circulació d'aire fresc exterior, el qual es pot convertir en una font de calor a l'hivern. Aquesta circulació contínua fa que l'habitatge sempre estigui ventilat i evita que es perdi energia en obrir les finestres.
- Estanqueïtat: durant la construcció cal tenir en compte els punts on es pot perdre l'aïllament tèrmic, com les caixes de persiana, endolls, marcs de finestres i portes, parets de guix, entre d'altres. Cada element ha d'assegurar la seva funcionalitat quant a estanquitat.
Les construccions 100 % passives poden ser certificades voluntàriament per l'Institut Passivehaus, que es regeix per uns exigents paràmetres de control i mitjançant el qual es constata un consum energètic pràcticament inexistent.
I si el meu habitatge no és passiu?
Molts dels edificis que actualment trobem a Espanya, especialment els construïts als anys 70 i 80, no estan dissenyats per mantenir el confort tèrmic, ja sigui pels materials de construcció, disseny estructural o orientació. Hi ha alguns hàndicaps que no es poden abordar sense fer grans reformes. No obstant això, sí que hi ha canvis que poden influir positivament en la transició cap a les cases passives, com les finestres o els sistemes de climatització o regulació de temperatura.
Amb quina energia es climatitza una casa passiva?
Aerotèrmia és la millor tecnologia per a cases passives
Les Passivehaus busquen reduir el consum de fonts d'energia maximitzant el confort tèrmic. Sabem que l'aerotèrmia és un dels sistemes de climatització que menys energia consumeix, per la qual cosa és la solució energètica perfecta.
Trobaràs tots els detalls sobre què és l'aerotèrmia en aquest article. A tall de recordatori, podem definir l'aerotèrmia com una tecnologia que utilitza l'energia de l'aire exterior per produir calefacció, aire condicionat i aigua calenta sanitària.
L’aerotèrmia, no només unifica els sistemes de climatització, si no que permet un estalvi de fins al 70% en la factura energètica. A més, l'aerotèrmia és molt més respectuosa amb el medi ambient que els sistemes de gas o gasoil.
En aquest punt, potser et preguntes: Es pot instal·lar aerotèrmia en una casa o pis ja construït? La resposta és sí. La tecnologia avança ràpidament i els sistemes d'aerotèrmia actuals amb els radiadors i fan coils ja presents a la teva llar.
L'autoconsum solar en una casa passiva
Seguint amb l'esmentat anteriorment, les cases passives utilitzen tecnologies eficients i sostenibles que potencien l'eficiència energètica, mentre afavoreixen l'estalvi en les factures de subministraments energètics.
Les instal·lacions fotovoltaiques responen a les condicions d'eficàcia, eficiència i estalvi, per la qual cosa són una font d'energia convenient en cases passives. Aprofitar l'energia inesgotable del Sol ens permet ser sostenibles i autosuficients.
És legal una casa passiva a Espanya?
Per descomptat. És legal i a més s'està estenent la seva construcció. En 2019, es va realitzar l'última modificació del codi Tècnic a Espanya, regulant aspectes rellevants relacionats amb l'aplicació característiques de les construccions passives.
Per tant, la unió entre ecodisseny i construcció té un paper vital en les noves edificacions, i en la rehabilitació d'habitatges existent. A Espanya, més de la meitat del parc immobiliari té més de 40 anys, per la qual cosa no estan dissenyats per a ser energèticament eficients.
Gràcies a les noves tecnologies, podem millorar l'eficiència energètica sense perdre de vista l'estalvi amb sistemes de climatització responsables amb el medi ambient, com l'aerotèrmia o els sistemes fotovoltaics.
SolarProfit et proporciona solucions energètiques sostenibles
Sabem que sentir-se a gust a casa és importantíssim, i des de SolarProfit t'ajudem a transformar el teu habitatge en una llar eficient energèticament. El confort no té per què estar renyit amb l'estalvi. Les noves tecnologies estan potenciant la transició energètica sense perdre de vista el respecte pel medi ambient.
Si tens dubtes sobre quin és el sistema més adequat per a la teva llar, els nostres tècnics t'assessoraran abans, durant i després de dur a terme la instal·lació d'un sistema d'aerotèrmia o plaques solars fotovoltaiques.