La independència energètica és una oportunitat per a la creació de nous llocs de feina
L’augment descontrolat en el preu de la llum ha estat i encara és un dels temes més recurrents en l’ordre del dia. A més, qüestions recents com el conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna han fet que es posin sobre la taula temes com l’excessiva dependència energètica d’alguns països (en el cas d’Espanya, es calcula que és del 73%). Partint d’aquests escenaris, els experts asseguren que el futur apunta cap a l’aposta per les energies renovables i l’eficiència energètica, la qual cosa afavorirà les contractacions vinculades al sector energètic durant l’any 2022.
Les mancances del model energètic actual
Malgrat que en els últims temps es parli de transició energètica i descarbonització de l’economia, la realitat és que avui en dia l’actual model energètic encara està basat en gran mesura en l’ús de combustibles fòssils, els quals són finits, altament contaminants i les seves reserves estan principalment concentrades en pocs països.
El camí és llarg, però de mica en mica les renovables guanyen terreny al nostre país. Una mostra d’això és el 46,7% de generació elèctrica provinent de renovables que es va registrar l’any 2021, una xifra molt positiva que supera la marca d’anys anteriors. Un dels objectius marcats dins el Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (2021-2030) és millorar l’eficiència energètica en un 40%.
Una oportunitat per a crear llocs de feina
L’evolució i el creixement de les energies renovables a Espanya crea, conseqüentment, una major presència de professionals dins el sector i un augment de llocs de treball. Això ofereix noves oportunitats a perfils laborals nous i obre el ventall a nous tipus de formació i noves branques de coneixement. De fet, existeixen avui dia formacions específiques per a ocupar llocs de feina dins el sector de les renovables, com formacions en base a projectes concrets dins l’àmbit de les instal·lacions solars o les de generació eòlica.
Segons dades de la consultoria Hays España, les contractacions dins el sector energètic augmentaran entre un 20 i un 30% durant aquest any 2022, respecte a les dades de 2019. Es calcula, a més, que cap a l’any 2050, els llocs de feina relacionats amb les renovables seran entorn del 80%.
Un estudi de la Universitat Tecnològica Lappeenranta, a Finlàndia, estima que dels 35 milions de nous llocs de feina que es crearan fins a l’any 2050, 22 milions estaran directament relacionats amb el Sol.
Nous perfils per noves necessitats
El món laboral està en actualització i reinvenció constant, sobretot pel que fa a l’àmbit tecnològic i de les renovables. Per aquest motiu, es va generant la necessitat d’adaptar els llocs de feina a les necessitats creixents del sector. Això obre, doncs, una nova oportunitat a noves branques i formacions, sobretot dins les disciplines STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques).
Un dels perfils més demandats és el de project manager, amb una base de coneixements sobre enginyeria. També es busquen gestors de sostenibilitat, tècnics de turbines de vent, consultors solars o soldadors i experts en equips criogènics. Finalment, també estan molt demandats els compliance managers, que s’encarreguen de vetllar pel compliment de les polítiques internes i temes legals per part de l’empresa.
SolarProfit aposta pel talent
L’equip de SolarProfit aposta pel talent, i periòdicament obre diferents ofertes laborals. Si estàs buscant feina i el teu perfil s’adapta a les necessitats d’alguna de les nostres places vacants, no dubtis posar-te en contacte amb nosaltres. Uneix-te al nostre equip!