Quantes plaques solars necessito a casa?

La quantitat de plaques que més s'ajusta a cada cas

Si estàs pensant a posar plaques solars a casa teva és probable que t’hagis fet aquesta pregunta. Ja sigui perquè et preocupa l’espai que pugui ocupar a la teva teulada o simplement perquè vols saber si amb la superfície que tens podràs posar col·locar plaques suficients per arribar a cobrir el teu consum elèctric habitual.

“El nombre de panells solars que necessitaràs depèn dels teus hàbits de consum.”

Quan parlem d’autoconsum fotovoltaic en cases, cada cas és diferent i requereix d’una anàlisi personalitzat. La ubicació i orientació de la teulada, la identificació de possibles objectes que puguin fer ombra, els metres quadrats disponibles, o directament altres variables relacionades amb els hàbits de consum. També s’ha de tenir en compte les polítiques fiscals per les instal·lacions fotovoltaiques, ja que varien en funció del municipi i es van actualitzant amb freqüència.

Per tant, si vols fer una estimació exacta de quantes plaques solars necessites, el millor és sol·licitar una assessoria energètica. D'aquesta manera t’asseguraràs de no deixar-te cap variable en la teva estimació. I tot i que l'assessorament d'un professional és primordial, pots fer un càlcul aproximat del nombre de panells que necessites.

 

Quins aspectes he de tenir en compte per calcular el nombre de plaques solars?
  1. Fixa't en la factura de la llum. Quin és el teu consum mensual?

El primer és fixar-te en la teva factura mensual de la llum. Veuràs especificat els kWh que són els milers de watts usats cada hora a casa teva. Després veurem com calcular quantes plaques necessites per cobrir part d'aquest consum elèctric, estalviant-te així molts diners de les teves factures.

  1. Com s'orienta la teva teulada?

L’ideal seria que la teva instal·lació estigués orientada cap al sud. En cas de ser així, faria falta instal·lar el menor nombre de panells, ja que produirien de forma més eficient. Però no t'has de preocupar si la teva teulada no està perfectament orientada, ja que les plaques produiran igualment. Simplement hauràs d'adaptar el nombre de panells que instal·lats en funció de la capacitat de producció que ofereix la teva orientació.

  1. Com d’assolellada és la teva zona?

La zona geogràfica en què vius és un factor important. Per exemple, si instal·les el mateix nombre de panells a les Illes Canàries produiràs més que si els instal·les al nord d'Espanya, on hi ha menys hores de sol.

Malgrat això, les diferències climàtiques dins de la península són mínimes. L'important aquí és saber quantes hores de sol tens de mitjana a casa teva. Per això s'utilitza la HSP (Hora Solar Pic). La HSP seria el nombre d'hores que tenim al dia amb una hipotètica irradiació solar constant de 1000 W/m2. Són les hores en què un panell proporcionaria la seva potència pic. Dit planerament, la HSP són les hores de les quals disposem en un dia per treure el màxim profit d'un panell solar. En el següent punt veurem per a què et servirà aquesta mesura.

  1. Quanta energia produeixen els panells que vols instal·lar?

Quan multipliquem la HSP per la potència pic (Wp) del panell que volem instal·lar obtenim l'energia que podria proporcionar aquesta placa. Per exemple, amb un panell solar de 320Wp i 5HSP obtindríem una energia de 1.600 W en un dia (320 x 5 = 1.600).

Sabent els watts que pot produir 1 panell a la nostra teulada, només faltaria comparar-lo amb el consum que apareix a la nostra factura mensual i calcular quants panells farien falta per arribar al nostre objectiu de producció. Automàticament també podríem calcular quan ens podríem arribar a estalviar de la factura mensual.

Posem un exemple:

Imagina que tens un consum anual de 3.500 kWh (300 kWh mensuals) i la teva teulada te potencial per produïr 1.250 kWh a l'any, que en funció de les característiques de la casa pot ser més. Dividint aquests dos nombres obtindrem la potència que hauríem d'instal·lar en aquesta casa: 3.500 / 1250 = 2,4 kWp. Finlment, tenint en compte que 1 panell produeix uns 325W de potència arribaríem a la conclusió que aquesta instal·lació necessita uns 8 panells (2.400 / 325 = 7,4).

  1. Quina mida tenen els panells que vols instal·lar?

L'últim pas serà veure si el nombre de panells que has calculat que necessites en l'apartat anterior hi caben en l'espai que tens disponible. És per això que en els projectes d'autoconsum residencial la mida dels panells és important per poder treure el màxim profit a l'espai en la teva teulada.

Com a norma general, uns panells solars més petits et permetran distribuir millor les plaques, aprofitant molt més tota la superfície disponible. Per exemple, els panells de dimensions de 1m x 1,60m són una bona opció per a la majoria dels casos. 

 

Resumint...

Cada casa és un món i requerirà més o menys panells en funció de moltes variables. El nombre exacte de plaques solars que necessitis variarà depenent de l'orientació i ubicació del teu habitatge, de les hores de sol de què disposes, l'energia que generaran les plaques i finalment la seva grandària, entre d'altres. Tot això ens fa arribar a la conclusió que el millor, i el que es recomana, és sempre assesorar-se per part d'un expert. D'aquesta manera t'asseguraràs de tenir en compte tots els aspectes i, sobretot, podràs treure el màxim profit a aquesta tecnologia.

 


 

PUBLICACIONS RELACIONADES: 

Com funciona una instal·lació d'autoconsum?

Quin és el preu d'una instal·lació d'autoconsum?

Avantatges i desavantatges de l'energia solar

TORNAR
900 25 35 45
Sol·licitar estudi
Sol·licitar estudi

Utilitzem «cookies» pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis.  Si continues navegant, considerem que acceptes el seu ús. Més informació Més informació

ACEPTO