Els detalls de la compensació d’excedents en autoconsum fotovoltaic
Quan parlem d’energia solar fotovoltaica i de plaques solars, sovint es fa referència a la compensació d’excedents. Aquesta modalitat d’autoconsum consisteix en el fet que l’usuari aboqui a la xarxa tota l’energia sobrant que han produït les seves plaques i que l’empresa comercialitzadora el recompensi econòmicament per aquests excedents a la factura de la llum. La compensació d’excedents està regulada des de l’any 2019 pel Reial decret 244/2019, de 5 d’abril, pel qual es regulen les condicions administratives, tècniques i econòmiques de l’autoconsum d’energia elèctrica (el mateix que eliminava l’anomenat Impost al Sol).
En concret, el descompte que ens pot fer l’empresa té com a límit l’energia que consumim, és a dir, no ens abonaran els diners directament, sinó que el que aconseguirem és que el nostre consum a la factura sigui zero. A més, hem de tenir en compte que el descompte s’aplica en la part variable de la nostra factura. Per tant, sempre que estiguem connectats a la xarxa haurem de seguir pagant conceptes com la part fixa de la potència, els impostos, etc. El preu dels excedents l’acaben decidint les pròpies comercialitzadores, tot i que el més comú és que es pagui l’energia bolcada a la xarxa a 0,05 €/kWh.
Per veure-ho amb claredat, a continuació es mostren dos exemples de factura de la llum obtinguts de la Guia Professional de Tramitació de l’Autoconsum elaborada per l’Institut per la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE):
La factura blava representa una hipotètica situació en què l’usuari no té cap instal·lació fotovoltaica. En canvi, la vermella simula una factura d’un usuari que compta amb una instal·lació de plaques solars acollida a la modalitat d’excedents amb compensació. En primer lloc, es pot veure com els costos derivats del peatge d’accés de la potència contractada són iguals en tots dos casos. Amb tot, l’usuari que té panells solars consumeix menys energia de la xarxa (quantitat que varia depenent de la mida de la instal·lació i del tipus d’inversor fotovoltaic, entre altres).
En aquests hipotètics casos, com que l’usuari que recorre a l’autoconsum consumeix menys energia de la xarxa elèctrica convencional, també pagarà menys costos de peatge per energia consumida. A més, en aquest cas s’observa un descompte de 19€ derivat de la compensació d’excedents i, per tant, de l’abocament d’energia excedentària a la xarxa.
Com puc aconseguir que em compensin pels meus excedents?
Per poder acollir-se a aquesta modalitat, l’usuari ha de complir principalment els següents requisits:
- Tenir una instal·lació solar fotovoltaica d’autoconsum, és a dir, l’immoble ha d’estar connectat a la xarxa elèctrica convencional.
- La font d’energia primària ha de ser d’origen renovable (com és el cas de la solar fotovoltaica).
- La potència total de la instal·lació no pot ser superior a 100 kW i ha de comptar amb un comptador bidireccional.
Si a més vols tenir una previsió concreta dels beneficis que t’aportaria tenir una instal·lació solar fotovoltaica acollida a la compensació d’excedents, des de SolarProfit durem a terme un estudi del teu cas particular i t’assessorarem en tots els aspectes relacionats amb aquest procés. Ara és el moment de començar a generar bona energia.