Què és l'autoconsum solar fotovoltaic?

Què és l'autoconsum solar fotovoltaic i per què cada vegada se'n parla més

Cada vegada més persones es passen a l’autoconsum solar fotovoltaic. En anteriors posts hem conegut què són les plaques i com funcionen. Ara anem a englobar tots aquests conceptes i a conèixer més sobre l’autoconsum, concretament, sobre el solar fotovoltaic.

 

Què és l’autoconsum?

L’autoconsum elèctric és la capacitat de produir electricitat mitjançant l’aprofitament de recursos renovables, com és el cas del Sol, l’aigua o la força del vent. L’autoabastiment solar fotovoltaic es realitza mitjançant la instal·lació de plaques solars, que tant en l’àmbit residencial com en l’industrial proporcionarà electricitat a l’habitatge a través d’aquestes.

És a dir, l’autoconsum consisteix a produir electricitat en el mateix lloc on es consumirà mitjançant recursos renovables que respectin el planeta. Amb l’actual crisi climàtica, a Espanya cada vegada són més els que s’animen a fer el pas cap a l’autoconsum solar, ja que resulta una opció senzilla, beneficiosa pel planeta i també per a l’autoconsumidor i la seva economia.

 

Quins tipus d’autoconsum existeixen?

Es pot distingir entre diferents tipus d’autoconsum solar fotovoltaic. Les distincions es poden fer segons el seu destinatari i segons els seus excedents. Ens emmarcarem dins l’autoconsum fotovoltaic, que aprofita la llum solar per a generar electricitat a l’habitatge. Encara que la tecnologia de les cel·les solars es va descobrir al s. XIX, no es van començar a fabricar panells solars en massa fins la dècada dels noranta, quan els preus van començar a ser més assequibles i part de la societat va començar a utilitzar-los en benefici de la seva propietat.

 

Segons el seu destinatari

Segons el seu destinatari podem distingir entre tres tipologies: residencial, és a dir, destinat a la generació d’electricitat per a habitatges unifamiliars; industrial, destinat a empreses o grans extensions; o compartit, quan es realitza una instal·lació que generarà electricitat per a diferents habitatges o persones. Aquest darrer seria el cas d’una comunitat de veïns, o instal·lacions compartides per a una o més propietats.

  • Autoconsum residencial

És la instal·lació de panells solars fotovoltaics en habitatges unifamiliars, que tenen un consum individual de la instal·lació. Es tracta de la tipologia més freqüent de les tres, ja que resulta més fàcil de gestionar, i no requereix la repartició del consum d’electricitat entre més membres, ja que únicament hi ha un beneficiari.

  • Autoconsum industrial

També són moltes les empreses que decideixen utilitzar l’energia solar per així reduir les seves factures alhora que ajuden el medi ambient. El funcionament de les instal·lacions de l’àmbit residencial és exactament igual al residencial, amb algunes petites diferències.

Solen tenir una mida més gran, ja que el consum d’una empresa sol ser major i la seva superfície, en general, també. El seu consum energètic és bastant superior, ja que una empresa por fer ús de maquinària industrial, o d’un gran volum de material informàtic en comparació a l’àmbit residencial.

  • Autoconsum compartit

L’autoconsum compartit és, possiblement, la tipologia menys freqüent, però també cal tenir-la en compte. Es divideix el consum energètic entre els diferents beneficiaris, i se sol instal·lar de forma compartida entre dos o més habitatges o bé s’utilitza per a zones generals d’una comunitat de veïns. Per a fer-ho, cal que estiguin d'acord 3/5 parts del total de veïns i sol·licitar el punt de connexió.

Hi ha moltes maneres de fer ús de l’autoconsum compartit, però totes tenen una diferència respecte la resta de tipologies, i és que cal tenir en compte la repartició del consum. Anys enrere es repartia el consum de manera fixe, establint un percentatge igual per cadascun dels beneficiaris, que no es podia modificar en tot l’any. Amb la modificació de la llei el novembre de 2021, es va permetre el repartiment variable o dinàmic de l’energia, mitjançant els coeficients dinàmics.

Coeficients dinàmics

El concepte coeficients dinàmics pot sonar desconegut per a molts, però resulta un mecanisme de gran utilitat per a aquells que decideixin optar per un autoconsum compartit de la seva instal·lació. Els coeficients variables o dinàmics són la manera de repartir l’electricitat generada per les plaques solars a tots els beneficiaris d’aquesta.

Per exemple, si d’una instal·lació se’n beneficien tres propietats, es podrà repartir el consum entre els tres, depenent dels seus horaris, hàbits de consum, presència a la casa o altres factors de rellevància. Es dividiran de manera que la suma de tots tres sumi 1.

Així doncs, si un d’ells només visita la propietat els caps de setmana, per exemple, tindrà un consum menor, per la qual cosa es podrien repartir els dos beneficiaris restants un major percentatge que el tercer. D’aquesta manera el consum d’un seria, per exemple, d’un 0,4%, l’altre d’un 0,4% i el darrer, i amb menys presència a l’habitatge, un 0,2%. Aquesta repartició es veurà reflectida a la factura, i els termes poden canviar, segons l’última actualització d’aquesta llei, cada 4 mesos. A més a més, es poden ajustar els coeficients de forma variable, és a dir, de manera diferent inclús per cada hora o fracció horària del dia.

 

Segons les seves connexions

També existeix una classificació segons les seves connexions i la manera en què s’instal·len. Hi ha dos maneres diferents: una és de forma autònoma o aïllada, on l’electricitat generada s’emmagatzema per a ser consumida únicament a casa; i l’altra, que compta alhora amb una connexió a la xarxa general.

  • Aïllat 

En aquest cas, existeix una desconnexió de la xarxa general, que implicarà que l’electricitat generada suposarà el consum total de la casa. Se sol instal·lar un generador elèctric per reforçar i assegurar la suficiència de l’electricitat de la casa.

  • Connectat a la xarxa

Aquest tipus d’instal·lacions compten amb dues connexions, una que enllaça els panells solars amb el sistema elèctric de la casa, i una altra que es dirigeix a la xarxa de distribució general.

 

Segons els seus excedents

Abans de classificar segons els excedents, cal introduir el concepte de compensació d’excedents. Es tracta del benefici que reben els autoconsumidors per la energia generada per les seves plaques solars i que no consumeixin ells mateixos. Aquest benefici es veurà reflectit a la factura de la llum, amb una reducció econòmica que s’aplicarà a la part variable d’aquesta.

  • Amb excedents acollida a compensació

Aquesta primera modalitat s’estableix per l’autoconsum que, a part de generar l’energia pel consum dels beneficiaris, genera més energia sobrant, que s’aboca a la xarxa elèctrica general. Aquest abocament, com hem explicat en anteriors posts, genera un benefici extra pels autoconsumidors, que es veu reflectit a la factura de la llum.

Els autoconsumidors aconsegueixen una reducció econòmica a la part variable. És a dir, la factura de la llum es divideix en dues seccions: les despeses fixes i les variables. La part fixa, que inclou les despeses derivades del peatge d’accés a la potència contractada, no es veurà modificada. En canvi, la part variable inclou les despeses de l’energia consumida, on l’empresa comercialitzadora aplicarà la reducció fins arribar als 0€.

Per a poder accedir a la possibilitat de la compensació d’excedents cal complir uns requisits, que són, en primer lloc, que la instal·lació solar fotovoltaica estigui connectada a la xarxa elèctrica convencional; en segon lloc, que la font d’energia sigui renovable (com és el cas de l’energia solar), i finalment, que la potència total no superi els 100kW i tingui un comptador bidireccional.

  • Amb excedents no acollida a compensació

En aquest cas, l’energia produïda per les plaques que no es consumeixi, no s’aboca a la xarxa elèctrica general i, conseqüentment, els autoconsumidors que escullin aquesta opció no obtindran una compensació a la seva factura de la llum.

L’energia sobrant, es retorna a la xarxa i els autoconsumidors poden vendre-la al mercat d’electricitat. Per fer-ho, és necessari donar-se d’alta a la producció del servei, amb els tràmits administratius requerits. El benefici econòmic s’obté en ambdós casos, però de manera diferent.

  • Sense excedents

Finalment, aquesta modalitat permet autogestionar el consum d’electricitat, que normalment compta amb bateries per emmagatzemar l’energia. Els sobrants no s’aboquen a la xarxa elèctrica general, i el procediment administratiu resulta més senzill. Aquesta opció és més freqüent en empreses o grans instal·lacions.

 

El funcionament de l’autoconsum

Tot i que ja hem vist anteriorment el funcionament de les plaques solars, anem a veure com funcionen els sistemes d’autoconsum fotovoltaic en conjunt. Les plaques solars estan formades per materials com el silici, o conductors com el fòsfor o el bor, que quan s’exposen a la radiació solar generen electrons, és a dir, electricitat. Aquesta, en forma de corrent contínua, es transformarà, gràcies a la seva connexió amb l’inversor fotovoltaic, en corrent alterna, és a dir, l’energia que alimenta el consum de la casa. D’aquesta manera, en obtenir corrent alterna, l’electricitat es distribuirà segons la demanda de consum de l’habitatge.

Si la instal·lació es troba connectada a la xarxa elèctrica convencional, en el cas de no obtenir suficient electricitat per a cobrir la demanda de la propietat, es recollirà de la xarxa general. En canvi, la potència pot ser menor si no es troba connectada a la xarxa, i podrà reforçar-se amb generadors.

L’energia produïda que no es consumeixi, es bolcarà a la xarxa elèctrica, en el cas d’acollir-se a la compensació d’excedents, o bé, s’emmagatzemarà si no està subjecte a compensació.

 

Les ajudes per l’autoconsumidor a Espanya

A Espanya, tant el govern estatal com les comunitats autònomes ofereixen diferents ajudes als autoconsumidors per la seva instal·lació de panells solars fotovoltaics. Entre aquestes ajudes hi ha la bonificació en l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) o la deducció de l’IRPF. En l’àmbit europeu, també s’ofereixen ajudes com el Fons Next Generation EU.

No obstant això, aquestes ajudes no s’ofereixen a tots els ciutadans d’igual manera, per la qual cosa cal consultar quines ajudes es troben disponibles a la teva comunitat autònoma. Consulta la nostra secció ‘Ajudes per a la instal·lació de plaques solars’ i resol els teus dubtes.

TORNAR
900253545
Sol·licitar estudi
Sol·licitar estudi

Las cookies necesarias son absolutamente esenciales para que la página web funcione correctamente. Esta categoría solo incluye las cookies que garantizan funcionalidades básicas y características de seguridad de la página web. Estas cookies no almacenan ningún tipo de información personal.

Cookies no necesarias
Les cookies que pueden no ser particularmente necesarias para el funcionamiento de la página web y que se utilizan específicamente para recabar datos personales de los usuarios a través de análisis, anuncios y otros contenidos integrados, se denominan cookies no necesarias. Es obligatorio obtener su consentimiento antes ejecutar estas cookies en la página web. Estas son:





GUARDAR

Utilizamos cookies propias y de terceros para realizar estudios estadísticos y analizar la navegación en nuestra página web. Pulse “Aceptar” si acepta el uso de todas las cookies o “Configurar” para rechazar y/o configurar la utilización de cookies. Para obtener más información, pulse aquí.