Quins reptes es plantegen per les energies renovables com la solar fotovoltaica?
L’energia solar fotovoltaica i l’eòlica estan guanyant pes en el panorama internacional. Malgrat que els consensos mundials en matèria energètica normalment es presenten com a insuficients, la majoria de governs són conscients de la importància de la transició energètica i de l’aposta per les energies renovables per tal de frenar els efectes del canvi climàtic.
Partint d’aquesta situació, la transició energètica planteja un repte: si la tendència marca menys dependència del carbó i del gas natural, com podem emmagatzemar suficient energia renovable per cobrir les nostres necessitats quan és de nit o no fa vent? O com podem aconseguir emmagatzemar-la en períodes de baixa demanda per poder-la utilitzar posteriorment durant els pics de demanda?
Com podem emmagatzemar energies renovables a gran escala?
La majoria de respostes a aquestes preguntes apunten a les bateries de gran capacitat. Les més utilitzades avui en dia en telèfons mòbils i ordinadors portàtils, per exemple, són les bateries de ions de liti, les quals tenen un cost d’uns centenars d’euros per kWh. La qüestió és que perquè aquesta aposta surti a compte, hauria de ser igual de barata, fiable i flexible que el gas natural, la qual cosa implica que el sistema de bateries hauria de costar menys de 10 euros per kWh.
Davant d’aquest repte, ja hi ha empreses que creuen que es poden desenvolupar grans bateries de materials econòmics i amb gran densitat energètica. Les bateries de ions de liti, precisament, cada vegada són més barates i potents. De fet, els sistemes d’aquesta tipologia representen avui en dia la major part de l’emmagatzematge d’energia elèctrica que s’instal·la a tot el món, i els experts coincideixen que són una bona aposta per donar resposta a l’emmagatzematge intradiari, és a dir, tenir la capacitat de proporcionar ràfegues ràpides d’electricitat en moments concrets per minimitzar el desequilibri que hi ha entre generació i demanda.
Els reptes de l’energia solar fotovoltaica i els sistemes de plaques solars
És innegable que les energies renovables com la solar fotovoltaica han aconseguit coses que fa uns anys es creien impensables, com la capacitat per subministrar quantitats enormes d’electricitat o el fet que poden ser realment rendibles. Tot i els reptes que es plantegen més amunt, el cert és que la demanda d’electricitat disminueix notablement duran les hores de foscor i, per ara, les fonts d’energia renovable són capaces de donar resposta a la demanda existent.
Amb tot, la transició energètica serà definitiva en el moment en què siguem capaços de compensar el subministrament intermitent d’energia que aporten les renovables. Per tant, cal combinar aquests tipus de sistemes de generació d’energia amb sistemes d’emmagatzematge energètic. Com hem vist, l’emmagatzematge d’energia s’associa directament amb les bateries elèctriques, i tot i que aquestes cada vegada són més barates i eficients, existeixen sistemes d’emmagatzematge mecànic (centrals hidràuliques de bombeig), tèrmic (centrals de concentració solar) i químic (hidrogen) que poden representar-ne una alternativa real.
Les instal·lacions de plaques solars a petita escala
A nivell residencial i industrial, les instal·lacions de plaques solars representen una opció idònia per guanyar independència de la xarxa elèctrica convencional, o bé per ser-ne independents (en funció de si es té una instal·lació connectada o no a la xarxa). A més, el govern impulsa un paquet d’ajudes econòmiques, com la bonificació en l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) o les subvencions autonòmiques, que ajuden als autoconsumidors a amortitzar la inversió, fent així que l’energia solar fotovoltaica sigui una opció realment rendible avui en dia.
Si estàs pensant a fer el pas cap a l’autoconsum fotovoltaic i vols instal·lar plaques solars a casa teva o a la teva empresa, des de SolarProfit t’assessorarem per trobar la millor solució pel teu cas particular i per assegurar que les teves necessitats energètiques quedin cobertes des del primer dia. A més, et mantindrem al dia de les ajudes a les quals pots optar per ser autoconsumidor i resoldrem els dubtes que et sorgeixin al llarg del procés. La transició energètica és una realitat, i està a les nostres mans poder-la accelerar per aconseguir un model energètic més just i respectuós amb el medi ambient.