5 idees bàsiques sobre les instal·lacions de plaques solars fotovoltaiques
Fa uns mesos fèiem un repàs dels principals components de les instal·lacions fotovoltaiques. L’inversor, les plaques solars, el sistema de monitoratge, etc. Tots elements indispensables per poder abastir d’energia elèctrica les llars i les empreses que aposten per l’autoconsum solar fotovoltaic. Amb tot, al voltant d’aquesta temàtica solen haver-hi altres conceptes relatius a la potència de l’energia, per exemple, que cal conèixer per entendre tot el que implica una instal·lació d’aquestes característiques, tant si és residencial com si és industrial.
Què engloba l’autoconsum fotovoltaic?
Per parlar d’autoconsum solar fotovoltaic, primer s’ha d’entendre què és exactament l’autoconsum. En concret, es tracta d’un mètode de producció d’energia en el mateix punt de consum, o en un de molt proper, que té per objectiu abastir la despesa d’electricitat de l’edifici on es col·loqui aquest tipus d’instal·lació.
L’autoconsum, però, engloba altres conceptes importants:
- Cèl·lula solar: són els elements que formen les plaques solars. Les cèl·lules, per si soles, no produeixen energia. Amb tot, quan n’hi ha de connectades entre si en un panell solar, són capaces de transformar l’energia de la llum solar en energia elèctrica.
- Potència pico: indica la potència elèctrica màxima de la fotovoltaica en un moment determinat i amb unes condicions estàndard de mesurament. Actualment, les potències màximes dels panells solen ubicar-se per sobre els 400 kWp.
- Energia (kWh): concepte relacionat amb la potència màxima, el qual s’utilitza per mesurar l'energia produïda durant un periode de temps determinat. Un electrodomèstic que consumeix 1 kW funcionant durant 1 hora, haurà consumit 1 kWh.
- Radiació solar: aquests mots fan referència a la quantitat d’energia solar que incideix en la superfície de les plaques solars en un període de temps determinat. És un dels conceptes més importants a tenir en compte quant a autoconsum i instal·lacions fotovoltaiques, perquè d’ell depèn directament la producció que obtindrem de les nostres plaques solars. Precisament, se sol creure que aquest tipus d’instal·lacions necessiten calor per funcionar, i que com més graus hi hagi, més energia produiran els nostres panells. En canvi, el que és realment important és que rebin radiació solar. Aquesta, sumada a unes temperatures temperades, constitueixen la situació ideal per a la producció d’energia solar fotovoltaica.
- Orientació: és un concepte important a tenir en compte en el moment de planificar la instal·lació fotovoltaica per tal d’aconseguir-ne la màxima rendibilitat. En aquest cas, com que Espanya es troba a l’hemisferi nord del planeta, la millor orientació que poden tenir les plaques solars és la sud. Amb tot, hi ha altres alternatives que permeten assegurar l’abastiment energètic de les llars o empreses on s’instal·len, inclús combinant orientació i inclinació.
- Compensació d’excedents: aquest concepte fa referència a la compensació que rep l’usuari per part de la comercialitzadora de la llum quan bolca a la xarxa l’energia produïda per part de les seves plaques que no ha consumit. Si l’usuari està acollit a aquesta modalitat, el descompte que li pot fer l’empresa té com a límit l’energia que consumeix, és a dir, no li abonaran els diners directament, sinó que el consum de la seva factura podrà arribar a ser zero.
SolarProfit, experts en autoconsum solar fotovoltaic
Fa 15 anys que a SolarProfit estem especialitzats en autoconsum solar fotovoltaic, i treballem perquè particulars i empreses estalviïn i cuidin el medi ambient generant la seva pròpia energia. Si tu també estàs pensant a fer el pas cap a l’autoconsum solar fotovoltaic, des de SolarProfit ens encarregarem de dur a terme les tasques associades a la instal·lació, i t’informarem sobre les ajudes econòmiques a les quals podràs optar per ser autoconsumidor/a.
Ara és un bon moment per començar a generar bona energia, perquè l’aposta per l’energia solar fotovoltaica ja fa anys que va deixar d’estar penalitzada al nostre país i, a més, les ajudes (sobretot les subvencions i les bonificacions) contribueixen al fet que l’amortització de la instal·lació es dugui a terme en un període molt més breu de temps.