Què és l'aerotèrmia i com funciona?
L'aerotèrmia es defineix com un tipus de tecnologia o font d'energia que consisteix a aprofitar l'energia de l'aire per a la climatització de la llar. Es tracta d'una font d'energia neta, renovable i no contaminant que es troba cada vegada més en auge en el sector renovable.
Els seus primers usos es remunten a principis del segle XX, i es van estendre més per Europa durant la dècada dels 60. Després d'uns primers invents com l'aire condicionat o altres sistemes de climatització, la tecnologia va continuar avançant en els pròxims anys fins a la creació de l'aerotèrmia. Ha estat ja en l'última dècada quan aquesta tecnologia s'ha estès més entre les llars espanyoles.
Així funciona l'aerotèrmia
Per entendre com funciona un sistema d'aerotèrmia, cal endinsar-nos una mica més dins dels seus conceptes bàsics:
Parts d'un sistema d'aerotèrmia
El primer és conèixer els principals components d'un sistema d'aerotèrmia:
- Bomba de calor: aquesta és la peça central i fonamental per al funcionament del sistema d'aerotèrmia. És l'encarregada de transformar l'energia de l'aire en climatització per a la llar, mitjançant una aportació d'energia elèctrica. Aquesta climatització pot ser des de calefacció, fins a refrigeració o aigua calenta sanitària.
- Dipòsit ACS (Aigua Calenta Sanitària): aquests dipòsits acumulen l'aigua calenta per al seu consum a la llar.
- Dipòsit d'inèrcia: realitza la funció de pulmó per a la calefacció o refrigeració de la llar. Té un volum suficient per poder absorbir pics de demanda, així com per evitar arrencades o aturades de compressor freqüents. També fa la funció de separador hidràulic.
- Tanc multifunció: aquest element és la combinació de dipòsit d'inèrcia i un tanc d'aigua calenta, tot en un. El mateix tanc uneix les dues funcions que es troben separades en el sistema convencional.
A més, l'aerotèrmia és compatible amb els següents sistemes de climatització de la llar:
- Emissor tèrmic: qualsevol equip que s'utilitzi per climatitzar la llar. Alguns emissors només poden calefactar, d'altres també poden refrigerar. Tenim els següents tipus d'emissor:
-
Radiadors: emissor convencional en ferro, xapa o alumini que serveix per a la calefacció de la llar.
-
Sòl radiant: sistema de tubs muntat a terra que permet treballar a temperatures més baixes assolint una major eficiència, així repartir de forma més homogènia la calor a l'interior de l'habitatge. Existeixen també la versió del sòl refrescant, que permet generar calor i fred.
-
Fan coils: sistema semblant a un split d'aire condicionat on en comptes de refrigerant passa aigua per un banc de tubs, millorant l'intercanvi tèrmic mitjançant un ventilador, sovint consta de diverses velocitats.
Funcionament i generació d'energia
En primer lloc, la calor de l'ambient arriba a la bomba de calor, i aquesta el transforma en energia. Ho fa mitjançant l'acció del compressor de la bomba de calor, impulsant aigua a temperatures d'entre 7 ºC i 75 ºC segons aplicació.
Per escalfar aigua sanitària, s'impulsa aigua a l'acumulador d'ACS i l'intercanvi es realitza al seu interior mitjançant un serpentí.
Per escalfar o refredar el dipòsit d'inèrcia, s'impulsa aigua cap a aquest fins a arribar a la seva consigna de temperatura.
En el cas del tanc multifunció, té ambdós dipòsits dins i s'autogestiona mitjançant una vàlvula de tres vies (la funcionalitat és la mateixa que en el sistema convencional).
El sistema de calefacció/refrigeració funciona impulsant aigua del dipòsit d'inèrcia als emissors tèrmics mitjançant l'ordre del termòstat ambient de la llar.
El sistema d'aigua calenta sanitària treballa per acumulació, mantenint l'acumulador a temperatura consigna de manera que en obrir una aixeta tinguem sempre aigua calenta.
L'aerotèrmia és una solució ideal per a pisos, cases i fins i tot empreses amb la qual pots estalviar fins a un 75 % del teu consum. Si a més ja comptes amb una instal·lació fotovoltaica, pots maximitzar encara més aquest estalvi.
També es poden diferenciar els seus components segons la seva ubicació:
- Unitat exterior: és la part del sistema que s'instal·la fora de l'habitatge. S'encarrega de captar l'energia de l'ambient per, juntament amb l'aportació d'energia elèctrica, impulsar aigua a l'interior de la llar per a la climatització.
- Unitat interior: Rep la impulsió d'aigua de la unitat exterior per repartir-la pels diferents subsistemes (aigua calenta sanitària, calefacció o refrigeració).
Dos tipus de sistemes d'aerotèrmia segons l'espai disponible
L'espai de què disposi una llar no hauria de ser un inconvenient per començar a aprofitar els avantatges de l'aerotèrmia. És per això que hi ha dues opcions a mida:
- Sistema amb tanc multifunció: Es tracta d'una bomba de calor aerotèrmica monobloc (localitzada a l'exterior de l'habitatge) que impulsa aigua cap al tanc multifunció, localitzat a l'interior de l'habitatge, i aquest ja reparteix l'aigua als sistemes de calefacció i aigua calenta sanitària. Aquest sistema és l'indicat per a ubicacions on l'estètica o l'espai siguin vitals.
- Sistema tradicional amb dipòsits: Es tracta d'una bomba de calor aerotèrmica monobloc (localitzada a l'exterior de l'habitatge) que impulsa aigua cap a dos dipòsits localitzats en una sala tècnica (per exemple, de calderes), de manera que des de l'acumulador d'ACS generem aigua calenta sanitària, i des del dipòsit d'inèrcia alimentem els emissors de calefacció. Aquest sistema és més econòmic, però requereix d'espai, i una sala tècnica on col·locar els dipòsits.
Aerotèrmia: beneficiosa per a tu, beneficiosa per al planeta
Són nombrosos els avantatges d'instal·lar aerotèrmia a la teva llar, una d'elles és l'impacte nul que té en el medi ambient, ja que no emet gasos contaminants i contribueix a la reducció de l'efecte hivernacle. En pròxims posts al nostre blog podràs conèixer tots els avantatges de l'aerotèrmia.
I si ja comptes amb una instal·lació d'autoconsum fotovoltaic, aquests beneficis es multipliquen encara més, ja que converteixes la teva llar en totalment sostenible i respectuós amb el planeta.
SolarProfit i la combinació més sostenible
SolarProfit ja no només aprofita l'energia del Sol, sinó que fa un pas més i també aprofita l'energia de l'ambient per obtenir una combinació perfecta: una llar sostenible. Si tu també vols fer el pas a l'autoconsum solar, saber més sobre l'aerotèrmia o sobre la combinació d'ambdues tecnologies, no dubtis posar-te en contacte amb nosaltres. El nostre equip resoldrà tots els teus dubtes i t'acompanyarà durant tot el procés de legalització i també d'instal·lació.