Hi ha relació entre el canvi d’hora i el rendiment de les plaques solars fotovoltaiques?
Com cada últim cap de setmana de març, la matinada del dissabte 26 al diumenge 27 de març haurem d’avançar el rellotge una hora per entrar oficialment a l’horari d’estiu. Per tant, les 2 de la matinada passaran a ser les 3, provocant així que tinguem una hora menys per dormir. Aquest canvi en l’horari oficial es justifica en pro de l’eficiència energètica, amb la idea que així puguem aprofitar al màxim les hores de Sol en el nostre dia a dia.
El cert és que, precisament, l’eficiència energètica és un concepte que en els darrers anys està guanyant força tant en l’àmbit personal com en l’àmbit de les polítiques públiques. El canvi climàtic, la pujada del preu de la llum i la necessitat de reduir la dependència respecte als combustibles fòssils són només alguns exemples de la urgència d’aquesta transició en matèria d’energia.
Quins factors influeixen en el rendiment de les plaques solars?
Se sol creure que, com més calor faci, més energia produiran les instal·lacions solars fotovoltaiques. Però no és ben bé així, ja que el bon funcionament dels panells no està tan relacionat amb la calor com amb la radiació de llum solar que reben.
El rendiment de les plaques arriba al seu zenit quan l’ambient és temperat. Per tant, les temperatures extremes afecten negativament a les plaques solars i a la seva capacitat de producció d’energia elèctrica. Amb tot, durant els mesos d’estiu aquesta afectació en el seu rendiment queda compensada per l’augment d’hores de Sol que hi ha en aquest període de l’any. Així, el canvi d’hora que es produeix a finals de març marca l’inici de l’època en què més rendibles poden arribar a ser les instal·lacions d’autoconsum solar fotovoltaic, tant en l’àmbit residencial com en l’àmbit industrial.
La radiació solar: la clau pel funcionament dels panells solars
La fotovoltaica és l’energia més rendible a Espanya gràcies al potencial solar del país. De fet, la península és una de les zones d’Europa que més hores de Sol rep de mitjana anualment. La cúspide de producció de les plaques solars ocorre, però, quan les temperatures ronden els 25 graus centígrads. Així, la tardor i la primavera seran èpoques en què les plaques funcionaran a bon rendiment gràcies a les temperatures moderades que se solen registrar en aquests períodes de l’any, característiques del nostre clima mediterrani.
Precisament, el fet que no visquem hiverns extrems fa que Espanya es posicioni com un dels països amb més potencial de cara a l’autoconsum solar fotovoltaic. De fet, el govern del país hi ha apostat amb força durant els últims anys, sobretot des de la derogació l’any 2018 de l’Impost al Sol. Avui en dia, doncs, no està penalitzada l’aposta per aquesta energia renovable i s’ofereixen ajudes a tots aquells qui decideixin fer el pas cap a l’autoconsum.
Plaques solars i autoconsum amb SolarProfit
Des de SolarProfit acompanyem els usuaris en el seu camí cap a l’autoconsum, i ens encarreguem de gestionar els tràmits associats. Si estàs pensant a instal·lar plaques solars a casa teva o al teu negoci, pots sol·licitar un pressupost per descobrir quina seria la millor opció pel teu cas particular. Els nostres tècnics t’assessoraran per trobar la solució més idònia per donar resposta a les teves necessitats energètiques. La bona energia ha arribat per quedar-se!