És millor optar per l’autoconsum fotovoltaic connectat a la xarxa o bé que estigui aïllat?
L’optimització de la tecnologia fotovoltaica ha comportat que, avui en dia, els autoconsumidors puguin triar entre diverses opcions quan decideixen fer el pas cap a l’autoconsum. Una de les preguntes més recurrents que sorgeixen a l’hora de fer la transició és: val més la pena mantenir la connexió amb la xarxa elèctrica convencional, o és millor desconnectar-se’n totalment?
La resposta és més o menys clara segons les circumstàncies de cada cas, ja que ambdues opcions tenen els seus avantatges.
Autoconsum fotovoltaic aïllat de la xarxa
Una instal·lació fotovoltaica aïllada de la xarxa és aquella que està totalment desconnectada d’aquesta i que tampoc es pot connectar amb una altra instal·lació. El principal avantatge d’aquest model és que l’usuari és 100% independent de la xarxa elèctrica convencional i, per tant, no li arribarà cap factura de llum a finals de mes. En aquests casos és recomanable comptar amb un generador elèctric que garanteixi la disponibilitat d’electricitat en cas d’emergència o avaria de la instal·lació.
Autoconsum fotovoltaic connectat a la xarxa
Una instal·lació fotovoltaica connectada a la xarxa és aquella que té algun tipus de connexió amb la xarxa de distribució convencional. Aquests casos solen ser els de consumidors que tenen accés a la xarxa i que instal·len plaques solars a casa seva per poder reduir la seva despesa en la factura de la llum, i s’asseguren que sempre tindran electricitat. D’aquesta manera, consumeixen energia rendible, neta i sostenible durant les hores en què els panells reben radiació solar. Per aquest motiu, s’aconsegueix un estalvi notable sobretot durant les hores centrals del dia.
En aquest sentit, l’autoconsumidor també es pot beneficiar dels avantatges de la compensació d’excedents. En aquest cas, la comercialitzadora compensa a l’usuari pels excedents que bolca a la xarxa a un preu prèviament establert. La quantitat no s’abona directament al consumidor, sinó que s’aplica un descompte a la factura equivalent a l’import injectat a la xarxa.
Autoconsum fotovoltaic connectat a la xarxa... amb bateries?
Si bé fa temps es consideraven les bateries com un element de la instal·lació que encaria el seu cost total, avui en dia ja hi ha opcions realment optimitzades que representen una alternativa viable per l’emmagatzematge d’energia. De fet, des de SolarProfit hem presentat recentment el model BSaaS (Battery’s Software as a Service), una solució que garanteix que el cost de l’energia tendeixi a zero i que permet a l’autoconsumidor emmagatzemar els seus excedents. Aquesta forta aposta de SolarProfit per la tecnologia analitza el perfil de consum dels clients, els preus de l’energia i la previsió de generació de la instal·lació fotovoltaica a partir de variables com el clima.
En concret, es tracta d’un sistema integrat amb la gestió de la demanda, blindat davant les variacions del preu de l’energia, perquè el client pugui obtenir el màxim rendiment de la seva instal·lació. D’aquesta manera, la rendibilitat de la inversió augmenta al voltant del 30% respecte a altres opcions estandarditzades.
SolarProfit, empresa compromesa amb la innovació tecnològica en l’àmbit fotovoltaic
Els més de 15 anys de trajectòria de SolarProfit en el sector de l’energia solar fotovoltaica han aconseguit que avui en dia siguem capaços de prestar serveis competitius i amb les màximes garanties als nostres clients. El model BSaaS és un clar exemple de la nostra inversió en matèria de Big Data i intel·ligència artificial, el qual ha canviat el paradigma de l’autoconsum fotovoltaic connectat a la xarxa.
Si tu també estàs pensant a fer el pas cap a l’autoconsum solar fotovoltaic, des de SolarProfit t’assessorarem i buscarem quina és la solució que millor s’adapta a les teves necessitats energètiques. A més, ens encarregarem de gestionar els tràmits administratius necessaris per fer-la realitat, i et mantindrem al dia de les últimes novetats. Ara és el moment de començar a generar bona energia!