El Reial decret llei 14/2022 suposa un impuls a les energies renovables per reduir el consum energètic
A principis del mes d’agost, el Consell de Ministres va aprovar el Reial decret llei 14/2022 com a pla per reduir, principalment, el consum d’energia en edificis administratius, comercials i de pública concurrència.
Aquest Reial decret ha aprovat l’anomenat Pla de Xoc d’estalvi i gestió energètica en climatització. L’objectiu principal és reduir el consum d’energia el màxim possible i, conseqüentment, reduir la dependència exterior. A més, pretén agilitzar les tramitacions, potenciar l’emmagatzematge i l’autoconsum fotovoltaic i facilitar encara més la descarbonització. Això darrer és especialment important en un context de conflicte bèl·lic a Ucraïna.
Pel que fa a la compensació d'excedents, el Reial decret aprova mesures per accelerar la legalització de les instal·lacions d'autoconsum amb excedents i reduir d'aquesta manera el temps de posada en marxa, establint un mecanisme per a aquelles instal·lacions que triguin més de dos mesos a regularitzar-se. A més s'accepta el canvi de modalitat dels excedents (amb excedents o sense excedents) cada quatre mesos. Per altra banda, s'aproven mesures per impulsar el sector de les renovables.
Mesures per a la reducció de la dependència energètica exterior
Per tal d’assolir l’objectiu de reducció de dependència exterior i estar previnguts davant un possible tall de gas rus, el govern espanyol ha aprovat algunes mesures com:
- La posada en marxa de 350 milions d’euros en ajudes per a incrementar l’eficiència energètica i potenciar l’autoconsum.
- Una nova subhasta de renovables, per a centrals eòliques i fotovoltaiques.
- La consulta pública per a l’actualització del Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (PNIEC) 2021-2030.
La Unió Europea ha posat en marxa algunes mesures addicionals per a reduir el consum de gas rus i avançar en el camí cap a la descarbonització com:
- Substituir progressivament el consum de gas per altres fonts d’energia.
- Promoure la reducció del consum de calefacció i aire condicionat.
- Recomanar als països europeus amb major dependència russa (com és el cas de República Checa, Moldàvia, Letònia, Hongria o Eslovàquia) una reducció d’un 15% en l’ús de gas fins al 31 de març de 2023.
- Recomanar als països europeus amb una menor dependència de gas rus, com és el cas d’Espanya, una reducció del consum de gas del 7%.
Incentivar l’estalvi energètic i reduir el consum de no renovables
Una de les mesures clau que es va posar en marxa el 10 d’agost en l’àmbit nacional va ser la limitació de la temperatura de l’aire condicionat. A l’estiu, el límit per a edificis públics, centres comercials, aeroports o espais culturals, entre d’altres, serà de 27ºC. En canvi, a l’hivern, la temperatura de la calefacció es limitarà als 19ºC. Tanmateix, hi ha algunes excepcions en què el límit de la temperatura serà flexible, com són els casos dels centres esportius, bars, restaurants, cuines o discoteques.
Els establiments comercials comptaran amb algun canvi addicional, com és l’obligació d’apagar les llums dels aparadors a partir de les 22h, norma que també s’aplicarà als edificis públics. Per altra banda, a partir del 30 de setembre, els comerços hauran de comptar amb un tancament automàtic a les portes. Totes aquestes mesures estaran, de moment, vigents fins a l’1 de novembre de 2023.
Tria les renovables i passa’t a l’autoconsum amb SolarProfit
En un moment d’innegable emergència climàtica, tota acció responsable amb el medi ambient és important. És per això que SolarProfit aposta per una energia que respecta el medi ambient com és la solar fotovoltaica. Contacta amb els nostres experts i escull la solució que doni cobertura a les teves necessitats energètiques. Uneix-te a la Comunitat amb el Cap Ben Alt de SolarProfit.