Al mal temps, bones plaques
El Sol va disminuint d'intensitat amb l'arribada de la tardor, els dies són més curts i apareixen els primers núvols. Veient el cel encapotat, el sentit comú ens fa pensar que les nostres plaques solars no generen energia durant els dies nuvolats. Res més lluny de la realitat. La tecnologia que utilitzen els sistemes fotovoltaics ha evolucionat ràpidament en els últims anys, permetent optimitzar el rendiment dels panells solars fins i tot en climes plujosos.
Som afortunats de viure en un dels països de la Unió Europea amb més hores de Sol a l'any. Això es tradueix en una gran oportunitat per al consum d'energia solar, fins i tot al nord del país.
El clima i el rendiment de les plaques solars
Indubtablement, sí. El funcionament de les plaques solars no només es basa en radiació visible directa i contínua, hi ha altres factors per tenir en compte. Els sistemes fotovoltaics capten tant radiació directa com radiació difusa. I et preguntaràs què és la radiació difusa? Hi ha diferents longituds d'ona, moltes d'elles també permeten la generació d'energia solar, ja que traspassen els núvols i arriben a les plaques solars, encara que no siguin visibles per a l'ull humà.
Mentre que a la primavera i a l'estiu la quantitat d'energia produïda és molt elevada (per la quantitat d'hores sol i els cels ennuvolats), a la tardor i hivern pot baixar lleugerament. En resum, el mal temps afecta la quantitat d'energia que els panells solars són capaços de produir.
No obstant això, hem de considerar que la producció d'energia mai es para durant el dia, és a dir que, encara que el cel no estigui ennuvolat podem continuar generant energia a través de la lluminositat ambiental, i és que el Sol brilla, encara que hi hagi núvols.
En definitiva, no t'ha de preocupar el clima de la teva zona geogràfica a l'hora de decidir-te a instal·lar plaques solars fotovoltaiques, i encara menys a la península. Qualsevol comunitat autònoma d'Espanya, incloses les del nord, té un clima més que favorable per beneficiar-se de l'autoconsum i estalviar gràcies a les plaques solars. A més, al nord d'Espanya s'han posat a la disposició ajudes molt interessants (Euskadi, Navarra o Cantàbria entre d'altres) per incentivar la proliferació d'instal·lacions solars a les teulades. Per tant, ara encara és més rendible unir-se a l'autoconsum.
Hores de Sol anuals al món
Font: Geografia Infinita
Els països europeus tenen un objectiu comú marcat per l'Agenda 2030, aconseguir augmentar considerablement el consum d'energies renovables, en contraposició a les tradicionals (i contaminants). Per això, s'han establert diferents accions de difusió, conscienciació que accelerin la consecució d'aquest objectiu. Així mateix, també s'han establert diferents ajuts per a particulars i empreses.
I és que el sector de l'energia solar és més present que mai. El 2022 es van batre rècords, el 22% del consum d'energia de la Unió Europea provenia de fonts eòliques i solars. Aquest 2023 a Espanya, l'energia solar està passant per davant a l'eòlica, gràcies en part als 5.249 MW de potència instal·lada acumulada en autoconsum.
Segons dades de Solar Power Europe, en el rànquing europeu, Espanya és el segon país que més a la penetració d'energia solar, només per sota d'Alemanya.
A més de la nuvolositat, però, hi ha altres condicions climàtiques presents al nord de la península. Si bé hem vist que el Sol brilla encara que hi hagi núvols, repassem les altres condicions.
Les plaques solars funcionen en dies nuvolats?
Les plaques produeixen sempre que hi hagi llum solar i les hores de sol són un indicador de l’estalvi que pots arribar a generar. Sempre que les plaques generin, tindràs electricitat gratuïta que no hauràs de fer servir de la xarxa. Per tant, podem dir que faci núvol, sol o pluja, estaràs estalviant en més o en menys mesura, però l’estalvi sempre estarà allà (a partir del 50% de la factura de la llum). Astúries, per exemple, tot i no ser de les comunitats autònomes amb més radiació solar dins d'Espanya, segueix estant molt per sobre d'Alemanya en quant a producció solar per m2 (1.200 kWh/m2).
- Dies de pluja. La pluja ajuda al fet que les plaques solars es mantinguin en òptimes condicions, ja que l’aigua neteja la brutícia acumulada a la superfície de la instal·lació, facilitant la seva màxima eficiència. En el cas de les tempestes, aquestes fan que els panells fotovoltaics abaixin les seves temperatures fent que el panell sigui encara més rendible.
- Dies de calamarsa. Les calamarsades no acostumen a ser molt comunes al nord d’Espanya, però no està de més saber que una calamarsada no té la capacitat de fer malbé una placa solar. Un panell de qualitat resisteix l’impacte equivalent a una pilota de golf sense trencar-se.
- La neu. Si bé una gran nevada pot minvar el rendiment de les plaques solars quan aquesta dura més de l’esperat i provoca grans cúmuls de neu, quan rellisca del panell quedant-se al voltant de la instal·lació, pot ajudar a augmentar la producció d’energia solar. La neu reflecteix la llum del Sol, donant un impuls positiu d’energia els mesos més freds.
- El vent. Una bona instal·lació està dissenyada i supervisada per enginyers i professionals amb experiència i coneixements d’estructures. Per tant, pot suportar sense problemes la força del vent.
La naturalesa, com sabem, és imprevisible, però podràs dormir tranquil sabent que aquestes instal·lacions són capaces de suportar climatologia adversa, com ara el recent temporal Filomena.
SolarProfit, generadors de bona energia
És per això que des de SolarProfit t'animem a contribuir a propagar la bona energia instal·lant plaques solars, amb les quals ajudes en les iniciatives en detriment de la contaminació, alhora que no dependràs de companyies elèctriques, augmentant la teva autosuficiència amb el consum d'energia solar. I ara, quina excusa tens per no passar-te a l'autoconsum?