La Unió Europea aposta per les plaques solars fins al 2029, com a mínim
Els conflictes bèl·lics recents han propiciat que els europeus creguin en la necessitat de reduir la seva dependència respecte al gas i el petroli russos. La Comissió Europea, davant d’aquesta situació, va posar en marxa fa uns mesos una estratègia que atorga protagonisme a les energies renovables en el futur del subministrament energètic europeu.
A part d’un important pla de diversificació de subministraments energètics, es vol accelerar notablement l’aplicació de les energies renovables i, en aquest escenari, l’energia solar es presenta com la font d’energia més potent del futur per reduir la dependència energètica respecte a Rússia i fer front al canvi climàtic. De fet, l’estratègia europea planteja duplicar la capacitat fotovoltaica per l’any 2025 i la instal·lació de 600 GW pel 2030.
Paral·lelament a aquests objectius més difosos, Europa vol posar en marxa la implantació gradual de l’obligació legal quant a instal·lació de plaques solars en edificis comercials i residencials. En concret, serà obligatori instal·lar panells en:
- Edificis comercials nous amb una àrea de més de 250m2 a partir de l’any 2026.
- Edificis comercials ja existents amb una àrea de més de 250m2 a partir de l’any 2027.
- Edificis residencials nous a partir de l’any 2029.
Davant d’aquest escenari, és clar com la Comissió Europea aposta pel gran potencial que té l’energia solar, igual que ja han fet molts autoconsumidors fins al moment.
L’energia fotovoltaica i les plaques solars a casa nostra
Des de la derogació del conegut Impost al Sol l’any 2018, a casa nostra s’ha començat a apostar amb força per l’autoconsum fotovoltaic tant en l’àmbit residencial com en l’industrial. De fet, segons dades de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), durant el primer trimestre de l’any 2022 ja s’han realitzat més de la meitat d’instal·lacions fotovoltaiques a Catalunya (6.404) que en tot el 2021 en el mateix territori (12.796).
A aquesta realitat cal sumar-hi les ajudes econòmiques a les quals poden optar els autoconsumidors i que contribueixen a reduir notablement el període d’amortització de la inversió que es fa quan s’instal·len plaques solars. D’entre aquest tipus d’ajudes cal destacar les bonificacions en l’Impost sobre Béns Immobles (IBI), les quals estan disponibles en un gran nombre de localitats de totes les comunitats autònomes (a excepció només de Navarra).
Si tu també estàs pensant a fer el pas cap a l’autoconsum fotovoltaic, des de SolarProfit t’assessorarem durant tot el procés i realitzarem un estudi tècnic per idear la millor solució d’autoconsum d’acord amb les teves necessitats energètiques. El nostre equip s’encarregarà de dur a terme tots els tràmits associats al procés i et mantindrà al dia de les ajudes a les quals podries optar. A SolarProfit fa més de 15 anys que treballem perquè persones com tu puguin gaudir d’una energia neta i renovable com la solar a casa seva i/o al seu negoci.